https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Bomo v Murski Soboti kmalu dobili reciklirni center?

 

Podjetje Bisol želi v Murski soboti postaviti sončno elektrarno, na zemljišču, ki so ga kupili že leta 2010. Ker občinski svetniki tega ne podpirajo, so se odločili za gradnjo reciklirnega centra za fotovoltaične celice.


V Evropi le dva takšna centra

Uroš Merc, predsednik uprave in glavni lastnik Bisol Group pravi: »Šli bi v izgradnjo zbirnega reciklažnega centra za odslužene fotonapetostne module. V Evropi sta trenutno le dva taka centra, eden v Belgiji, drugi v Nemčiji. Evropska zakonodaja pa nalaga, da je recikliranje solarnih elektronskih komponent obvezno,« poročajo na portalu Finance.net

Foto: Bisol group, zemeljska postavitev sončnih celic

Izgubili priložnost za 750 novih delovnih mest

Bisol svoje izdelke prodaja v več kot 80 držav in je edini slovenski proizvajalec fotocelic s takšnim obsegom. Že pred osmimi leti so v obrtno-industijski coni od mestne občine kupili zemljišče, na katerem so želeli zgraditi tovarno za izdelavo sončnih celic. Zaradi prehude konkurence iz Kitajske, ki je preplavila trg, je ta možnost za vzpostavitev 750 delovnih mest, splavala po vodi.

Foto: Bisol group

Mestni svetniki proti sončni elektrarni
Ker je zemljišče zaraščeno in podjetje za njega plačuje približno 30.000 evrov letnega nadomestila, so želeli tam zgraditi sončno elektrarno. A tudi tukaj se je zataknilo, saj so občinski svetniki predlog zavrnili. »Mestni svetniki prek občinskih aktov odločajo o tem, kaj lahko lastniki zemljišč z njimi počnemo. Konkretnih razlogov, zakaj se jim sončna elektrarna, ki jo je v primeru izgradnje objektov mogoče kadarkoli prestaviti na njihove strešne površine, ne zdi primerna, na seji nisem slišal. Večkrat je bilo poudarjeno le, da si na tej lokaciji želijo gradbenih objektov, četudi praznih. Ker občina svoja zemljišča v okolici našega prodaja po zelo nizkih cenah, si še dolgo ne bomo mogli privoščiti, da zemljišče prodamo po ceni, ki bi nam omogočila povrnitev vloženih sredstev. Zato zdaj iščemo drugo možnosti uporabe zemljišča,« je za Finance povedal Uroš Merc.

Reciklirni material lahko začnejo zbirati takoj

Po ocenah Bisola, bi na sedanjem zemljišču lahko postavili center za recikliranje sončnih celic in drugih delov teh elektrarn. V Evropi sta namreč samo dva takšna centra, zato bi objekt v Murski Soboti lahko postal eden izmed vodilnih na tem področju. “Že danes so potrebe po zbiranju in recikliranju tovrstnih modulov velike, v prihodnje pa jih bo še več. Za nas je to priložnost, da postavimo največji zbiralno-reciklažni center v Evropi, kjer je 5,1 hektarja veliko zemljišče dovolj za prvo fazo zastavljenih načrtov. Najpomembneje je, da lahko odslužene module začnemo zbirati takoj, še preden postavimo objekt in kupimo vso potrebno opremo,” je še povedal Uroš Merc. Pozneje želijo dejavnost razširiti na druge komponente, ki niso vezane izključno na sončne elektrarne, njihov cilj pa je ureditev objekta, ki bo med najsodobnejšimi na svojem področju in ne bo imel negativnih vplivov na okolje in ljudi, ki v njem živijo.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.06.2018 ob 11:35 Občan gost

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.