https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Državni proračun z več milijoni presežka

Murska Sobota, 02.07.2018 ob 6:00  

V petih mesecih je v državni proračun steklo 3,91 milijarde evrov prihodkov, kar je 3,5 odstotka več kot v enakem obdobju leta 2017. Za 0,9 odstotkov so se povečali odhodki, in znašajo 3,84 milijarde evrov. Državni proračun je imel v prvih petih mesecih 64,3 milijona evrov presežka, medtem ko so lani v enakem obdobju beležili 33,9 milijona evrov primanjkljaja. 

Državni proračun: do konca maja 64 milijonov evrov presežka

V petmesečju se je v proračun steklo približno 3,36 milijarde evrov davčnih prihodkov in to tistih, ki predstavljajo glavni vir prihodkov državnega proračuna. To je 6,4 odstotka več, kot je bilo davčnih prihodkov v enakem lanskem obdobju. Za 25,8 odstotka, na nekaj več kot 394 milijonov evrov, so se znižali nedavčni prihodki.

Prilivi iz dohodnine so se okrepili za 15,4 odstotka na nekaj manj kot 537 milijonov evrov, prihodki od davka od dohodkov pravnih oseb so narasli za 12,9 odstotka na skoraj 390 milijonov evrov, prihodki od DDV pa so se povečali za 4,7 odstotka na 1,45 milijarde evrov.

Prihodki od trošarin so nekaj manj kot 614 milijonov evrov za 0,5 odstotka nižji kot v enakem obdobju leta 2017. Nižje so pobrane trošarine na energente in elektriko ter trošarine na tobačne izdelke. Na odhodkovni strani so se tekoči transferi, ki predstavljajo največjo skupino odhodkov, glede na leto 2017 znižali za 0,6 odstotka na približno 2,08 milijarde evrov, tekoči odhodki so se zvišali za 0,1 odstotka na približno 1,41 milijarde evrov.

Med tekočimi transferi so transferi občin nižji za 54,7 odstotka. Za 60,3 milijona evrov je nižja tudi obveznost države do pokojninske blagajne. Izplačila subvencij so po drugi strani glede na leto 2017 višja za 9,7 odstotka. Prav tako je za 1,2 odstotka višje izplačilo transferov posameznikom in gospodinjstvom. 

˝Prejeta sredstva iz proračuna EU so bila s skoraj 287 milijoni evrov za 30,1 odstotka višja kot v enakem obdobju lani, vplačila v bruseljsko blagajno pa so bila z nekaj nad 194 milijoni evrov višja za 18,2 odstotka. Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo poleg državnega proračuna sestavljajo pokojninska in zdravstvena blagajne ter proračuni občin, je v prvih petih mesecih zabeležila približno 7,30 milijarde evrov prihodkov in 7,17 milijarde evrov odhodkov. To je prineslo okoli 138 milijonov evrov presežka,˝ so zapisali na STA. 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.07.2018 ob 12:20 delavec gost

      samo naj je višji proračun v državi da bodo socijalni problemi živeli na veliki nogi za 385 € ka doma ležijo romov je itak največ v prekmurju in tudi ne romi to koristijo delavci pa 600€ morajo delat sramota vse poslat delat v gozdove na kmetijah v nasade intd

      2 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      02.07.2018 ob 13:14 Bacek Jon gost

      Pred časom je bil največji problem teh 50 milijonov EUR zaradi zvišanja socialnih prispevkov (https://www.rtvslo.si/slovenija/zaradi-visjih-socialnih-pomoci-ustavljeno-izvrsevanje-proracuna/457991), sedaj pa se hvalijo s presežki denarja. Še en dokaz več, kako nas leva vlada "pumpa" ! Pač zdaj bodo firme dobile vse polno delavcev iz Hrvaške, ki bodo delali za manj kot minimalca in bo zgornji "gost-delavec" lahko komot umaknil v življenje na veliki nogi za 385 EUR ...

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      02.07.2018 ob 14:32 renesansa gost

      Samo ta "zgornji delavec -meče" vse v en koš. Kaj pa tisti, ki so delali 32 let, pa so ostali brez službe. Tako je prav, država jim naj izplača ne 385, ampak 600 EURov, saj so tudi to državljani naše demokratične dežele. Pravijo, da smo socialna država, ti zgornji delavec pa se v firmi pobrigaj za višjo plačo, ne da ližeš rit vodilnim. Če te pa Hrvat nadomesti, pa tudi prav, zakaj se za višjo plačo že nisi pobrigal, poserje se delodajalec na tvoje jamranje. Delodajalcu je biznis profit, boli njega đoko za tvojih 600EUR, mogoče bo na Hrvatu še kak evrček prišparal, ti se nam pa lahko pa lahko pridružiš v socialnem paketu.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      02.07.2018 ob 15:30 gost .delavci gost

      ciganska država slovenija mene samo to moti zakaj se delajo razlike v državi da eni moremoi delat in tudi tisti ki so garali 35 let v tovarnah in sedaj pa dobivajo komaj ubogih 500£ penzijo socijalna pomoč pa jev385€ in kje zaj tu logika in delavci ki so na normi za 600€ a drugi pa lepo uživajo na račun davkoplačevalcov

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      02.07.2018 ob 22:35 pipi gost

      Eh, siromak gost delavec. Nikomur ne pravi, da moraš mdelati. To so oguljene fraze. Nikogar nihče ne sili, da dela. Bodi doma. Namesto tebe bo pač delal nekdo drug. Na delo jih čaka veliko. Južno od Kolpe precej. Sicer pa v vseh teh komentarjih in govorancah okrog tega ubogega povišanja socialne podpore gre za FAUŠIJO !!! V Sloveniji so pač ljudje znani, da so en drugemu FAUŠ! In zato smo tudi zelo ranljjivi in nas nekatere države prehitevajo po levi in desni. Da ne omenjam, da v zvezi z Hrvaško vedno pogorimo. In to samo zato, ker nismo enotni, ker bi en drugega v žlici vode utopili. Če bi držali skupaj bi bili močni. Ko bomo dojeli, da ni nič slabega, če pač nekdo dobi 385 EUR pomoči in je to tudi posredno subvencija držve gospodarstvu, nam bo veliko lepše šlo.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.