https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

Preverite, za katere deficitarne poklice lahko prejmete novo štipendijo

09.07.2018 ob 6:00  

Medtem ko je drugi teden poletnih šolskih počitnic v polnem teku, pa je za del bodočih dijakov že čas za pogled naprej. Tisti ki se bodo izobraževali za enega od deficitarnih poklicev, se lahko prijavijo na razpis za posebno štipendijo. Za katere poklice gre?


Spodbujanje mladih za izobraževanje za deficitarne poklice

Javni sklad Republike Slovenije za razvoj kadrov in štipendije vsako leto objavi javni razpis za dodelitev štipendij za deficitarne poklice.Namen štipendij za deficitarne poklice je spodbujanje mladih za izobraževanje za tiste poklice, za katere je na trgu zaznati razkorak med trenutnim in prihodnjim številom razpoložljivih kadrov in predvideno ponudbo delovnih mest.

Deficitarna področja in izobraževalne programe določa Politika štipendiranja (2015-2019) s spremembami in dopolnitvami, sprejeta na Vladi Republike Slovenije.

Cilj je izboljšati zaposljivost mladih in hkrati pospešiti gospodarski razvoj  

Cilj štipendij za deficitarne poklice je med drugim zagotavljanje ustreznega kadra na trgu dela glede na povpraševanje delodajalcev ter predvsem spodbujanje vpisa na vrste in področje izobraževanja, ki pospešujejo gospodarski razvoj in izboljšujejo zaposljivost.

Nadalje je eden izmed ciljev tudi možnost zaposlovanja na področjih, kjer se tradicionalno zaposlujejo tujci ter spodbujanje vpisa v izobraževalne programe srednjega poklicnega in strokovnega izobraževanja, za katere sedaj ni dovolj zanimanja in jim grozi ukinitev.

Kateri so deficitarni poklici?

Deficitarni poklici so se določili na podlagi ponudbe in povpraševanja na trgu delovne sile. Poklici, ki so uvrščeni na seznam štipendiranja, se uvrščajo med poklice, ki jih na trgu dela primanjkuje.

Dijakom, ki bodo uspešno zaključili izobraževanje deficitarnih poklicev, se obeta takojšnja možnost zaposlitve v Sloveniji. Povpraševanje po teh poklicih je veliko, saj so potrebe večje, kot je vpis v srednje šole.

Med deficitarne poklice so letos na štipendijskem skladu uvrstili sledeče poklice:

Kamnosek, Mesar, Klepar krovec, Steklar, Mehatronik operater, Izdelovalec kovinskih konstrukcij

Oblikovalec kovin orodjar, Inštalater strojnih inštalacij, Elektrikar, Avtokaroserist

Pek, Slaščičar, Mizar, Zidar, Klepar-krovec, Izvajalec suhomontažne gradnje

Tesar, Slikopleskar – črkoslikar, Pečar, Gozdar in Dimnikar.

Izobraževanje za deficitarne poklice nudijo na različnih srednjih šolah in srednješolskih centrih po državi, v Pomurju denimo tudi na srednješolskem centru SPTŠ ali na SERŠ-u v Mariboru.

Koliko znaša višina štipendije?

Višina štipendije znaša 100 EUR mesečno. Deficitarna štipendija se lahko dodeli hkrati z vsemi štipendijami, razen s kadrovsko. Kakih 1000 bodočih dijakov bo tako do konca šolanja lahko prejemalo 100 evrov mesečno.

Rok za oddajo vloge za štipendijo je 20. september 2018.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.