https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Na Hodošu počastili občinski praznik in odkrili doprsni kip Marie Pozsonec

23.07.2018 ob 11:40  

V soboto, 21. julija 2018, so na Hodošu počastili 19. občinski praznik in odkrili doprsni kip Marie Pozsonec, katerega so postavili pri sedežu občinske uprave. Kip je izdelal akademski kipar Marjan Drev. Na prireditvi je bila prisotna družina Pozsonec in nekdanji predsednik Republike Slovenije Milan Kučan. 

Ludvik Orban, župan Občine Hodoš, je v govoru predstavil delo nekdanje poslanke Marije Pozsonec. Izpostavil je, da je Maria veliko prispevala k temu, da je Hodoš postala samostojna občina.

Pri odkritju kipa je bil prisoten Milan Kučan, prvi predsednik RS. V govoru je povedal, da je Marija Pozsonec svoje delo opravljala zvesto. Kot pedagoginja in kot vodilna pri madžarski manjšini se je zavzemala in pripomogla tudi k razvoju Slovenije. Prav tako se je zavzemala za reševanje nerazvite prekmurske regije ter se borila za boljše življenje med Rabo in Muro.

Doprsni kip Marie Pozsonec so odkrili Marijin sin, Robert Pozsonec, Milan Kučan in Ludvik Orban. Kip so blagoslovili tudi evangeličanski duhovnik, kalvinski duhovnik in katoliški župnik.

Pihalni orkester je goste pospremil na nogometno igrišče, kjer se je v prireditvenem šotoru nadaljevala proslava s svečano sejo. Hodoški župan je v svojem slavnostnem govoru naštel uspehe in pridobitve v občini v zadnjem mandatu, nato pa podelil prizanja.

Zoltán Őr častni občan

Letos so v občini za častnega občana imenovali župana Őriszentpetra „Zoltána Őr”-a.

Listino občine so prejeli: Leopold Könye (aktiven v kulturnem in gasilskem društvu), Katalin Bunderla (za organizacijo in pomoč na različnih prireditvah), Nina Orban (aktivna v kulturnem in gasilskem društvu) in Štefan Benčec (predsednik društva samopomoči Solidarnost). Priznanje župana pa so prejeli: Andreja Tótha, Jožeta Nemeta Melise Tamaško in Mátéja Molnárja.

Na proslavi so nastopali otroci iz podružniške šole, Etno pevski zbor iz Hodoša z slovenskimi in madžarskimi ljudskimi pesmi in Gorički lajkoši iz Gornjih Petrovec. Po proslavi pa je goste zabaval muzikant Štefan Völgyi.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 


Avtorica: Klaudia Abraham

    Fotogalerija