https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

V Avstriji nova zakonodaja glede delovnega časa

31.07.2018 ob 9:01  

Avstrijska vlada je nedavno v parlamentu potrdila spremembe zakona o delovnem času, ki delodajalcem in delojemalcem daje več prožnosti pri podaljšanju delovnega časa nad zakonsko opredeljenih osem ur na dan ter 40 ur na teden. Kljub množičnim protestom bo avstrijska vlada spremembe uveljavila.

Po uveljavitvi sprememb zakona o delovnem času, bo zakonska norma še vedno ostala osemurni delovnik in 40 ur dela na teden. Delovne ure nad to normo se bodo še nadalje štele kot dodatne ure. Izplačane bodo kot nadure s 50-odstotnim dodatkom ali pa se bodo lahko izkoristile kot presežne ure.

Po novem največ 12 ur na dan in 60 ur na teden delovnega časa

Nova zakonodaja prinaša novost, namreč dviga zgornjo mejo dovoljenega delovnega časa. Do sedaj je veljalo, da z dodatnimi urami zaposleni ne smejo opraviti več kot 10 ur dela na dan, kar pomeni 50 ur na teden. Po novem bo ta meja znašala 12 ur na dan ali 60 ur na teden.

Glede na veljavno evropsko direktivo še vedno velja, da v 17-tedenskem delovnem obdobju tedenski delovni čas povprečno ne sme presegati 48 ur. Preračunano to pomeni, da mora delodajalec po 60-urnem tednu, delavcu odobriti proste dneve ali krajši delovnik.

Zaposleni so lahko že po dosedanji zakonodaji delali več kot 10 ur, a je bilo zato treba delodajalcu navesti ekonomske razloge, potrebno je bilo soglasje sveta delavcev ter tudi zdravnika medicine dela. Tako je lahko delovnik dosegel 12 ur, vendar le 24 tednov na leto. V primeru tovrstnih daljših obdobij z 12-urnim delovnikom je bilo potrebno imeti po osmih tednih 14 dni prosto.

Zaposleni lahko zavrne delovnik, ki presega 10 ur na dan

Po novem bo prav tako veljalo, da bo lahko zaposleni zavrnil delovnik, ki presega 10 ur na dan ali 50 ur na teden. Če bo ta oseba, ki je daljši delovnik zavrnila, zaradi tega izgubila zaposlitev, bo lahko v roku dveh tednov vložila pritožbo na delovno in socialno sodišče.

Delovna zakonodaja v Avstriji je pri odpuščanjih sicer precej prožna, tako da bi delodajalec, pri tovrstnih ponavljanjih zavrnitve dodatnega dela, lahko prekinil delovno razmerje z zaposlenim.

Dovoljene štiri delovne nedelje na leto

Po novem bo za nedeljsko delo veljalo, da bodo v primeru povečane potrebe na zaposlenega dovoljene štiri delovne nedelje na leto. Tudi za to bo potrebno soglasje delavca oz. sveta delavcev, možno pa bo tudi delo ob treh zaporednih nedeljah.

Prilagoditev spremembam v gospodarstvu ali izdaja delavcev?

Avstrijski socialdemokrati (SPÖ) v opoziciji so prepričani, da se bo desnosredinska vladajoča koalicija ljudske stranke (ÖVP) in svobodnjakov (FPÖ) s tem v zgodovino zapisala kot tista, ki je izdala delavce. Menijo namreč, da bodo zaposleni kljub prostovoljnosti daljšega delovnika pod velikim pritiskom.

Ministrica za delo je medtem poudarila, da gre za prilagoditev spremembam v gospodarstvu, še poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Vladajoča koalicija v Avstriji je zakonske spremembe na področju delovno-pravne zakonodaje, ki naj bi začele veljati s 1. septembrom, sprejela, kljub množičnim uličnim protestom na Dunaju.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.