https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Mladi raziskovalci iz celotne Slovenije bodo prišli v Mursko Soboto

Murska Sobota, 19.05.2011 ob 12:41  

V ponedeljek bo v Murski Soboti potekalo v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije že 45. srečanje mladih raziskovalcev Slovenije, v kratkem pa bo potekalo tudi državno tekmovanje iz konstruktorstva in obdelave gradiv v Mariboru, regijsko tekmovanje modelarjev v Murski Soboti in državno tekmovanje modelarjev v Ljubljani.

Ob prihajajočem tradicionalnem srečanju mladih raziskovalcev je organizator Zveza za tehnično kulturo Slovenije predstavil prihajajoče aktivnosti. Predsednik ZOTKS dr. Mitja Slavinec je dejal, da je regijsko srečanje mladih raziskovalcev že potekalo in tam so se delile vstopnice za državno srečanje, ki bo v ponedeljek, 23. maja na murskosoboški gimnaziji in srednji poklicni in tehnični šoli, kar je že tradicionalno. "Več kot polovica recenzentov je članov Pomurske znanstvene akademije in drugih strokovnjakov, ki se na ta način vračajo v regijo in na ta način sodelujejo pri širši aktivnosti, ampak vezani in povezani s Pomurjem," pravi dr. Slavinec. Na tokratnem srečanju bodo mladi iz vse Slovenije predstavili 223 raziskovalnih nalog, ki jih je ustvarilo 388 raziskovalcev s pomočjo 294 mentorjev in ki so prejeli na regijskem srečanju zlata oziroma srebrna priznanja.

S tabori stimulirajo in motivirajo mlade k nadaljnjemu delu

Letos je bila vpeljana tudi nova vsebina in sicer varnost v cestnem prometu. Tretje veliko področje pa so raziskovalni tabori, letos jih bo kar enajst najvišji ravni. "Ti tabori ne samo da ponujajo mladim drug način preživljanja prostega časa v počitnicah, ampak te tabore zmagovalcem ponudimo kot eno od nagrad. Lepo je mlade nagraditi na način, da jih ob tem stimuliraš in motiviraš k nadaljnjemu delu na področju tehnike, znanosti in raziskovanja," je povedal dr. Slavinec. Slednji je izpostavil še sodelovanje z vrhunskimi podjetji kot so Pipistrel, Seaway in Akrapovič na področju modelarske dejavnosti.

Sobote bodo tekmovalno obarvane

Predsednik murskosoboškega ZOTK-a Iztok Zrinski je predstavil rezultate regijskega tekmovanja v konstruktorstvu in obdelavi gradiv, ki je bilo daleč najbolj številčno v Sloveniji, saj je bilo kar 97 udeležencev, od katerih so mnogi naredili tudi presežek in ti bodo konkurirali za najvišja mesta tudi državnem nivoju, tekmovanje bo potekalo to soboto v Mariboru. Prihodnjo soboto, 28. maja, pa bo na tretji osnovni šoli v Murski Soboti potekalo regijsko tekmovanje modelarjev, nekaj tekmovanj bo tudi na lokaciji kopališča in letališča. Najboljši tekmovalci se bodo uvrstili na državno tekmovanje, ki bo v soboto, 4. junija, v Ljubljani.

Želijo si večji odziv lokalne skupnosti

Ob organizaciji regijskih tekmovanj, ki jih pripravijo v Murski Soboti, Zrinski pogreša močnejše sodelovanje z lokalno skupnostjo. "Vsekakor smo veseli, da nek odziv z Mestne občine Murska Sobota zmeraj obstaja, naša želja pa je, da bi se ta odziv iz leta v leto povečal. Tu se ne gre samo za finančna sredstva, gre se tudi za drobne dogodke s strani mestne občine, da potem te mlade sprejme in jim da vedeti, da so zelo potrebni za našo prihodnost," meni Zrinski.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.