https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Posledice suše že prizadele kmetijstvo in trg zelenjave

08.08.2018 ob 11:15  

Huda suša in vročina to poletje sta že prizadeli kmetijstva evropskih držav, kakor tudi trg kmetijskih pridelkov in zelenjave. Daljše obdobje vročega vremena ne prizanaša niti Pomurju, saj se posledice že kažejo na nekaterih poljih in vrtovih. Bruselj napoveduje pomoč prizadetim članicam EU.

 

Zaradi daljšega suhega in vročega vremena brez večjih padavin v poletnih mesecih, se kmetijstva in trgi pridelkov v evropskih državah vse težje spopadajo z njenimi posledicami. Trg kmetijskih pridelkov in zelenjave se v tem poletju sooča z najhujšo krizo na evropskem trgu v zadnjih 40 letih. Pridelek graha in fižola denimo, naj bi upadel za od petino do polovico, pri čebuli pa od 15 do 50 odstotkov.

Razmere za pridelovalce zelenjave najhujše v 40 letih

Kot so sporočili iz Evropskega združenja predelovalcev sadja in zelenjave Profel, so razmere za pridelovalce in predelovalce zelenjave najhujše v 40 letih, med najbolj prizadetimi državami pa so Francija, Belgija, Nizozemska, Nemčija, Velika Britanija, Madžarska in Poljska. Zaradi vročega in suhega vremena v večini delov evropske celine je skozi celoten julij trpela zelenjava. Količina pridelka je močno upadla, leto 2018 pa je tretje zapored, ko se ta sektor spoprijema z resnimi težavami zaradi vremena.

Po podatkih združenja je najbolj prizadet sektor zamrznjene in konzervirane zelenjave, saj so izgube na poljih vodile v neredne dostave sveže zelenjave v obrate za predelavo. To je posledično pripeljalo do višjih stroškov proizvodnje in obenem manj predelanih proizvodov.

Pridelava nekatere zelenjave zmanjšana tudi do 50 odstotkov

Pridelek graha in fižola naj bi se zmanjšal tudi do 50 odstotkov. Nekatere regije na jugu Evrope so prizadele tudi močne nevihte s poplavami in točo. Pri čebuli poročajo o izgubah od 15 do 50 odstotkov, prizadet je tudi pridelek bučk in špinače. V številnih regijah drugega obiranja pridelkov na primer špinače, fižola ali cvetače, zaradi suše preprosto ni. Višji skupni stroški pa lahko posledično vodijo tudi v dvig končnih cen.

Več kot 200 milijonov evrov škode v Avstriji

Po zadnjih ocenah zavarovalnic bo pri naših severnih sosedih v Avstriji zaradi suše in vročine kmetijstvo in pridelava zelenjave utrpelo za okoli 210 milijonov evrov škode. Za bolj točne ocene škode bo potrebno še počakati, saj je dosti odvisno od pridelka jesenskih kultur, kot so koruza, sladkorna pesa in soja.

S posledicami suše se spopadajo tudi v Nemčiji, saj zaradi izpada pridelka kmetje od države terjajo milijardo evrov nujne finančne pomoči. Po poročanju nekaterih medijev se med tem politika, kmetijska združenja in ekonomisti prepirajo o tem, kakšen naj bo pravilen odziv na težave kmetov zaradi suše. Ali jih podpreti z dodatnimi subvencijami ali jih prepustiti trgu?

Tudi kmetje v Pomurju se vse težje spopadajo s posledicami suše

Dlje trajajoče sušno obdobje pa ne prizanaša niti pomurskim kmetovalcem, kakor tudi večjim pridelovalcem na trgu pridelkov zelenjave. Marsikatero kmetijsko gospodarstvo, ki si še ni dobro opomoglo od posledic toče v lanskem letu, kakor tudi letos, je sedaj že izpostavljeno novi vremenski nevšečnosti. Dokler ne bo prišla finančna pomoč ali druga subvencija za pomoč prizadetim kmetijskim gospodarstvom, pa si bodo morali pomurski kmetje in pridelovalci zelenjave pomagati sami.

Bruselj napoveduje pomoč prizadetim članicam EU

Medtem ko se kmetje in pridelovalci zelenjave vse težje spopadajo s posledicami suše in vročine to poletje, se je Evropska komisija prejšnji teden odločila pomagati prizadetim članicam z omogočanjem vnaprejšnjega izplačila evropskih sredstev v okviru skupne kmetijske politike in prožnejšo uporabo zemljišč.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      08.08.2018 ob 11:30 delavec gost

      Marsikateri kmet bo zelo vesel in bo prosil boga za še večjo sušo. Dobil bo pomoč iz EU in svoje države, cene pridelkov in izdelkov bodo višje zaradi suše. Plačali bomo pa mi, ki to kupujemo. In kmetje, ne skačite zopet, ker sem zapisal resnico. Meni EU in država nista ničesar dali, ko sem ( ne po svoji krivdi ) izgubil delo.

      14 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      08.08.2018 ob 11:43 gost

      Če za delovno silo velja trg, naj velja to tudi za kmete!!

      13 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      08.08.2018 ob 12:28 kmet gost

      ja naj vam še socialno zdignejo ka te še veksi manjacke. dokeč je socialna podpora so naj tuj kmetijske subvncije. delavec seveda ka si daubo, ne bluzi.

      8 12 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.08.2018 ob 12:34 delavec gost

        Ka san dobu? Nika! Ti znaj, da nemreš dobiti socialne pomoči, če maš premoženje. Subvencije pa odškodnine pa dobi vsak kmet. Poisko san si delo v Avstriji. To san dobo.

        14 2 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      08.08.2018 ob 12:57 gost

      ge san meu ocenjemo skodo 26% pa san daubo kurac. 30 posto je meja. tvoj delodajelc je daubo keš....

      3 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      08.08.2018 ob 13:29 gost

      3/4 kmetov v prekmurju ni dobilo nič, ker gospodarska škoda ni presegla 30% taka te malo znali kak je država pa evropa radodarna glede izplačil

      10 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.08.2018 ob 7:33 Kmet gost

      Subvencije so zakon kupi si kmetijo pa jih boš imel

      5 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      10.08.2018 ob 21:43 zetor gost

      Delvec imaš prav, tudi kmetje naj jebejo ježa. KAJ IMAM JAZ OD SLOVENSKEGA KMETA, ČE TA IMA KORUZO IN PŠENICI, KI JO PRODA V AVSTRIJO. Vražjo mater. In kaj ima kmet od države, za katero nič ne pridela? SUBVENCIJE DAVKOPLAČEVALSKEGA DENARJA IN EVRE AVSTRICEV. jEBEŠ KMETA, KI ZA DRŽAVO NIČ NE PRISPEVA, DRŽAVA MU PA SEUIDA 3 NOVE HIŠE IN KUPI 5 TRAKTORJEV.

      2 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      17.08.2018 ob 17:25 gostja gost

      Subvencije in pomoči pridelovalcem poljščin in hrane ne bodo rešile problema, ki grozi Evropi in širše: Pomanjkanje pridelkov in hrane v prihodnosti, temu primerno zelo visoke cene in posledično lakota določenega dela prebivalcev! Vlade držav bi nujno morale osveščati ljudi, kako v spremenjenih vremenskih razmerah pridelati čimveč lastne hrane, se odpovedati davkom na izdelke in pripomočke, ki so potrebni za pridelavo hrane (od zaščitnih sredstev do namakanja, zaščite pred točo, rastlinjaki...). Bojim se, da smo izjemno veliko že zamudili in bodo ukrepi prepozni. Sicer pa, odzivih in po komentarjih bralcev na ta prispevek se vidi, da ljudje sploh ne zavedajo/mo, kaj pomeni uničen pridelek na tako širokem področju, kot je Evropa...In najbrž ni druge rešitve za streznitev vseh kot hudo draga hrana in pomanjkanje le-te 🤔🤨🙄🙄

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.