https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Slovenski izvoz v pol leta izjemno zrasel

14.08.2018 ob 6:00  

Slovenska blagovna menjava s tujino je nadaljevala z rastjo tudi v prvem polletju tega leta. Izvoz je v prvih šestih mesecih tega leta dosegel 15,5 milijarde evrov, kar je 11,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Prav tako se je povečal uvoz in  sicer za 10,9 odstotka na 15,1 milijarde evrov. Tako smo v blagovni menjavi s tujino ustvarili presežek v vrednosti 417,5 milijona evrov.


Največ smo izvažali osebne avtomobile in zdravila

Po danes objavljenih podatkih statističnega urada je bila v prvih šestih mesecih letos pokritost uvoza z izvozom 102,8-odstotna. Tako pri izvozu kot tudi uvozu sta bili  najpomembnejši državi partnerici Nemčija in Italija. V tem obdobju smo največ izvažali osebne avtomobile in zdravila, glavni uvozni izdelki pa so bili na področjih osebnih avtomobilov in olja, pridobljena iz nafte in bituminoznih materialov.

Junija povečanje izvoza za devet odstotkov

Zgolj v mesecu juniju se je izvoz povečal za devet odstotkov na 2,7 milijarde evrov, gledano na medletni primerjavi. Vrednost uvoza je bila za 8,4 odstotka višja od uvoza v lanskem juniju in je dosegla 2,6 milijarde evrov. Vrednost izvoza v mesecu juniju je bila druga najvišja v tem letu, višja je bila le še vrednost v marcu. Medtem je bila vrednost uvoza tretja najvišja letos, višji sta bili vrednosti maja ter marca. V primerjavi z mesečnim povprečjem izvoza in uvoza leta 2017, je bil izvoz junija višji za 15,7 odstotka, uvoz pa za 11,8 odstotka.

 

Ustvarjen najvišji presežek v blagovni menjavi s tujino letos

Junija je bil prav tako ustvarjen presežek v blagovni menjavi s tujino v vrednosti 154,5 milijona evrov, kar je najvišji v letošnjem letu. Pokritost uvoza z izvozom je bila tako junija 106,0-odstotna.

Slovenija je junija na področju trgovanja s članicami Evropske Unije ustvarila 76,6 odstotka vsega izvoza in 78 odstotkov vsega uvoza. V obravnavanem obdobju je Slovenija v članice EU izvozila za 2,1 milijarde evrov, kar znaša povečanje za 9,3 odstotka. Po drugi strani pa je iz članic EU uvozila za dve milijardi evrov, kar pomeni povečanje za 4,1 odstotka.

S tem smo v mesecu juniju ustvarili presežek v blagovni menjavi s članicami EU za 83 milijonov evrov, kar je najvišja vrednost v tem letu. 

Izvoz v države nečlanice EU dosegel 637,3 milijona evrov

Izvoz v države nečlanice EU je v mesecu juniju dosegel vrednost 637,3 milijona evrov, kar je za 7,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Uvoz iz držav, ki niso članice EU, se je povečal za 217,1 odstotka na vrednost 565,9 milijona evrov. Presežek v blagovni menjavi pri trgovanju z omenjenimi državami, je junija znašal 71,4 milijona evrov

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      14.08.2018 ob 6:50 gost

      Ge so pa pejnezi,za delavce ha banda lopovska.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      14.08.2018 ob 10:03 izvoz gost

      Zdaj se pa Luka Mejsec po glavi kučej. Po njegovon je tou najslabše ka je možno za Slovenijo.

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.