https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

FOTO: Mladi astronomi se mudijo v Šalovcih

10.8.2018  

Že od srede v Šalovcih poteka astronomski tabor za mlade astronome in nadebudne astrofotografe.


Pod vodstvom Bele Szomi Kralja se je, v idilični vasici na še bolj idiličnem Goričkem, zbralo preko 40 mladih astronomov, ki želijo razširiti svoje znanje in se naučiti novih tehnik fotografiranja nočnega neba. 

Od ranega večera opazujejo Jupiter, ki ga lahko zvečer opazimo kot svetlo pikico na zahodni strani neba, sledi mu Saturn, ki je nekoliko manj svetel na jugu, za njim pa vzide še Mars, ki ga opazimo na podlagi njegove značilne rdečkasto-oranžne barve in velike svetlosti. Vse planete fotografirajo pod budnim očesom izkušenih mentorjev, pozneje pa fotografirajo še ostale objekte, kot so galaksije, meglice, zvezdne kopice in tako naprej. Čez dan, s pomočjo posebnih filtrov, opazujejo in fotografirajo Sonce, našo najbližjo zvezdo, ob tem pa tudi gobarijo in nabirajo različna zelišča iz katerih bodo po koncu tabora zamešali okusne čajne mešanice.

 

Foto: Sonce fotografirano skozi posebni filter

Tabor se bo zaključil v noči iz petka na soboto, ko bodo, v primeru jasnega vremena, snemali in fotografirali še nekaj drugih objektov. Vreme jim je v noči iz srede na četrtek že ponagajalo, zato jim v prihodnje želimo obilo jasnega neba.

 

Astrofotografije so ustvarili Vid Klopčič, Žiga Loboda, Jakob Žvab in Andrej Hanžekovič.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.