https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Pridelovalci pšenice želijo pomoč države

20.08.2018 ob 6:00  

Letošnji pridelek pšenice bo zaradi manj ugodnih vremenskih razmer povprečno manjši za 30 do 40 odstotkov, obenem bo slabša tudi kakovost. Razlogi so v letošnji dolgi zimi in tudi pogostih padavinah.

Pridelovalci, ki bodo posledično prizadeti zaradi občutnega izpada prihodka, si zato želijo pomoči države. Kmetijsko ministrstvo medtem o ukrepih še ni opredeljeno.

Pridelovalci pričakujejo finančno pomoč v višini pet milijonov evrov

Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije (KGZS), Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij pri Gospodarski zbornici Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije in Zadružna zveza Slovenije so ministrstvo na letošnjo slabšo letino žitaric opozorili že konec julija, nedavno pa je na ministrstvu na to temo potekal sestanek.

Na sestanku so na strani pridelovalcev izpostavili pričakovanje, da dobijo s strani države finančno pomoč vsaj za nabavo semena in izvedbo jesenske setve, ter da je za tovrstno pomoč po grobi oceni potrebnih približno pet milijonov evrov.

"Glede možnih ukrepov kmetijskim gospodarstvom se bo ministrstvo lahko opredelilo po pridobitvi podatkov ter oceni finančnih izgub pri letošnji pridelavi žit in vpliva na gospodarjenje kmetijskih gospodarstev," so na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano povedali za STA.

 

Pomoč kmetijstvom iz sredstev za odpravo posledic naravnih nesreč ni izvedljiva

Po navedbah ministrstva so medtem odkupovalci žit predlagali pomoč z ugodnejšimi posojili preko Slovenskega regionalno razvojnega sklada, kar pa je potrebno še proučiti. Na ministrstvu se bodo do ukrepov pomoči opredelili, ko bodo pridobili natančne podatke o izpadu pridelka v celotni pridelavi.

"Predstavniki pridelovalcev bodo v najkrajšem možnem času na ministrstvo posredovali konkretne podatke o letošnji pridelavi," so dejali na ministrstvu.

Predstavniki ministrstva so medtem pridelovalcem pojasnili, da pomoč kmetijskim gospodarstvom preko sistemskega zakona, ki ureja odpravo posledic naravnih nesreč, ni izvedljiva, saj pridelek ni toliko prizadet količinsko, kot je kakovostno.

Kot so še dodali na ministrstvu se je problem slabe letine izkazal ob sami žetvi, tako da je večina pridelka že pospravljenega in posledično ni več mogoče izvesti ocene škode.

Letino je prizadela dolga zima in pogostost padavin

Letošnjo letino žit je prizadela dolga zima, ki je otežila spomladanska opravila v žitih, v nadaljevanju je bilo prav tako zaradi moče težje in dražje zatiranje bolezni, svoje pa je dodala še pogostost padavin, še zlasti v zadnjih tednih, ko bi pšenica že morala biti požeta.

"Že pred žetvijo je moča slabšala kakovost pšenice, padala je hektolitrska teža, zadnji tedni pa so problem samo še stopnjevali, tako da je velik del pšenice, ki bi bil sicer v razredu A, zdaj komaj kakovosti C, torej kot krmna pšenica," so še navedli na KGZS.

Pogostost padavin pa ustvarja tudi pogoje za razvoj bolezni, ki imajo za posledico pojav mikotoksinov v pšenici, zato je vprašljiva tudi uporaba te pšenice za prehrano živali.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      20.08.2018 ob 6:46 keway gost

      Če bo država dala pomoč,jo bodo dobili samo eni tako kot do zdaj. Sramota za slovenijo!

      7 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      20.08.2018 ob 8:31 77 gost

      Kmeteki ne seritega saj pa imate subvencije,zavarovane njive in pridelke,ter nepovraten denar,pakaj bi še radi da pride bog dol in še van on kake subvencije da ali nepovratni denar.pšenico in koruzo pa itak uvažamo.

      17 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      20.08.2018 ob 8:37 Biba gost

      Lepo je biti kmet! Če ti nagaja suša-dobiš odškodnino Če ti nagaja dež-dobiš odškodnino! Če je premrzlo-dobiš odškodnino! Če je pretoplo-itak da dobiš odškodnino! Takšna ali drugačna "bolezen"-itak odškodnina! Vmes, pa še takšno in drzgačno subvencijo, pa pomoč,ki se porabi še najbolj za kaj drugega, kot za tisto za kar je namenjena! In ne mi zdaj kako težko delajo, pa nimajo dopusta, pa bla, bla, bla- to so si izbrali. Če je tako hudo, se lahko pridružijo masi delavcev, ki komaj prilezejo do minimalca, ki jim narava prav tako uniči pridelek, pa nimajo se komu, razen sosedu potožit, Kmet je dandanes biti donosno in lahko( mašinerija opravi že 95% vsega namesto človeka). Je pa res, da so nekateri bolj iznajdlivi in imajo prave prijatelje in znance,ki jih poučijo o vsem tem, kako priti do tega!

      18 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      20.08.2018 ob 9:18 keway gost

      77 ali ti sploh veš koliko pride zavarovanje za njive.Malokdo si lahko to privošči. Pa ne govori o tistem,o čem nimaš pojma.Ti in kmetovanje sta dva pojma. Malo si poglej na internetu,kakšen je strošek pridelave za 1ha in koliko je odkupna cena za pridelke.

      2 15 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.08.2018 ob 9:24 keway gost

      Biba, potem pa idi med kmete,če praviš da je kmet biti donosno.Seveda da stroji opravijo 95% dela, vendar ti moraš priti do strojev. Stroji pa ne stanejo samo nekaj tisoč evrov.Mislim da ti je to jasno. Se ti zavedaš koliko je cena za en traktor?

      3 14 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.08.2018 ob 10:10 Biba gost

        A niso temu namenjene subvencije,ki jih dobite od države? Živim v vasi, kjer je 80% kmetov,ki živijo zelo dobro, njihovi otroci hodijo v službo počivat in zaslužit "dodatek ",kot se sami pohvalijo! Sicer si pa vsak sam izbere kaj bo delal za preživetje, pa nihče razen kmetov( in politikov) nima toliko ugodnosti

        16 2 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      20.08.2018 ob 9:42 AA gost

      Kakšna je cena traktorjev ?

      2 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.08.2018 ob 12:30 Rdeča zvezda gost

      Meni je trava okoli kuče malo rumena. Kje dobim obrazec za državno pomoč?

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.08.2018 ob 18:17 gost

        Rdeča zvezda ............ Ta obrazec dobiš v Ormoži ,kje si bil in kje boš končal .Bolnik

        2 4 Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      20.08.2018 ob 12:54 podjetnik v težavah gost

      S trdim delom, odrekanjem in krediti sem si postavil delavnico, kupil stroje in ostalo opremo ter pričel z delom. Posel je najprej dobro šel. Potem je prišla kriza. Na globalnem trgu so se stvari spremenile. Izdelki, ki smo jih izdelovali so postali manj konkurenčni. Sedaj komaj še shajamo. Zato zahtevam, da mi država pomaga. Lahko mi nameni kakšno subvencijo. Možno je, da mi odkupi izdelke. Ali pa mi odpiše nekaj davkov in drugih dajatev. Kot dolgoletni uspešen podjetnik zato zahtevam od države takojšnjo pomoč, ker nimam nobenega vpliva na spremenjene razmere, ki so botrovale, da mi je posel upadel. Hvala za razumevanje.

      14 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      20.08.2018 ob 17:12 keway gost

      Biba daj povej mi kje so te službe,da hodiš tja počivat.Z veseljem jo sprejmem. Zakaj so namenjene subvensije,pa vprašaj na ministrstvo!

      1 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        20.08.2018 ob 18:06 Biba gost

        Rdeča zvezda ti je dal odgovor. Pa kjer koli delajo se lih ne pretegnejo, ker vir dohodka imajo tako ali tako zagotovljen. Ko so pa razna spravila , bratve in koline, pa več ali manj vsi čudežno zbolijo in morajo na bolniško. Eh nehajte jamrat . Predobro vam gre,lih zaradi tega vašega večnega jamranja in igranja "ubogega kmeta",ki mu vsi grenijo življenje-zakoni, sovaščani, narava. bi vam res privoščila eno sezono kakega privatnika, ki ga ubija kapital izkoriščevalcev in bogi res ne ve,kako bo poplačal delavce in preživel družino. Kako bi šele takrat stokali in zahtevali!

        7 2 Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      20.08.2018 ob 17:49 Rdeča zvezda gost

      Kdo je zaposlen na občinah na podeželju ( ki niso potrebne!! )?? Večinoma kmeti.

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      20.08.2018 ob 19:17 AA gost

      Še enkrat vprašam , kakšna je cena traktorjev ?

      1 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      20.08.2018 ob 22:42 Vanabe gost

      Ja kako si bodo pa naši kmetiči kupovali traktorje vredne 100.000,00 EUR in več , če ne bo subvencij in odškodnin , mar naj slovensko podeželje ostane brez teh pridnih rok , jaz pravim , da ne ,in da jim moramo dati vse kar si zaželijo .

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      21.08.2018 ob 13:30 keway gost

      Biba,kar se tiče privatnikov.Letos smo obnavljali fasado in smo na novo potegnili elektriko. Za tri ure dela mi je električar računal 75 evrov,s tem da sem jaz kupil material. Jaz pa delam v eni živilski tovarni za minimalno plačo. In to pošteno delam,ne hodim tja poičivat,tako kot ti pišeš!Kaj pa zdaj poveš na tvoje privatnike?

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      21.08.2018 ob 13:35 keway gost

      AA-Če bi rad vedel ceno traktorjev pojdi na sejem v G.Radgono in ti bodo vse povedali!

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        21.08.2018 ob 14:40 Rdeča zvezda gost

        Po številu traktorjev na število prebivalcev smo Slovenci na prvem mestu. Nekateri kmetje imajo traktorje, vredne 200.000 evrov. Imajo popust na pogonsko gorivo. Pred leti so lahko dobili subvencijo v višini 40 % cene traktorja. Kako je danes, ne vem točno. Samo ne lapati tisto, da so do traktorja prišli s svojim odrekanjem, svojim denarjem in podobnim, ker to ni res.

        5 0 Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      21.08.2018 ob 14:27 Rdeča zvezda gost

      Privilegirani so oboji. Privatniki in kmeti. Država da obojim denar, sami si pa določajo še nenormalne cene. Najebe pa običajen delavec!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      21.08.2018 ob 16:24 subvencije gost

      Kmeti dajte točen podatek koliko subvencije dobite za nakup novega traktorja.

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      22.08.2018 ob 6:52 keway gost

      RDEČA ZVEZDA- Za traktor dobiš 20% nepovratnih sredstev od vrednosti traktorja. Ti moraš traktor v celoti plačati,šele potem lahko daš vlogo na podlagi računa za nepovratna sredstva!

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        22.08.2018 ob 8:59 Rdeča zvezda gost

        Pri teh procentih si se malo zlagal. Pa naj ti bo - 20 % od 200.000 evrov = 40.000 evrov!!! EN ZELO DOBER AVTO!!! Ni čudno, da je na nekaterih kmetijah pet osebnih avtomobilov. Nekaj let nazaj je bilo subvencije 40 % - to je od tega traktorja 80.000 evrov !!! Še boste jokali kako slabo vam gre??? Tisto o celotnem plačilu ti tudi najbolj ne verjamem, ali lepše se sliši. Mater, da bi meni nekdo podaril 80.000 evrov in bi si potem še drznil jokati kako slabo mi gre!!! Malo se vred vzemite!!!

        3 0 Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      22.08.2018 ob 6:57 keway gost

      RDEČA ZVEZDA- Še en odgovor.Ceno si lahko določi samo privatnik, KMETU CENE DOLOČIJO DRUGI-zadruga.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      22.08.2018 ob 9:34 Rdeča zvezda gost

      Ni glih tako. Privatnik bo rekel, da ceno njegove storitve določa trg - čeprav ni glih tako. Kaj pa tisti kmeti, ki svoje pridelke in proizvode prodajo v Avstrijo??? Subvencije in nepovratna ter druge ugodnosti jim pa daje Slovenija!!! Pa tisti, ki svoje pridelke in proizvode prodajajo na črno???

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.