https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Nov pravilnik o pravicah dijakov daje pomisleke

15.8.2018  

Počitnice se počasi zaključujejo, novo šolsko leto pa učencem srednjih šol prinaša kar nekaj novosti. Zaradi spremembe nekaterih zakonov si bodo lahko polnoletni dijaki sami pisali opravičila za odsotnost od pouka. Spremembe pa se nanašajo tudi na pravico staršev do vpoglede v učno uspešnost polnoletnih dijakov.


Nova pravila bazirajo na dveh novih zakonih, Zakon o gimnazijah in Zakon o poklicnem in strokovnem izobraževanju. V zvezi aktivov sveta staršev ter nekateri ravnatelji že opozarjajo na določene napake. Problematični se zdita predvsem pravilo o »samoopravičevanju« polnoletnega dijaka ter dovoljenje polnoletnih dijakov, da imajo starši vpogled v njihove ocene.

Foto:all-timeins.com

Čeprav ravnatelji, učitelji in celoten izobraževalni sistem že vrsto let opozarja na pomanjkanje odgovornosti dijakov, se je stvar s tem pravilom postavila na glavo. Pozitivna osnova je, da lahko dijak sam razpolaga s svojim časom, vendar se je potrebno zavedati, da lahko dijaka to tudi »potopi«. Najbolj zaskrbljujoče je dejstvo, da bi lahko prihajalo do zlorabe teh pravic.

Foto:studentcentral

Ravnatelje srednjih šol pa skrbi tudi sprememba pravilnika, da polnoletnih dijakov, ki bodo neprestano kršili pravila, po novem naj ne bi mogli več izključiti. Kot poroča 24 ur, učitelj po novem naj ne bi mogel iz razreda poslati dijaka, ki bi motil pouk in ostale učence.

Nov Zakon in njegovi členi so problematični tudi zaradi tega, ker Ministrstvo ravnatelje in šolskih delavcev ni prosilo za morebitne pomisleke. Razprave naj bi se začele šele tik pred šolskim letom, ko bi morale stvari že bodi dorečene.

 

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      15.08.2018 ob 10:03 somar gost

      Komaj ga rodin pa mi že lejko zapovidavle?

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      15.08.2018 ob 11:03 gost

      Te jim pa dajte polnoletnost z 21 leton pa rešena stvar što pa izrednin piše opravičila če srednja šola neje obvezna ne razmin ravnatelof ka so tak primitivni?

      4 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      15.08.2018 ob 13:27 gosst gost

      što piše takšne zakone naj tudi poskrbi da do deca lejko šli delat za normalni delavnik in plačo ka do lejko ustvarili družine in si privoščiliživljenje normalnega človeka ne pa kapitala.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      15.08.2018 ob 14:12 šolar gost

      Dokler živi pod mojo streho in od mojega denarja, sem zanj odgovoren jaz. Kdo pa piše te butaste zakone, je pa najbrž iz Butal.

      4 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      15.08.2018 ob 14:20 žlijčar gost

      Tisti,ki izmišljujejo takšne zakone nimajo otrok,ker so JALOVI .

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.