https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Konec avgusta ponovno tek na vrh stolpa Vinarium

Lendava, 16.08.2018 ob 9:50  

Zadnja avgustovska nedelja bo v Lendavo prinesla ekstremni praznik teka. Otvorila ga bo tekmovalna poslastica s tekom na najvišji razgledni stolp v državi, zaključil pa ga bo humanitarni maratonec Bogomir Dolenc.

V nedeljo, 26. avgusta, se bo na stolpu Vinarium v Lendavi odvila mednarodna športna prireditev 2. VINARIUM TEK, ki z letošnjim letom svojo tradicijo nadaljuje v sklopu Festivala Vinarium. Njeno osrednje dogajanje bo ponovno postreglo s tekmovanjem v prvem in edinem vertikalnem teku na stolp v Sloveniji, ki je uvrščeno na globalni seznam tekov po stopnicah Towerrunning World Association. Tovrstno športno udejstvovanje je v svetu na višku priljubljenosti, temu trendu pa čedalje bolj sledimo tudi pri nas. Letos se je več prirediteljev prvič povezalo v Pokal Slovenije, v okviru katerega tekmovalci s svojimi rezultati zbirajo točke za skupni seštevek, to pa bo še dodatno prispevalo k promociji te oblike teka.

Tekmovalci se bodo z 240 stopnicami spopadli enkrat, trikrat in v ekipnih štafetah, zadnja tekmovalna kategorija pa je še posebej namenjena podjetjem in gasilcem, policistom, vojakom ... Vsak se bo lahko pomeril v vseh treh tekmovalnih kategorijah. Tekmovali bodo po principu kronometra, vsak sam v določenem časovnem intervalu, svoj bežeči vzpon pa bodo zaključili na vrhnji ploščadi stolpa, kjer jih bo pričakal dih jemajoči razgled na pokrajine štirih držav. Prejeli bodo tudi dodobra napolnjene darilne vrečke, poskrbljeno pa bo še za okrepčila, predvsem legendarno prekmursko gibanico.

Marsikdo misli, da je tek po stopnicah preveč naporen, kar pa ne more biti dlje od resnice, kajti takšna oblika teka je primerna za moške in ženske vseh starostnih skupin. Tek navzgor ni le aerobna vadba vzdržljivosti, temveč zahteva obilo moči, saj proti tekačevemu telesu deluje med drugim še gravitacija, ravno zaradi te komponente pa dodatno spodbuja rast in razvoj mišic stegen in zadnjice, povečuje pa tudi kostno gostoto in tako zmanjšuje verjetnost nastanka osteoporoze.

Nevsakdanji, občudovanja vredni dokaz nesebične požrtvovalnosti, zvrhane mere truda in neuničljive volje je humanitarec in maratonec Bogomir Dolenc, ki bo za namen svojega dobrodelnega podviga premagal 42 maratonov v 42 dneh, z zbranimi denarnimi sredstvi pa bo pomagal fundaciji Mali vitez in mladim, ki so preboleli raka. Zjutraj se bo pridružil tekmovalcem na prireditvi, popoldne pa bo na stadionu v Športnem parku Lendava odtekel svoj drugi zaporedni maraton.

Poleg obiska posebnega gosta je svoj nastop na tekmovanju že potrdilo več najboljših domačih in tujih vertikalnih tekačev in tekačic, vključno z lanskim rekorderjem. Vljudno ste vabljeni, da ga z lovom na novi rekordni čas izzovete tudi vi.

Več podrobnosti najdete tukaj.

FOTO: arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.