https://www.minicom.si/pages/topics/minicom-d.o.o.-objavlja-prosto-delovno-mesto-serviserjake-racunalniske-opreme.php
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Trg dela: Delodajalci se borijo za ustrezen kader

29.08.2018 ob 6:00  

Čeprav je še nekaj let nazaj veljalo, da podjetja z lahkoto izbirajo med iskalci zaposlitve, se je trend obrnil. Ker lahko iskalci izbirajo med podjetji, se morajo ta za dobre kadre boriti.


Po koncu krize in novem gospodarskem razcvetu, se je razmerje med ponudbo in povpraševanjem dela precej spremenilo. Brezposelnost je manjša, podjetja pa se morajo za ustrezne kadre boriti. Povečalo se je število prostih delovnih mest, iskalci zaposlitve pa so tako lahko postali bolj »izbirčni«.

Foto: williamalmontemahwahpatch.com

Iskalcem zaposlitve danes ni več potrebno zagrabiti za vsako delo, ki se pojavi na trgu dela. Pred zaposlitvijo preučijo delodajalce, odnose med zaposlenimi, vodstvo, pomembne pa so jim tudi ugodnosti, npr. nagrade, dopust in zavarovanje.

Zaradi tega so začela podjetja delovati in razmišljati drugače kot v preteklosti. » Potrebno je pritegniti nov kader in jim predstaviti delovno mesto na zanimiv način, zato so tudi oglasi vedno bolj kreativni, uporabljajo slike, video, pričevanja sodelavcev in kadrovikov", je za Siol.net povedala Viviana Žorž, iz zaposlitvene agencije Adecco.

Zaposleni so najboljša reklama

Podjetja oglase za delo ne objavlja več le na zaposlitvenih portalih in Zavodu za zaposlovanje, ampak tudi na družabnih omrežjih, s čimer ciljalo tudi na kandidati, ki so pripravljeni zamenjati delodajalca. Iskanje kadrov tako ni več zgolj delo kadrovske službe, temveč delo celotnega podjetja, od marketinga, do delavcev. Podjetja mora namreč skrbeti za svoj ugled in privlačnost, ki se začne že pri zaposlenih.

Foto: nbrii.com

Vse bolj se spreminja tudi oblika oglasov za zaposlovanje. Podjetja uporabljajo različne pristope iskanja darov.  V Lidlu, npr.,  želijo, da so zaposlitveni oglasi med drugim tudi priložnost, da se podjete privlačno predstavi v javnosti, poroča siol.net. Steklarna Hrastnik vsa prosta delovna mesta objavlja na svoji spletni strani, na zaposlitvenih portalih, radijskih postajah in tudi lokalnih spletnih medijih. Zavarovalnici Triglav pa se zavzemajo, da je kandidati izvedo za osebna priporočila zaposlenih. Pozornost pa namenjajo tudi mladim talentom, zato se povezujejo z izobraževalnimi ustanovami.

Foto: careeraddict.com

Podjetja pa velik vpliv dajejo tudi ugodnostim, ki se zdijo novim kadrom pomembni. Podjetja tako poleg fleksibilnega delovnega časa, ponujajo tudi nagrade za delovno uspešnost, kritje prijavnin na športnih dogodkih, delo od doma ali pa večjo pozornost namenijo družini prijazni politiki dela.

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.08.2018 ob 6:56 gost

      Pa pred časom,je veljal rek,da v grm brsneš,pa deset delavcev ven pade.Sedaj v grm brsneš,pa deset privatnikov ven pade,brez delavcev.Eh vi mašejtarji eni.Delavca plačajte,kot se spodobi,pa ga boste dobili.

      25 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      29.08.2018 ob 8:47 77 gost

      Delodajalci,ne seritega in ne zavajajte delavcev,delavcem dajte ustrezno plačo in boste videli da ne bodo šli v tujino,vaši kolegi mislim na politike pa naj dajo delavcem dostojno življenje in ne lažite po medijih da ne morete dobiti delavcev.

      20 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      29.08.2018 ob 8:51 zgodovina gost

      V Jugoslaviji so podjetja dajala štipendije in so dobila dober kader. Danes pa privatniki hočejo, da jim država izšola dober kader. Narobe svet. Privatniki dajte primerne plače, šolajte svoj kader in boste imeli vse kar rabite. Za minimalne plače vam inženirji pač ne bodo delali.

      21 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      29.08.2018 ob 14:41 en gost

      Prihaja čas ka do se delodajalci malo zamislili na plačami ki jih dajejo zaposlenim. V podjetju kjer sem jaz zaposlen je v zadnjem mesecu dalo odpoved skoraj 20 ljudi, in vsi gredo v Avstrijo. Zaposliti pa jim je uspelo le 4 ljudi, ker ko ljudje slišijo kake plače imamo, se rajši obrnejo in grejo...

      16 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        29.08.2018 ob 15:06 Firer gost

        To so ta podjetja, ki smetijo zaposlitvene portale in zavod z oglasi vsak teden. Ti kar napiši za katero podjetje se gre ...

        11 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.09.2018 ob 11:53 01 123 gost

      Delodejalci z mladimi v tujino,kot delajo druge države na primer Češka,Poljska ,Slovaška in še druge države na Balkanu,starejšo generacijo zaposliti na CSD oziroma ZRSZ, zmanjšati zaposlene v javni upravi,kot tudi v parlamentu iz 90 na 50 poslancev in država za 10 let ,in bo Slovenija postala MALA Švica.Amen-Konec

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.