https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

24-letna Valentina Marinič postala nova slovenska medena kraljica

Gornja Radgona, 27.08.2018 ob 15:00  

Na letošnjem 56. Mednarodnem kmetijsko-živilskem sejmu Agra v Gornji Radgoni so včeraj okronali četrto medeno kraljico Slovenije. To je letos postala 24-letna diplomirana ekonomistka Valentina Marinič iz Seliščev pri Svetem Juriju ob Ščavnici.

V okviru sejemskega dogodka razglasitve nove slovenske medene kraljice so razglasili tudi rezultate ocenjevanja medu, in sicer je šampionsko priznanje dobil akacijev med Petra Kolarja s Ptujske Gore. Ker smo letos prvič praznovali svetovni dan čebel ali »čebelje leto« ravno po zaslugi Slovenije, je slovesnost potekala še ob toliko večjem zadovoljstvu.

Svetovni dan čebel je kot izjemen dosežek označil tudi dosedanji kmetijski minister Dejan Židan in dejal, da je bila to ena največjih akcij Slovenije, država pa zastavonoša pobude, kako zaščititi svet. Obenem je predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč napovedal dva nova cilja, da na svetu čebelo razglasimo za ogroženo in da s trgovskih polic preženemo ponarejeni med.

FOTO: sejem-agra.si 

S podpisom deklaracije za razglasitev čebel za ogroženo vrsto, in za nadzor nad ponarejenim medom

Slovenski čebelarji so na sejmu AGRA s kolegi iz Hrvaške, Srbije, Bosne in Hercegovine, Makedonije in Črne gore v zvezi z obema ciljema podpisali tudi deklaracijo, ki jo bodo poslali v podpis vsem svetovnim organizacijam. V deklaraciji so zapisali, da se bodo zavzemali za razglasitev medonosnih čebel za ogroženo vrsto, sprejetje ukrepov za njihovo zaščito in nadzor nad ponarejenim medom, poroča portal STA.

Hkrati si bodo prizadevali za ozaveščanje potrošnikov o pomenu uživanja lokalno pridelanih čebeljih pridelkov, informiranje o poreklu medu in spodbujanje k nakupu lokalno pridelanega medu neposredno pri čebelarjih.

Na strokovnem ocenjevanju medu letos ocenjeni vzorci 102 čebelarjev

Na strokovnem ocenjevanju medu je bilo letos na sejmu AGRA ocenjenih 146 vzorcev, ki sta jih poslala 102 čebelarja. Naslov prvak vrste za med z najvišjim številom točk v posamezni vrsti so dobili cvetlični med Milka Jurinčiča iz Marezig, gozdni med Trajčeta Nikoloskega iz Ljubljane, lipov med Zvonka Žamuta iz Lenarta v Slovenskih goricah in kostanjev med Marinke Košir iz Polhovega Gradca. Strokovna komisija je tako podelila 51 zlatih, 56 srebrnih in 28 bronastih priznanj.

"Vzorci na ocenjevanju so bili čisti, brez primesi, nekaj je bilo odstopanj le pri označevanju medu. Le en vzorec je bil zaradi previsoke vsebnosti vode izključen iz ocenjevanja in le deset vzorcev je prejelo zahvalo za udeležbo in ostalo brez priznanja, vendar ne zaradi kake posebne napake, ampak le zaradi premalo izraženih senzoričnih značilnosti določene vrste medu," so zapisali ocenjevalci.

Na strokovnem ocenjevanju medu je poleg 88 domačih, sodelovalo tudi 14 tujih čebelarjev iz petih držav.

Podeljene nagrade za vrhunske dosežke na mednarodnem tekmovanju mladih čebelarjev v Franciji

Peter Kozmus in podpredsednik mednarodne zveze čebelarjev Apimondije in član Čebelarske zveze Slovenije ter predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč, sta podelila nagrade za vrhunske dosežke tekmovalcem na mednarodnem tekmovanju mladih čebelarjev v Franciji, Luki Kričeju, Mitji Kositru in Ožbeju Očku ter mentorju Blažu Lovriču z Osnovne šole Selnica ob Dravi.

Prav tako je v konkurenci mednarodno mešanih ekip Mitja Kositer s svojo ekipo zasedel 1. mesto, med posamezniki pa Luka Kričej med 84 tekmovalci 3. mesto, še poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.08.2018 ob 17:22 gost

      ka kraljic imamo v tej zarukani državi, kje so KRALJI?

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.08.2018 ob 17:14 gost

      Lepa ,sladka Valentina

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.