https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Kaj se govori po hodnikih: pomen komunikacije v delovnem okolju

31.08.2018 ob 8:00  

Ste kdaj sodelavcu/ki na hodniku prišepnili informacijo o drugem sodelavcu ali vodji?
Ali ste pri malici s sodelavci spregovorili o tem, kako podjetje funkcionira in kako bi to lahko izboljšali?
So bile informacije spodbudne ali so odražale nezadovoljstvo?

Tovrstni pogovori so značilni za vsako delovno okolje, saj se preko neformalnih druženj pogosto razrešijo tudi izzivi vezani na delovne naloge. Vendar se organizacije pomembno razlikujejo v zadnjem vprašanju, ki se nanaša na to kako zaposleni doživljajo organizacijsko klimo in ali so pri delu zadovoljni. Komunikacija ima pri tem podobno vlogo kot krvni obtok za človeka. Poleg tega, da oskrbuje vse zaposlene s pomembnimi informacijami za opravljanje dela, predstavlja tudi sredstvo za širjenje občutkov (ne)zadovoljstva med zaposlenimi. Dobra komunikacija v delovnem okolju se tako pomembno povezuje z dobrimi medosebnimi odnosi in duševnim zdravjem zaposlenih.

Foto: naprej.eu

Zakaj je v organizaciji pomemben dober komunikacijski sistem?

Komunikacija torej opredeljuje odnose med sodelavci, zaposlenimi in vodji, skupinami in oddelki, ter kaže na njihovo povezanost in delovanje. Tako lahko predstavlja pomemben temelj dobrega delovanja organizacije in počutja zaposlenih na delovnem mestu.  

Poteka znotraj kompleksnega sistema, zato je pomembno, da so poti komuniciranja:

1. dobro vzpostavljene (npr. zaposleni je seznanjen s tem na koga se obrniti s specifičnim vprašanjem),
2. redno delujoče (npr. mesečni oddelčni sestanki potekajo redno),
3. ter odprte v obe smeri (npr. zaposleni se lahko v primeru duševne stiske obrne na vodjo, vodja lahko ustrezno podaja navodila za delo).  

Kakšen učinek ima dober komunikacijski sistem?

Zaposleni iz vidika komunikacije najbolje funkcionirajo kadar so o svojih delovnih nalogah dobro obveščeni, kadar vedo kakšna je njihova odgovornost in pristojnost ter kadar se zavedajo pomena razvijanja komunikacijskih veščin na delovnem mestu. Dobra komunikacija se odraža na številnih področjih, kot so:

- manj konfliktov v povezavi s komunikacijskimi nesporazumi,
- omejeno razraščanje negativnih govoric in izboljševanje diskusije v podjetju,
- boljša organizacijska klima,
- večje zaupanje zaposlenih v vodstvo in podjetje,
- večja pripadnost in identifikacija zaposlenih s podjetjem (manjša fluktuacija),
- bolj zadovoljni zaposleni,
- več sodelovanja med sodelavci in boljše timsko delo.

Komunikacijske ovire in šumi so neizogibni del delovnega okolja, vendar se ne smejo pojavljati prepogosto. Možno jih je zmanjšati in obvladovati, pri čemer so pomembne tako komunikacijske veščine zaposlenih kot pristop organizacije. Tudi v projektu »Celovita psihosocialna podpora podjetjem za aktivno staranje delovne sile (NAPREJ) – Zdravo in aktivno v prihodnost!«, ki bo trajal vse do leta 2021, je z uvedbo Programa celovite podpore podjetjem za obvladovanje in preprečevanje psihosocialnih dejavnikov tveganj (Program PSDT) cilj izboljšati medosebne odnose in tako vplivati na duševno zdravje zaposlenih iz pilotskih podjetij, ki sodelujejo v projektu. Zaposlenim bodo namreč ves čas trajanja projekta na voljo anonimna psihološka svetovanja, izobraževanja ter različne aktivnosti za osveščanje in izobraževanje na področju duševnega zdravja. Projektne aktivnosti lahko spremljate na spletni strani.


PR

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.08.2018 ob 12:47 77 gost

      Delavci si ogromno povejo o delodajalcu ampak ko delodajalec gre mimo njih potem so pa tiho kot miši,dan danes delavec ne upa in tudi ne sme reči nič čisto nič samo mora kimati da je dobro in da se z vsem strinja kar mu pove delodajalec.Delavci so močni izve delovnega mesta,kako bi ono in tisto naredili in delodajalcu povedali kaj je prav.Delavci se ne znajo več postaviti zase in za svoj prav in to delodajalci vidijo in lahko z delavci manipolirajo.

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.