https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

V državnem proračunu do konca julija skoraj 70 milijonov evrov presežka

06.09.2018 ob 6:00  

Državni proračun je v prvih sedmih mesecih letošnjega leta dosegel presežek 68,1 milijona evrov, potem ko je v enakem obdobju lani proračun izkazal 109 milijonov evrov primanjkljaja.

V državni proračun se je do konca julija steklo za približno 5,45 milijarde evrov prihodkov, kar je 4,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Povečali so se tudi odhodki vendar s počasnejšo dinamiko kot prihodki, in sicer za 1,5 odstotka na okoli 5,38 milijarde evrov.

Davčni prihodki, ki predstavljajo glavni vir prihodkov državnega proračuna, so se v primerjavi z lanskim letom povečali za 6,2 odstotka in dosegli 4,72 milijarde evrov, kar je posledica boljših razmer na trgu dela, boljšega poslovanja podjetij in večje potrošnje.

Prilivi iz dohodnine so znašali približno 703 milijone evrov in so bili za 16,2 odstotka večji kot v prvih sedmih mesecih lani, prihodki od davka od dohodkov pravnih oseb so se zvišali za 8,5 odstotka na okoli 515 milijonov evrov, prihodki od DDV pa za 5,8 odstotka na približno 2,10 milijarde evrov.

Na strani odhodkov so se sredstva za plače in prispevke delodajalcev za socialno varnost glede na enako lansko obdobje zvišala za 4,8 odstotka na približno 720 milijonov evrov, kar je predvsem posledica dogovora o ukrepih na področju stroškov dela. Za plačilo domačih in tujih obresti je državni proračun na račun aktivnega upravljanja dolga v prvi polovici leta namenil 7,7 odstotka manj kot v enakem lanskem obdobju, in sicer okoli 649 milijonov evrov.

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo poleg državnega proračuna sestavljajo Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije in proračuni občin, je v prvih sedmih mesecih zabeležila približno 10,34 milijarde evrov prihodkov in 10,17 milijarde evrov odhodkov. To je prineslo okoli 166 milijonov evrov presežka, poroča STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      06.09.2018 ob 15:12 DEBELI FUKJENEC gost

      Janša boš odstopil??? Pred leti si pred TV kamerami obljubil, da boš odstopil z vseh funkcij, če bo pod drugo vlado gospodarska rast in v državnem proračunu ne bo minusa!!! Bodi mož besed in ODSTOPI!!!

      4 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      06.09.2018 ob 19:05 Migrant gost

      Presežek prihodkov ? Dvojni davek!

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      07.09.2018 ob 7:21 gost

      Miki nega dvojneg adavka, doplačujete razliko. Vtepi se že ednouk to v glavo!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.