https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

FOTO: Širimo samooskrbni način življenja

12.9.2018  

Mladinski svet Murska Sobota je preko Erasmus+ projekt Mladi v akciji med 3.9. in 11.9. izvajal projekt Širimo samooskrbni način življenja (EXPANDING THE SELF-SUFFICIENT LIFESTYLE). Udeleženci so prihajali iz Italije, Španije, Romunije in Slovenije (iz vsake države po 6 udeležencev) in bili nastanjeni v dvorcu Rakičan. 

Tekom projekta so si zastavljali vprašanja, kakšna je samooskrba v evropskih državah, koliko prostora potrebujemo za samooskrbo, kje so največje razlike med samooskrbo na podeželju in samooskrbo v mestu ter kaj samooskrba pomeni za nas mlade. Mladinski svet Murska Sobota je pri tem projektu želel mladim približati samooskrbo ter jo narediti moderno, zanimivo in jo prikazati kot sproščujočo dejavnost. Udeleženci so razmišljali tudi o poslovnih idejah na področju samooskrbe. Koordinator projekta je bila Kaja Jagodnik.

Na številna vprašanja so odgovorili strokovnjaki s področja kmetijstva, podjetništva, biotehnologije, geografije in s področja sociologije. Samooskrba vključuje različna področja, zato so znotraj projekta z namenom vključili strokovnjake z različnih področij.

FOTO: Učilnica v naravi-poligon pri Poljčanah

FOTO: Delavnica o konoplji

Potrebe udeležencev po praktičnih delavnicah in delu na terenu so bile zelo velike, saj se nekateri še niso srečali s samooskrbo v prostoru. Znotraj teh potreb so bile številne praktične delavnice, kjer so končni produkt recepti. Pri tem so odgovorili na vprašanje, kateri recepti so uporabni za izdelavo domačih produktov. Udeleženci so naredili tudi brošuro, kjer so na preprosti način prikazali korake, ki so jih naredili tekom projekta. Na končni predstavitvi so prikazali tudi kratek filmček z utrinki celotnega tedna. 

FOTO: Zeliščarska delavnica 

Mladi so povezani na Facebookovi skupini projekta, kjer so objavljene slike iz aktivnosti, delavnic. Svoje doživljaje iz izmenjave so sproti objavljali tudi posamezni udeleženci preko svojih facebook profilov. Nastale so številne slike, ki bodo mladim pustile lepe spomine, socialna omrežja pa bodo spodbudila k objavi novih slik.

Program Erasmus+ je mladim omogočil izmenjavo na kateri so mladi pridobili dragocene izkušenje za življenje. Udeleženci so si s pomočjo programa Erasmus + mladinske izmenjave in MOVIT-a (Zavod za razvoj mobilnosti mladih iz Ljubljane) razširili svojo mrežo prijateljev in poznanstev. 

FOTO: Kuharska delavnica

V prihodnosti so to dobri obeti za oblikovanje skupin mladih, ki bodo imeli skupen vrtiček ali obdelovalno površino. To je prihodnost Evrope saj je v mestih primanjkanje zelenih površin, ki bi bile primerne za obdelovanje zemlje. V zadnjih dveh desetletjih so v mestih skorajda popolnoma izginili »vtričkarji«. Trend se počasi obrača, saj vse več ljudi ceni pomen samooskrbe. 

FOTO: Vrt na Biotehniški šoli Rakičan

Projekt je financiran s strani Evropske komisije. Vsebina sporočila odraža izključno stališča avtorja.

Nacionalna agencija ter Evropska komisija nista odgovorni za kakršno koli uporabo informacij, ki jih sporočilo vsebuje.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.