https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

FOTO in VIDEO: Mladi iz treh držav "gradili mostove"

Murska Sobota, 21.9.2018  

Med 14. in 22. septembrom 2018 je Klub prekmurskih študentov gostil mladinsko izmenjavo GRADIMO MOSTOVE.


Mursko Soboto in Moravske Toplice je zavzelo 20 mladih iz Slovenije, Litve in Italije. Mladi so skozi aktivnosti spoznavali pomen medgeneracijskega sodelovanja v partnerskih državah, primerjali so stanje in raziskovali primere dobrih praks po Evropi. Mladi so skozi svoje raziskovanje ugotovili, da ima Slovenija zelo dobro razvito medgeneracijsko sodelovanje in jo lahko uvrščamo v sam vrh na evropski ravni. 

Mladi so bivali na turistični kmetiji Flisar v Moravskih Toplicah, ki jo vodijo v medgeneracijskem sodelovanju. Skupaj z družino smo prirejali različne aktivnosti, kjer smo velik poudarek dali prav na medgeneracijskem sodelovanju. Mladi so imeli možnost spoznati kako poteka življenje na vasi in na turistični kmetiji, za katero skrbi več generacij.

Skozi aktivnosti so mladi spoznali medgeneracijsko sodelovanje v vseh partnerskih državah in delili dobre prakse. Skozi debate so spoznali, da imamo zelo različne poglede na starejše in na medgeneracijsko sodelovanje. Skozi timske igre so utrdili svoje delo v timu in se pri tem še zabavali. Skozi zanimivo igro so spoznali kaj so stereotipi in kako jih ustvarjamo. Preko debate so mladi spoznali kakšne stereotipe imamo do starejših. Mladi so pripravili tudi aktivnosti za obisk doma starejših občanov v Rakičanu, ki so jih presenetili z različnimi igrami in sprehodom do Dvorca Rakičan, kjer so preko druženja in pogovora opazovali konje. Starejšim je dan ostal v zelo lepem spominu, saj so imeli priložnost spoznati tudi države udeleženke. Najbolj so bili navdušeni nad italijanskim in litvanskim jezikom.  

V sodelovanju s Hišo Sadeži družbe so mladi preživeli dan v medgeneracijskem sodelovanju, kjer so se razdelili v dve skupini. Ena skupina je s pomočjo starejših prostovoljcev pripravila bučno juho, solato iz ajdove kaše in prekmurske »Rejtaše«. Druga skupina pa je spoznavala romsko kulturo, pripravila romske in evropske zastavice ter ustvarjala verižice in zapestnice iz amuletov oz. kamnov. Po poskušanju pripravljene hrane in kratkem odmoru so udeleženci uredili ograjo zeliščnega vrta in poslikali hodnik, da bo bolj privlačen in barvit za vse prostovoljce.

Mladi so se prav tako naučili pripraviti zdrave prigrizke s pomočjo upokojene učiteljice biologije in kemije. Skupaj so pripravili različne vrste čajev iz zelišč in zeliščne namaze. Skozi medgeneracijsko sodelovanje so mladi pridobivali nove izkušnje in razvijali svoje osebne kompetence. Jezikovno sporazumevanje sploh ni predstavljalo nobene ovire, čeprav je bil uradni jezik mladinske izmenjave angleščina. Mladi in starejši so uspeli najti dober način komuniciranja. 

Mladi bodo ostali aktivni tudi po prihodu domov, saj bodo decembra pripravili manjši projekt z naslovom »Božični heroj« ali »Christmas hero«. Preko Facebook dogodka bodo pozvali mlade iz lokalnega okolja naj prispevajo darilo za starejše. Ko bodo darila zbrali, jih bodo odnesli v domove za starejše in jih razdelili. Če želite biti del našega projekta spremljajte Facebook stran za nadaljnje informacije (dostop do FB profila)

Projekt je bil v celoti financiran s strani programa ERASMUS+ Mladi v Akciji in slovenske nacionalne agencije MOVIT.

Vabimo vas tudi k ogledu videoposnetka, ki so ga pripravili mladi udeleženci: 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      27.09.2018 ob 13:10 DEBELI FUKJENEC gost

      Pohvalno.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      28.09.2018 ob 8:43 gost

      Evropski duh, zavezanost tradiciji in krščanski temelji Evrope so prihodnost Evrope. Bravo mladi Slovenci, Italijani in Litovci.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.