https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Kaj se pred začetkom kurilne sezone dogaja s cenami?

25.09.2018 ob 6:00  

V zadnjih mesecih je predvsem na evropskih trgih opaziti precejšnjo rast cen elektrike, plina in goriv pa tudi emisijskih kuponov, kar denimo vpliva na proizvodno ceno električne energije v termoelektrarnah. Preberite si, kaj se pred začetkom kurilne sezone dogaja s cenami.

Cena kurilnega olja se je povzpela na eno najvišjih ravni v zadnjih letih

Po podatkih evropske komisije se je cena kurilnega olja v Sloveniji v zadnjem letu dni zvišala za 25 odstotkov. Podobno rast cen so zaznali tudi v drugih državah članicah EU, še vedno pa je cena kurilnega olja v Sloveniji za 15 odstotkov višja od povprečja Unije. Za liter kurilnega olja je treba v Sloveniji trenutno plačati malenkost več kot en evro, kar je ena najvišjih cen v zadnjih štirih letih. Razlog za rast cen pa je predvsem v rasti cen nafte.

Povišanje cen elektrike na borzah se bo kmalu poznalo tudi gospodinjstvom

Cena elektrike na nemški borzi, po kateri se ravnajo cene na večini preostalih evropskih borz, je v zadnjih dveh letih zrasla za več kot sto odstotkov. Da porast cen že občutijo večji industrijski odjemalci in da bodo borzne podražitve na položnicah kmalu občutila tudi gospodinjstva, smo že pisali tukaj.

Na evropskem trgu pa v zadnjem času močno raste tudi cena emisijskih kuponov, kar draži proizvodnjo elektrike v termoelektrarnah.

Enako kot pri elektriki se dogaja tudi na trgu zemeljskega plina

Podatki z avstrijskega plinskega vozlišča kažejo, da se je cena zemeljskega plina v zadnjem letu dni skoraj podvojila. Analitiki ocenjujejo, da je podražitev poleg drugih razlogov, tudi posledica močno povečanega povpraševanja po zemeljskem plinu.

Trgovci in dobavitelji plina (pa tudi veliki industrijski odjemalci) zakupijo plin vnaprej po točno določeni ceni, zato se po navedbah poznavalcev letošnja rast cen plina na borzah še ne bo pokazala na položnicah. Če pa bodo borzne cene vztrajale na sedanjih ravneh, bodo v prihodnjih letih višji tudi zneski na položnicah za plin.

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.