https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Priprave na 100. obletnico v polnem teku

25.09.2018 ob 12:50  

Iniciativni odbor za obeleževanje 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki mu predseduje prvi predsednik RS Milan Kučan je na svoji včerajšnji seji obravnaval potek uresničevanja aktivnosti, ki so opredeljene s Programom za obeleževanje tega jubileja, predlog programa RTV Slovenija za obeleževanje 100-letnice ter opredelil operativni plan za nadaljevanje izvajanja programa.


Ponedeljkova seja iniciativnega odbora za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja k matičnemu narodu, je bila izvedena v razširjeni sestavi. Poleg članov odbora so se seje namreč udeležili tudi predstavniki širše skupnosti in sicer predsednik sveta Pomurske razvojne regije, predstavniki rimokatoliške ter evangeličanske cerkve, direktorji javnih zavodov ter koordinatorka aktivnosti v  zvezi z obeleževanjem 100-letnice v RTV Slovenija.

Člani odbora so ugotovili, da aktivnosti potekajo skladno s planom, zaradi postopka imenovanja nove vlade pa so nekatere aktivnosti na državnem nivoju bile premaknjene na jesenski čas. Koordinatorka aktivnosti v  zvezi z obeleževanjem 100-letnice v RTV Slovenija Ksenija Horvat je prisotnim predstavila predlog programa RTV Slovenije.

V okviru radijskih, televizijskih in spletnih programov  RTV Slovenija bodo že v tem letu in še posebej  v letu 2019 kontinuirano in načrtno poročali in analizirali politične, gospodarske in kulturne vsebine, povezane s Prekmurjem, pripravili pa bodo tudi vrsto posebnih projektov, povezanih z obletnico. Namen teh prispevkov ni le z zgodovinskim poudarkom, ampak predvsem izobraževalne narave in sicer večplastno,  da se Prekmurje predstavi z različnimi aktualnimi temami s področja gospodarstva, rekreacije, turizma in podobno.

Člani odbora so sprejeli dogovor, da bo do naslednje seje v mesecu oktobru izdelan podroben časovni pregled  s programom predvidenih aktivnosti  ter izdelan tudi vsebinski osnutek zgibanke o 100-letnici združitve. Sprejeli so tudi dogovor, da se vzpostavi posebna spletna stran, kjer bo objavljen celoten program s podrobnim časovnim pregledom aktivnosti ter o njihovem izvajanju in tudi da se nadaljujejo aktivnosti za izdelavo celostne grafične podobe v skladu s sprejetim logotipom-sporočilom »Prekmurje v srcu«.

Na seji je bila obravnavana tudi pobuda o dopolnitvi zakonsko določenega imena tega praznika, da bi ustrezneje in celovito odražalo zgodovinska dejstva.

Odbor se bo ponovno sestal konec oktobra. Župan MOMS, dr. Aleksander Jevšek pa bo o seji odbora in sprejetih dogovorih  poročal  Svetu pomurske razvojne regije  na njegovi oktobrski seji, predstavniki odbora pa bodo skušali v oktobru opraviti tudi razgovore s predstavniki Vlade RS in pristojnih ministerstev ter vodstvom Univerze v Mariboru.


    Komentarji

    1. gost
      25.09.2018 ob 15:14 prekmurec100 gost

      rezultat priključitve k SLO je siromašno prebivalstvo. Kaj manjka Koroškim Slovencem?

      4 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.09.2018 ob 15:42 prekmurec81 gost

      nebi rad na pamet, ampak a se nismo odcepili od madžarske in priključili matični slo?

      3 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.09.2018 ob 18:22 77 gost

      Po 100 letih pa spet k Madžarski,ker de nam 1000% boljše,kot nam je sedaj,ker nas ta politika,ki je v tej izropani državi iztreblja in uničuje na obroke.

      5 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      26.09.2018 ob 9:04 bogračfest gost

      pa do jedli in pili člani odbora, mastno zaslužili, haska pa ne bo nobenega. Bojkotirati take neumnosti. Kje si danes služi prekmurska mladina kruh - v AT, kje in kako živijo danes delavci, kmetje - na smetiščih in razvalinah YU tovarn. To je danes slika priključitve Prekmurja matici SLO.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      26.09.2018 ob 11:09 resnica gost

      V Ljubljani jih boli kurac za nas Prekmurce in na nas z viška gledajo, kot da smo mi manj vredni ljudje kot v ostali Sloveniji! Na 100 obletnico bi nas morali priključiti nazaj k matični Madžarski!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.