https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

FOTO: Noč raziskovalcev na ljutomerski gimnaziji

Ljutomer, 2.10.2018  

Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer (GFML) je zadnji petek meseca septembra izvedla sklop aktivnosti v okviru vseevropskega projekta Noč raziskovalcev.

Kot konzorcijski partner dveh slovenskih univerz so z nizom predavanj in delavnic mladim skušali približati poklic raziskovalca.

Namen Evropske noči raziskovalcev je popularizirati poklic raziskovalca oz. znanstvenika in ga približati širši javnosti, zlasti pa mladim ljudem. Projekt ozavešča o družbeno pomembni vlogi raziskovalcev, o pomenu znanosti in vplivu le-te na vsa področja človekovega delovanja. Aktivnosti so se odvijale v kar 27 evropskih državah, v Sloveniji pa, v okviru treh konzorcijev, po različnih slovenskih krajih. GFML, ki se je pridružila konzorciju Univerze v Mariboru in Univerze na Primorskem, je dogodek pripeljala tudi v Ljutomer. Letos je Noč raziskovalcev potekala pod geslom “Varni z znanostjo” (SAWE). V okviru projekta so imeli obiskovalci GFML skozi vrsto aktivnosti (predavanja znanstvenikov, delavnic, ogledov, kreativnic …) priložnost spoznati, kaj znanost pomeni za naša življenja ter kakšen je poklic raziskovalca oz. znanstvenika.

Premalokrat se namreč zavedamo, da so bila za reči, ki jih vsakodnevno uporabljamo, potrebna neka znanstvena dognanja, znanstveni poskusi in preizkusi, da danes delujejo brezhibno in nam olajšujejo življenje. Karmen Stolnik, koordinatorica projekta SAWE na GFML pravi: »Bilo je pestro, raziskovalno in ustvarjalno. Mladi so z veseljem poslušali o novih stvareh, še raje pa so jih sami preizkusili. Mnogi so dobili navdih in utrnile so se jim nove ideje za stvari, ki bi še jih radi poskusili in preizkusili. Tako raziskovalni duh na GFML živi še naprej in veselo stopa novim izzivom naproti.«

Foto: GFML

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.10.2018 ob 10:37 Jure gost

      Miran Puconja! Legenda. Lepo videt po dolgem času, še vedno izgleda enako kot leta 2004 :)

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.