https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Odkrili prvo spominsko ploščo posvečeno Maistrovim borcem

Veržej, 09.10.2018 ob 12:00  

V nedeljo, 7. oktobra, so se pred domom kulture v Veržeju odkrili spominsko ploščo 21 Maistrovim borcem iz območja občine Veržej. Ob tem so bili navzoči župan in podžupan, župani sosednjih občin, poslanec Franc Jurša, Maistrov vnuk Borut Maister, predsednik Društva general Maister Veržej, nekdanji načelnik generalštaba Slovenske vojske Alojz Šteiner, predsednik Zveze društev Rudolf Maister Milan Lovrenčič ter drugi člani in članice iz različnih združenj borcev, veteranov in častnikov. 


Župan Občine Veržej, Slavko Petovar je dogodek označil za " svečan dan, ki mora v vseh nas vzbuditi ponos". Slavnostni govornik, Franc Čuš je zbranim zastavil vprašanje " kako bi Maister dojemal današnjo stvarnost?" in pri tem poudaril, da so se nekoč borili za svoje domove, družine, sosede oziroma za dobrobit vseh. Nekoč je vloga aktivnega državljana v primerjavi z današnjim časom pomenila nekaj čisto drugega. 

Odkritju spominske plošče 21 Maistrovim borcem sta se pridružila najstarejša potomca Maistrovih borcev iz območja Veržeja, 93-letna Mirka Topolovec in 91-letni Avgust Bobnjar. Ljudje, ki so se pridružili Maistrovemu pozivu iz območja Veržeja so bili Alojz Auer, Jože Babič, Anton Bobnjar, Alojz Fras, Jakob Fras, Anton Hanžekovič, Anton Kapun, Fran Kovačič, Ivan Kozar, Rudi Milfelner, Anton Osterc, Anton Prleog, Franc Sterniša, Ivan Sterniša, Jožef Sterniša, Martin Stranjšak, Martina Šonaja; iz Bunčan: Anton Bolklovič in Jože Osterc ter iz Banovcev: Jakob Novak in Jože Novak.

Ob tem je potekalo tudi slavnostno razvitje prapora, pri katerem sta sodelovala predsednik društva general Maister Veržej, Drago Fras in predsednik Zveze društev Rudolf Maister, Milan Lovrenčič. Slednji je poudaril, da je odkritje spominske plošče Maistrovim borcem z območja Veržeja spodbudilo tudi druge občine k izdelavi tovrstnih obeležij. Trenutno v Sloveniji obstaja 27 društev posvečenih generalu Rudolfu Maistru in skupaj šteje kar 1600 članov. Ob tem je Lovrenčič navzoče povabil k članstvu v tovrstnih društvih, kjer bodo lahko pokazali svoje aktivno državljanstvo. Krst nove plošče in prapora je opravil tamkajšnji župnik, Jože Pozderec.

Za kulturni program so poskrbeli učenci Osnovne šole Veržej, KUD Muzika Križevci - godba na pihala, vokalna skupina KUD Slavko Osterc Veržej in folklorna skupina Leščeček.

Več fotografij v spodnji galeriji...

    Fotogalerija