https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Svet pomurske razvojne regije: priključitev Prekmurja k matični državi ni le praznik Prekmurcev

Petanjci, 18.10.2018 ob 6:00  

V Vrtu spominov in tovarištva na Petanjcih je v torek, 16. oktobra, zasedal Svet Pomurske razvojne regije (krajše Svet regije).

Župani oziroma njihovi zastopniki so se na seji seznanili z aktivnostmi v okviru projekta Lendava – Evropska prestolnica kulture 2025 in v Projektni svet EPK 2025 imenovali predstavnika, in sicer predsednika Sveta regije Iztoka Fartka.

Seznanili so se tudi s potekom aktivnosti ob 100-letnici priključitve Prekmurja k matični državi. Soboški župan Aleksander Jevšek, ki je v imenu iniciativnega odbora predstavil te aktivnosti, je ob tem poudaril, da je priključitev Prekmurja k matični državi slovenski praznik, ne praznik Prekmurcev in ga je potrebno kot takega tudi predstavljati. Marjan Šiftar je dodal še, da potekajo tudi razgovori s predstavniki madžarskih oblasti z namenom, da obeležitev te stoletnice ne bi bila razumljena kot neke vrste triumfalizem oz. zmagoslavje.

Razpravljali so tudi o financiranju obrambe Pomurske regije pred točo. Strinjali so se, da bi morale naslednje leto k projektu pristopiti vse Pomurske občine in da bi letalo za zaščito moralo biti locirano v Rakičanu. Za projekt so na seji oblikovali delovno skupino, ki jo sestavljajo direktor razvojne agencije Sinergija Stanislav Sraka, župan občine Tišina Franc Horvat in župan občine Dobrovnik Marjan Kardinar.

Na seji so bile podane tudi informacije o poteku izvajanja dogovora za razvoj regije, podrobneje z aktivnostmi priprave dokumentacije in vloge NPO in informacije o evropski kohezijski politiki za novo programsko obdobje 2021-2027. Predstavljene so bile tudi aktivnosti privabljanja domačih in tujih investitorjev v regijo, ki jih izvaja Razvojni center Murska Sobota v okviru Programa spodbujanja konkurenčnosti Pomurske regije v obdobju 2010 - 2019. 

Nazadnje so Pomurski župani potrdili še sodelovanje na kolesarski dirki po Sloveniji tudi v naslednjem letu. Ena izmed etap 5 dnevne dirke bo torej tudi v letu 2019 potekala po Pomurju, po besedah predstavnika organizatorja dirke, KK Adria Mobil, pa naj bi se začela v Lendavi in končala v Murski Soboti.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija