https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POM-TURE

FOTO: Tropi izven hotelskih kompleksov

28.6.2019  

Gran Canaria je eden od sedmih večjih otokov v Kanarskih otokih, ki spadajo pod okrilje španske avtonomne pokrajine. Za določanje geografskega položaja skupaj z Azori, Madeiro in Zelenortskimi otoki ležijo v Makaroneziji, v prevodu Blagoslovljene otoke. Vsako leto Kanarske odpoveduje veliko število turistov, zadnje leta pa sem prihaja tudi povečanje števila migrantov iz bližnje Afrike.  

!!! OGLAS !!!

Zanimivo je, da ima Kanarski otoki skupaj približno toliko prebivalstva kot Slovenija (približno 2 milijona), ki je po površini veliko manj. V mestnih gre torej za zelo strnjeno naselitev, zelenih površin v mest je zelo malo. Izjema so turistični kompleksi ali bližina bolj turističnih območij s hoteli. Kanarski otoki veljajo za najbolj oddaljeno avtonomno pokrajino Španije, ki se nahaja 96 km v 304 km od Afrike. 

Pred prihodom španskih konkvistadorjev je na mestu živeti pleme Gvanči (šp. Los guanches), ki se je na Kanarske otoke preselilo s severne obale Afrike med 1. v 2. stoletjem pred našim štetjem. Špansko osvajanje Kanarskih otokov se je začelo leta 1402, eno stoletje po tem je bila družba v civilizaciji Gvančev razpadla, njihovi potomci pa izumrli. Raziskovalci sicer dopuščajo možnosti, da bi Gvančev še vedno obstajal, tako da se lahko v času kolonizacije pomešali s Španci.  

Posamezna mesta še vedno ohranjajo tradicionalno špansko arhitekturo in jo turistično tudi uspešno tržijo. Eden takšnih krajev je zavarovano Puerto de Mogan. Turisti lahko poskusijo tradicionalno špansko kulinariko, prenočijo v tradicionalnih španskih hišah, uživajo v vožnji z ladjo v večernih večernih mestih. Gran Canaria je tudi raj za surfarje, najlepši valovi v pogojih za surfanje, tako na jugu otoka ali na El Faro de Maspalomas. 

 

Ljubiteljem gora notranjost otoka ponuja gorato pokrajino z borovimi gozdovi, posamezne oaze v možnosti jahanje kamel, rute ali poti, kamnite ostanke preoblikovanja površja v prečudovite razglede na doline, morje v sosednje hribe z nadmorsko višino okoli 2000 m. Najbolj znana točka je Roque Nublo (1813 m), ki leži v parku Tejeda in predstavlja 67 m visok vulkanski kamen. Njegov nastanek povezuje z izbruhom pred približno 4,5 milijona let.  

Zaradi geografske lege, trgovskih povezav med Evropo in Ameriko, migracije ljudi iz Afrike tako Kanarske odpovedujejo vedno označene kot nekakšen najbolj ˝med tremi celinami˝. Vse to je vplivalo tudi na zgodovino v kulturne značilnosti tamkajšnjega kraja. Na Kanarskih otokih je tudi na svojih odpravah ustavil tudi Krištof Kolumb, ki je v starem delu Las Palmase (Vegueti) posvečeno velikemu številu muzejskih razstavnih predmetov v "casa Colon". Kombinacija novodobnega in starega mesta je tehnični muzej v Las Palmasu (Museo Elder de la Ciencia y la Tecnología), ki obiskovalcem ponuja razmislek o matematičnih nalogih, pogledih v vesolje, preverjen v mehanskem delovnem okolju, ponuja precizen stimulator letala, računalniške igrače, 3D tehniko elektronskih naprav, ki tako večjo tehnologijo v tehnološkem znanju. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      29.06.2019 ob 10:41 MV gost

      Citiram:"Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku." Zato vas naprošam, da v bodoče ne kopirate člankov iz tujih jezikov ter jih prevajate z google prevajalnikom in objavlate brez, da bi prebrali kaj objavite.

      5 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.