https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Kmetijsko ministrstvo za spodbujanje ekološkega kmetovanja

24.10.2018 ob 6:00  

Trend ekološkega kmetovanja je v evropskih državah že dokaj uveljavljen in tudi v porastu, še posebej v severno-evropskih državah, Slovenija pa je v teh primerjavah na spodnjem delu lestvice. 

V luči trendov ekološkega kmetijstva v Evropi in trenutnega stanja v Sloveniji si kmetijsko ministrstvo tako prizadeva za zvišanje deleža ekološko pridelanih izdelkov. Kot je pred dnevi za STA sporočila kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, je interes in namera kmetijskega ministrstva v novi vladi spodbujanje za višji delež ekološkega kmetijstva skupaj s pridelovalci in vsemi deležniki v verigi preskrbe s hrano. Države članice EU se namreč ravno v tem času pogovarjajo o oblikovanju nove skupne kmetijske politike, ki bo začela veljati z začetkom nove finančne perspektive za obdobje 2021-2027.

V Sloveniji ogromno prostora za spodbujanje ekološkega kmetovanja

Kot so nadalje sporočili s kmetijskega ministrstva bo na osnovi sedaj znanega naslednja finančna perspektiva izjemno usmerjena na ekološko kmetovanje. Za Slovenijo, kjer imamo velik delež neravninskega reliefa, kot so hribovje in gorski svet ter s tem tudi velik delež kmetijskih površin na območjih z omejenimi dejavniki, je usmeritev skupne evropske politike v ekološko kmetovanje ugodno. Kot je izpostavila ministrica, imamo dejansko ogromno prostora, da spodbudimo ekološko kmetovanje in ga tekom perspektive podkrepimo s takšnimi ukrepi, ki bodo pisani na roko pridelovalcem.

Ukrepi za spodbujanje ekološkega kmetijstva

V okviru aktivnosti za spodbujanje ekološkega kmetijstva je sicer v Sloveniji že v teku kar nekaj ukrepov. Eden izmed njih so tudi podpore za trajno travinje iz programa razvoja podeželja, ki zajemajo tudi shemo za ekološko rejo živali. V okviru ukrepa gre za spodbude v zneskih približno 150 evrov na hektar za ohranjanje površin in nekaj več kot 300 evrov za novo vzpostavitev teh površin.

Še eden izmed ukrepov za spodbujanje ekološkega kmetovanja je zaveza za povečan odkup slovenskega ekološkega mleka, ki so jo nedavno podpisale Ljubljanske mlekarne z Zvezo društev ekoloških kmetov. Na kmetijskem ministrstvu so ob tej priložnosti poudarili pomen tovrstnega povezovanja med pridelovalci in predelovalci hrane. S tem se namreč dodaja vrednost vsem deležnikom v verigi preskrbe s hrano.

V verigi preskrbe s hrano pridobijo kmetje, živilskopredelovalni obrati in potrošniki

Takšna oblika sodelovanja po eni strani zagotavlja dolgoročnejši odkup in stabilnejše poslovanje za kmete, na drugi strani pa kakovostno in zagotovljeno surovino lokalnega izvora za živilskopredelovalne obrate, so še dodali na kmetijskem ministrstvu. Navsezadnje pridobijo tudi potrošniki, ki lahko izbirajo med večjim naborom ekoloških izdelkov v trgovinah.

Prireja mleka je sicer ena pomembnejših kmetijskih panog v Sloveniji, saj k skupni vrednosti kmetijske proizvodnje v zadnjih letih prispeva okoli 15 odstotkov, k vrednosti živinoreje pa približno 33 odstotkov. Medtem v večini evropskih držav, predvsem v severni Evropi, ekološko mleko in mlečni proizvodi predstavljajo velik delež med vsemi ekološkimi proizvodi. V Evropski Uniji je največja prireja ekološkega mleka v Nemčiji, sledijo Francija, Avstrija, Velika Britanija in Danska. 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      24.10.2018 ob 8:00 ekokmet gost

      In zakaj so jim potem znižali subvencije v novi prespektivi? A zato ker Židanova Panvita ni eko kmet? Same popuslitične floskule.

      7 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.10.2018 ob 20:01 Pavri gost

        Ja kaj pa drugega pa isto velja za min.za kmetijstvo posiljajo na kontrole povrsin in potem ce ni tako kot si dal pisat v subvencijske vloge so takoj sankcije a se ne zavedajo da ti v aprilu ne mores zagotovo vedet ali.ti bo vzklilo ali bo moca ali susa in se veliko taksnih in drugacnih nevsecnosti posebno pa ce dela 5 ljudi ali eden zato je moje mnenje da najbolje da se odpoves placilu subvencij da bodo lahko dali velikim da bodo imeli se vec mi mali pa bomo imeli mir pred birokrati ampak bomo delali brez nervoze in uzivali v tem kar imamo radi in sicer zdravo svoje bivalno okolje in hrano.

        8 2 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      24.10.2018 ob 21:04 DEBELI FUKJENEC gost

      EKOLOŠKO MLEKO JE LAHKO SAMO V PLANINAH, NIKAKOR NE V RAVNINAH, kjer je prekomerno škropljenje s škropivi, pretirana uporaba umetnih gnojil, razlivanje gnojnice na travnike, ...............

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.10.2018 ob 21:27 Jonez gost

        Aja samo v planinah Kaj pa ko letala preletavajo dez pada in se inse tudi planine vec niso to kar so bile nekoc

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      24.10.2018 ob 21:47 DEBELI FUKJENEC gost

      Jonez, a ravnin pa letala ne preletavajo?

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.10.2018 ob 22:47 Jonez gost

        Ja letajo sam ti nakladas da je samo v planinah oh in sploh pa ne recem da ni lepo lahko pa recem samo eno da pravega eko pridelka ni ker je ze ozracje totalno kaput tak da lahko recem da gre pocasi vse v franze posamezniki pa ne bomo naredili nic ker so veliki kmetovalci in industrija veliki packi

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      24.10.2018 ob 22:15 Gggg gost

      BOBER , spet nakladaš ?

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        24.10.2018 ob 23:22 DEBELI FUKJENEC gost

        Ne nakladam. Povedati hočem, da se krave v planinah pasejo na pašnikih, da tam ni velikih kmetij, tam ni njiv, sadovnjakov, kjer se uporabljajo škropiva in umetna gnojila, razliva na deset tisoče litrov gnojnice kot v dolini. Tudi ozračje je tam veliko bolj čisto kot v dolini ( ni tovarn, avtomobilov, kurjenja z različnimi gorivi, smetišč, ...... ). V dolini so krave zaprte v hlevu in požrejo pač tisto, kar dobijo . ZATO JE PLANINSKO MLEKO ZAKON!!!

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.10.2018 ob 14:47 Bernard Štiglic gost

      Kmetijsko ministrstvo si že več let "prizadeva" za vspodbujanje ekološkega kmetojstva z vztrajnim nižanjem podpor ekološkim kmetom in s tem da ekološke subvencije vedno izplača zadnje, enkrat junija naslednje leto.

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.