https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Po oceni sodišča Pomurko oškodovali za pol milijona evrov

Murska Sobota, 25.10.2018 ob 6:00  

Nekdanjemu poslovodstvu in nadzornikom pomurske družbe Pomurke mesne industrije, Marku in Vojtehu Volku ter Martinu Kovaču je sodišče v Murski Soboti naložilo plačilo v znesku skoraj pol milijona evrov.

Nekoč vidna pomurska gospodarska družba Pomurka mesna industrija je v stečaju, stečajna upraviteljica Alenka Gril pa je poslovodstvu naložila plačilo zaradi očitanih več nezakonitih poslov. Obe strani v postopku sta se sicer na sodbo že pritožili. Stečajna upraviteljica je sicer zahtevala plačilo zneska 2,8 milijona evrov, medtem ko je sodnica Andreja Pintarič v pisni sodbi odločila, da morata Marko in Vojteh Volka plačati vsak po 171.000 evrov, Kovač pa 150.000 evrov odškodnine.

V zvezi s tem je zastopnik stečajne upraviteljice Borut Soklič povedal, »da ni dvoma, da so namerno in iz malomarnosti oškodovali podjetje ter da je šlo je za prikrojevanje računovodskih izkazov«, navaja portal STA.

Povzročena škoda Pomurki po besedah zastopnika presegla 54 milijonov evrov

Zastopnik Grilove je nadalje pojasnil, da so vodstvo Pomurke tožili za okoli tri milijone evrov, kljub temu, da je skupna povzročena škoda po njegovih besedah presegla 54 milijonov evrov. Kot je še dejal Soklič, tožba v takem znesku ne bi bila smiselna, ker bi podražila postopke, obenem toliko denarja tožene stranke vsekakor nimajo, so pa za odškodninski zahtevek vzeli zaslužke Martina Kovača 900.000 evrov, enako še za Volka.

Na drugi strani je zagovornik toženih Uroš Keber povedal, da so se pritožili na ugodilni del sodbe. »Sodišče je namreč nepravilno zavrnilo s strani naših strank predlagane dokaze, z izvedbo katerih bi se brez dvoma izkazalo, da ni podana nobena podlaga za odškodninsko ali kakršnokoli drugo odgovornost naših strank,« je še za STA pojsanil Keber.

V tožbi vloženi leta 2013 očitano več nezakonitih poslov

Tožba s strani stečajne upraviteljice Grilove je bila vložena leta 2013, v kateri je bilo očitano več nezakonitih poslov med letoma 2006 in 2008. Tako se med drugim očita prodaja nepremičnin Pomurke znotraj kompleksa in prodaja blagovnih znamk, nadalje, da so se posli sklepali med povezanimi osebami, tudi med družbami v koncernu. Ob tem pa naj bi bili posli izvedeni le formalno in nato prikazani v bilancah, realno  pa denarja niso dobili. Prav tako naj bi bile poslovne funkcije med družbami povsem prepletene, hkrati naj bi vsi toženi obvladovali celotno gospodarsko družbo MIP-Pomurka.

Stečajna upraviteljica je pojasnila, da so bile kupnine bistveno višje od knjigovodskih vrednosti in nikoli plačane, prav tako pa prodaja namenjena izključno izboljšanju poslovnih rezultatov. Kot je prepričana Grilova je bila družba Pomurka plačilno nesposobna že konec leta 2006 in bi imela brez omenjenih prodaj 3,8 milijona evrov izgube. S prodajo so tako v podjetju prikazali pol milijona dobička, s čimer pa so bili oškodovani upniki.

Tožene stranke vse očitke zavračajo

Tožene stranke v sodnem postopku, Martin Kovač, nekdanji predsednik uprave Pomurke mesne industrije, Marko Volk, ki je bil član uprave in Vojteh Volk, takratni član organa nadzora, so vse očitke zavračali. V zagovor so zatrdili, da se ne čutijo odgovorne, ker da niso opustili dolžnih ravnanj, nadalje so zavračali očitke o fiktivnih knjiženjih, prav tako so po njihovih besedah vknjižbe skladne s predpisi, vsi postopki pa izpeljani skladno z zakonodajo ter jih je vsako leto potrdila revizijska družba.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      25.10.2018 ob 8:56 Aha,aha gost

      Ta je dobra , za desetine miljonov EUR povzročene škode , da ne omenjam osebnih tragedij , ki so se ob tem dogajale , izrečene pa bagatelne globe .

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      25.10.2018 ob 9:16 77 gost

      Banda politična in mafijska je oškodovala vsa podjetja ne samo pomurko za več denarja kot je napisano, sodišča so pa zraven bila ko so oškodovali podjetja seveda vrana vrani ne izkljuje oči,nas delavce so pa pahnili veliko revščino to je dobro premišljena stvar kako ljudi prisiliti v revščino in umiranje na obroke idioti maš u p.m.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      25.10.2018 ob 13:03 Bivši zaposlen gost

      Stamota za državo, da zraven gleda in nič ne ukrene, večina bivše zaposlenih delavcev ni prejela niti centa! Kot nekdaj zaposlenemu delavcu mi Pomurka dolguje 4750€ iz naslova neizplačanih plač. Prav tako tudi vsem ostali sodelavcem, ki so s stečajem pristali na cesti, razen tistih nekaj uslužbencev, ki se še vedno smukajo po podjetju in vztrajno vlečejo plače iz stečajne mase, ter lepo počasi zapravljajo pomursko zapuščino z gospo Alenko Gril na čelu. Zakaj ni nadzora nad delom stečajnih upraviteljev? Kam tečejo sredstva?? KDAJ je na vrsti za poplačilo delavec???

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      25.10.2018 ob 18:41 Ff gost

      Mislim,da bi morali spadati pod Avstrijo!!

      4 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      25.10.2018 ob 23:51 pištek gost

      Stečajni upravitelji so mali bogovi. Delajo kot želijo. Zadeve vlečejo leta in leta, da lahko mastno služijo. Nekateri obravnavajo več podjetij hkrati. To je področje, ki ga nihče ne nadzira. Tudi kakšen denar lahko pade pod mizo na roko, ko se prodajajo večje stvari iz stečajne mase in jih nekdo želi kupiti seveda po najnižji možni ceni. Druga zgodba je, da so bila določena podjetja iz določenih krogov določena za "propad". Vsak si lahko sam odgovori, komu je bila Pomurka na poti, da so jo tako na hitro in klavrno uničili. V članku omenjeni so samo grešni kozli oziroma kolateralna škoda. Tretje je SRAMOTA od te države, ki dopušča take stvari, da se še sedaj več kot 10 let po stečaju zadeve niso dokončno uredile. Vse to je tudi povezano s prvim problemom okrog stečajnih upraviteljev, ki sem ga zgoraj omenil. Nekomu je zelo pasalo, da je Pomurka propadla.

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      26.10.2018 ob 13:08 rudi gost

      pištek in četrtič, koliko takih firm jr uničila vodilna mafija v firmah s pomočjo sodstva in stečajnih mojstrov. Če pa država vse to gleda, vsak se pobriga za svojo rit in boli ga kurac za ostale državljane. Točno vemo, kdo je katerega leta bil poslanec, točno vemo, kdo so bili vodilni mafijaši v firmah, točno vemo kdo je dajal kredite na poznanstvo, vse se točno ve, nič pa ne naredi. Kot so omenili italjanski mafijaši - cosa ostra, Slovenija je raj za mafijo. Mi pa kar lepo na volitve in stare poslance, več kot 3,4 mandate ponovno volimo. Naredili so pa samo eno veliko sranje v državi, sprejemajo zakone, ki jih vsi kršijo, mi mali pizdeki jih pa občutimo.

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.