https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Avstrija ostaja najpomembnejša investitorica v Sloveniji

03.11.2018 ob 10:00  

V Sloveniji beležimo ob koncu leta 2017 porast neposrednih tujih naložb, saj so te znašale skupaj 13,7 milijarde evrov. V primerjavi z letom poprej to pomeni rast za 704 milijone evrov ali izraženo v odstotkih 5,4 % povečanje.

V deležu od BDP so tuje naložbe predstavljale 32 odstotkov, s čimer pa Slovenija kljub rasti v zadnjih letih še vedno za 25 odstotnih točk zaostaja za povprečjem v EU. Po najnovejših podatkih o tujih neposrednih investicijah v Sloveniji in slovenskih neposrednih naložbah v tujini, je bila lanska rast nižja od povprečne letne stopnje povečanja v obdobju med leti 1994 do 2017. To povprečje  znaša 11,2 odstotka, predlani pa je rast dosegla 11,5 odstotka, je razvidno iz nedavno objavljenega poročila Banke Slovenije.

Foto: www.slovenia.info

Največ tujih naložb na področju predelovalne dejavnosti

Leta 2017 je bil največji pritok transakcij lastniškega kapitala, ki je dosegel 502,3 milijona evrov. Največ so k povečanju prispevale tuje naložbe v predelovalni dejavnosti, ki sicer predstavljajo več kot četrtino vseh podjetij v tuji lasti, finančni in zavarovalniški dejavnosti ter dejavnosti poslovanja z nepremičninami. Skupno so tuje naložbe dosegle 314,4 milijona evrov in so večinoma pomenile prevzeme s strani tujih vlagateljev, pojasnjujejo na Banki Slovenije.

Tuji lastniki so ob tem reinvestirali za 340,2 milijona evrov dobičkov, kar je bilo za 206,4 milijona evrov manj kot predlani. Za več kot polovico reinvestiranih dobičkov so predstavljala podjetja v avstrijski lasti, na drugi strani pa zaradi odliva iz države izstopajo podjetja v hrvaški lasti. Ta vrednost dosega -136,5 milijona evrov, kar je večinoma posledica izgub v dejavnosti trgovina, torej Mercatorja in njegovega lastnika Agrokorja.

Avstrija ostaja najpomembnejša investitorica v Sloveniji

Med državami, od koder so prihajale naložbe, so prevladovale članice EU, ki so imele konec 2017 skupno 84,3 odstotka vrednosti vseh tujih neposrednih investicij v Sloveniji. Izmed teh je bila najpomembnejša investitorica Avstrija, ki ji je pripadlo 25,6 odstotka vseh tujih neposrednih naložb v Sloveniji ali nekaj več kot 3,5 milijarde evrov. Vrednost avstrijskih naložb se je glede na leto pred tem zvišalo za 306,9 milijona evrov.

Avstriji je sledil Luksemburg s 11,4 odstotka, vrednost njihovih naložb se je povečala za 117,9 milijona evrov na 1,6 milijarde evrov. Tretja država po vrednosti tujih neposrednih naložb v Sloveniji je bila Švica s 10,4 odstotki in povečanjem vrednosti švicarskih investitorjev za 44,6 milijona evrov na nekaj več kot 1,4 milijarde evrov. Prvim trem državam po vrednosti tujih naložb sledijo Nemčija, Italija in Nizozemska.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      03.11.2018 ob 10:52 DEBELI FUKJENEC gost

      Janković je združil vse slovenske trgovce v močni Mercator, Janša pod mizo prodal Mercator Bavčarju in Šrotu in potem je Mercator vrag vzel. Bavčar in Šrot v zaporu, Janša ..... Prišli Hofer, Lidl, Spar, Eurospin, ..... in služijo mastne denarce in denar gre v tujino. Res si ne zaslužimo drugega kot Š

      12 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.11.2018 ob 10:54 DEBELI FUKJENEC gost

      ... Švabom biti hlapec. Prodati še Petrol, Triglav, Telekom, ... za drobiž in smo kompletni

      10 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      03.11.2018 ob 11:06 strelec gost

      Evo bajsi pa sma zopet skup, ta tema ti je pisana na kožo, sem vedel da te tu najdem, tu lahko zopet melješ.Janša, sds pa dednjaki itd. Pozabil si še omeniti Krko, oni še niso prodani, bo za to vaš levi prijatelj Šarac poskrbel da bo hitro v tujih rokah. Cmerar je začel prodajat, Šarac bo pa nadeljeval njegovo delo, pa migrantom dajejo tisočaka na mesec, ki ga jaz z trdim delom moram zaslužiti, evo to je tvoja levičarska banda, malo poglej kake kvasita Mesec pa Violeta še leve stranke se jih sramujejo, Šarec bo se še po glavi tolkel, da je z tema dvema sklepal koalicijo. Edina tolko kolko normalna leva stranka je sd, pa še oni bi se morali pod nujno rešiti Židana, da bi jih resno jemal.

      2 11 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.11.2018 ob 11:33 DEBELI FUKJENEC gost

        Evo, zopet si dokazal, da nič ne veš. Samo zgodovino Mercatorja sem zapisal, ti pa kot neuk človek skačeš v luft. Človek, daj poglej še kaj drugega kot Janševe medije, da boš vsaj približno nekaj vedel. Kdo že je prodal Tobačno tovarno Ljubljana, Slovensko industrijo jekla, Lek ljubljana, ..... ?????? Zopet si pri nakladanju in lažeš. Daj, hudiča, enkrat že debatiraj s podatki, dokazi, številkami, ... kot jaz. Če bi bil človek, bi spoštoval Mesca, Violeto in podobne, ker se borijo za boljše plače delavcev, boljše pokojnine, pravično obdavčitev vseh državljanov, .... Njim gre zasluga, da je minimalna plača vsaj 638 evrov!!! Kar se beguncev tiče zopet pišeš SDS zavajanja in laži. Migrant dobi mesečno 18 evrov žepnine!!!!! Stroške migrantov povrne EU v višini 75 %. Tako, da ne verjemi ( kot vidim verjameš ) v Grimsove in SDS laži. če še boš napisal en komentar ali več, napiši podatke, ki se dajo preveriti na Googlu!!!!!!! Še vedno nisi napisal kaj je prodal Cerar, čeprav to neprestano mlatiš. Jaz sem ti že večkrat dokazano napisal kaj je prodala Janševa vlada in kakšne zakone je sprejela. Ti pa vseskozi mlatiš prazno slamo. Jao, s kom jaz čas zapravljam.

        9 5 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      03.11.2018 ob 12:10 strelec gost

      Radensko pa Helios in še 30 drugih podjetij je tudi Janša prodal, teslo. Verjetno si si to spričevalo kupil kot večina komunistov. To da podpiraš Violeto pa Meseca vse pove o tebi. Očitno hodiš naokoli napušen kot onadva pa pod vplivom koke kot cela levica, zato pa take bolane pišeš tu. Res si gnoj od gnoja. Jaz verjamem to kaj pišejo desni mediji ti pa to kaj pišejo levi, takda sva na istem. Malo se spomni, kaj je Tvoj ljubi Cmeravček izjavljal na dnevniku, ko je prišel na oblast. Da za slovenska podjetja ne vidi druge rešitve kot da začne prodajati tujcem. To si že pozabil te njegove izjave. Ali si pa slep pa gluh. Zdravsvtvenega zavarovanja pa še do danes ni izpolni obljub, da bo ukinil dotatno zavarovanje. Vsa Slovenija se smeje Cmerarju pa Violeti in Mesecu in ti taka debila podpiraš, saj pa ti trije so še dosti hujši kot Janša on je proti tem trem pičkin dim. Pa tebi odgovarjam samo iz usmiljenja, ker si nihče noče z teboj kregat, tak da ti grem fejst na roke. Višek tvoje prizadetosti je pa to, da si napisal 75% denarja gre migrantom od evropske unije. Tu si pokazal kako zaostalo teslo si z levico vred. Zakaj teh 75% ne namenijo našim ljudem, mamo ogromno svojih revežov, ki nimajo za burek. Ogromno otrok v osnovnih šolah si ne morejo privoščiti kosila, ker jim ga starši ne zmorejo plačat. Povej to otrokom v prekmurju in prlekiji, da država ne more za našo deco plačati kosila, ker morajo ta denar nameniti ubogim migranto iz Afrike in Arabije. Debil debilski. Še metka je škoda za tebe.

      1 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.11.2018 ob 12:49 DEBELI FUKJENEC gost

        Edino, kar znaš, je lagati in žaliti. Helios je bil prodan leta 2013!!! Cerarjeva vlada je imela mandat 2014 - 2018. Zopet lažeš. Že prejšnje vlade so napravile spisek 15 podjetij, ki jih bomo brezpogojno prodali tujcem in med njimi sta bila tudi Helios in Radenska. Si napisal 30 drugih. Lahko našteješ vsaj 10?. Migrante je v Evropo klicala Merklova in jim obljubljala vse mogoče. Je ona levičarka? Ne, desničarka je!!! Teh 75 % denarja je namenjenega samo za migrante in ga ni mogoče porabiti za naše otroke ali druge državljane!!! Določeno število migrantov pa moramo sprejeti, ker nam je tako ukazala EU, naši politiki brez jajc so pa to sprejeli.Imaš ti vsaj osnovno šolo končano? Ti prosto glej Orbanovo - Janševo televizijo - uživaj pri gledanju - samo tista zavajanja in tiste laži, ki jih tam vidiš, zadrži zase in s temi lažmi ne nadleguj ljudi na portalu. Če pa že po vsej sili moraš komentirati, pojdi na Reporter. Tam boš med svojimi in boš lahko lagal, pljuval in žalil kolikor boš hotel. Še to: jaz verjamem uradnim podatkom !!!

        9 3 Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      03.11.2018 ob 13:00 strelec gost

      Tvoje mesto je pa na cintorju, tja spadaš

      0 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      03.11.2018 ob 13:06 strelec gost

      Tebi niti bog nemre pomagat, še on ti je rekel zbogom.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      03.11.2018 ob 13:25 strelec gost

      Jebote Janša v tvoj smrdljivi anus.

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      03.11.2018 ob 13:32 strelec gost

      Jebote Janša v tvoj smrdljivi anus.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      03.11.2018 ob 14:16 DEBELI FUKJENEC gost

      In njegova nekdanja tajnica Hilda Tovšak? In takšni upajo v cerkev????

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      03.11.2018 ob 16:21 strelec gost

      Jebote Janša v tvoj smrdljivo pofukani komunajzarski gobec.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      03.11.2018 ob 16:48 strelec gost

      Jebote Janša v tvoj smrdlivi komunajzarski gobec.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      03.11.2018 ob 17:56 strelec gost

      Jebote Janša v tvoj smrdljivi komunajzarski gobec.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      03.11.2018 ob 18:00 DEBELI FUKJENEC gost

      ...... in so večinoma pomenile prevzeme s strani tujih vlagateljev. Po domače povedano: tujci so poceni kupili naše premoženje.

      3 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      03.11.2018 ob 18:18 strelec gost

      Jebote Janša v tvoj smrdljivi komunajzarski gobec.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        03.11.2018 ob 18:57 DEBELI FUKJENEC gost

        Pridi kaj na stolp Vinarium, da te častim s svojim vinom in domačo hrano. Blontni mladenki povej samo DEBELI in vse ti bo dala zastonj, če mene ne bo tam.

        1 1 Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      03.11.2018 ob 19:01 strelec gost

      Jebote Janša v tvoj smrdljivi komunajzarski gobec.

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      03.11.2018 ob 20:32 DEBELI FUKJENEC gost

      Poglejte ta lepi otok na prekrasnem blejskem jezeru. Kaj mislite katera vlada je ta lepi otok podarila cerkvi oziroma Vatikanu???

      3 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      03.11.2018 ob 21:07 strelec gost

      Jebo te Janša v anus in tvoj komunistični vsrani gobec.

      0 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      03.11.2018 ob 23:35 tuji kapital gost

      Kaj debeli, a imaš kaj nočne more? Ja, ja, hudo je, ko kapitalisti investirajo v Slovenijo. Vem, da te hudo boli. Ampak tako je pač dejstvo. Če tega ne bi bilo bi bili lačni. Sedaj pa so delovna mesta in posel. In BDP se dviga.

      1 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.11.2018 ob 8:43 DEBELI FUKJENEC gost

        Vidiš, kako je lepo, ko je hlapec ponosen na to, da je lahko hlapec. In še hvali se s tem. Preberi moje komentarje, da boš videl kako lepo smo živeli takrat, ko ni bilo tujih " investitorjev ", EU in mogočnih kapitalistov. Glej, jaz uživam s pokojnino 1.350 evrov, ti pa uživaj in bodi ponosen s tem, da si lahko na svoji zemlji hlapec Švabom in ostalim in, da delaš kot robot 200 ur za 640 evrov. To so prava dejstva in ne tvoja namišljena od katerih slovenski delavec nima koristi. Tudi, če se bo BDP dvignil za 15 %, delavec zaradi tega ne bo dobil višje plače. Sve što pička rodi .............

        2 1 Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      04.11.2018 ob 8:59 strelec gost

      Debeli še enkrat samo zate-Jebo te Janša in vsa desnica v tvoj vsrani komunistični gobec. Če treba bom ti to cel teden pisal ta stavek, dokler ne spizdiš že enkrat v božjo mater. Naredi nam uslugo, daj si štrik na vrat se potegni gor in prvič v življenju boš nardil dobro delo in osrečil ljudi.

      0 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        04.11.2018 ob 9:17 DEBELI FUKJENEC gost

        Danes je nedelja. Lepo se obleci in pojdi v cerkev k maši ( skupaj z ženo in otroci - če jih imaš ). Zmoli nekaj očenašev in prosi Boga, da ti odpusti tvoje grehe in sovraštvo. S svojim pisanjem in obnašanjem kršiš več božjih zapovedi. Saj veš, da taki ljudje pridejo v pekel. Spreobrni se, še je čas zate.

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      04.11.2018 ob 9:23 strelec gost

      Prosim debeli naredi nam to uslugo potegni se z štrikom gor in pojdi v višave, obljubim da te bom na cintorju vsak mesec obiskal pa prižgal svečko.

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.