https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

Tej stranki so zavrnili listo kandidatov za člane občinskega sveta

Murska Sobota, 02.11.2018 ob 12:25  

Občinska volilna komisija Mestne občine Murska Sobota je na 4. seji, dne 22. 10. 2018 listo kandidatov stranke Zeleni Slovenije za člane občinskega sveta Mestne občine Murska Sobota v volilni enoti številka 3 na lokalnih volitvah, ki bodo 18. novembra 2018 v celoti zavrnila.


Kot razlog za zavrnitev liste je navedla, da sta dve kandidatki na listi v pisni izjavi navedli, da sta bili zavedeni in v zmoti, ker sta mislili, da s podpisom dajeta le podporo stranki in ne soglasje h kandidaturi, zato tudi nepreklicno odstopata od kandidature. Pri eni kandidatki obstaja tudi utemeljen sum kaznivega dejanja ponareditve njenega podpisa. Na podlagi navedenih dejstev je Občinska volilna komisija ugotovila, da pri navedenih kandidatkah ne gre za resnično voljo, zato sta soglasji nični in po mnenju komisije ni bilo podanega soglasja kandidatk, kot to določa 72. člen Zakona o lokalnih volitvah.

Ob upoštevanju navedenih dejstev je Občinska volilna komisija še ugotovila, da v tem primeru lista kandidatov za volitve v občinski svet predlagatelja Zeleni Slovenije v volilni enoti 3, ne izpolnjuje kriterija spolne kvote, kot to določa 70. a člen Zakona o lokalnih volitvah, v povezavi z 56. člena Zakona o volitvah v državni zbor, zato je listo kandidatov stranke Zeleni Slovenije za člane občinskega sveta Mestne občine Murska Sobota v volilni enoti 3 zavrnila.

 

Zoper odločbo Občinske volilne komisijo, s katero je zavrnila listo kandidatov stranke Zeleni Slovenije za člane občinskega sveta Mestne občine Murska Sobota v volilni enoti 3 je bila vložena pritožba na Upravno sodišče Republike Slovenije, ki je pritrdilo odločitvi Občinske volilne komisije in je pritožbo stranke Zeleni Slovenije kot neutemeljeno zavrnilo.

Sodba Upravnega Sodišča Republike Slovenije je pravnomočna, to pa posledično pomeni, da stranka Zeleni Slovenije nima liste za člane občinskega sveta Mestne občine Murska Sobota v volilni enoti 3 na lokalnih volitvah, ki bodo 18. novembra 2018.


    Fotogalerija