https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

FOTO: Dialog med županskimi kandidati in mladimi v Ljutomeru

Ljutomer, 08.11.2018 ob 6:00  

V sredo, 7. novembra, je ŠIC Ljutomer gostil soočenje županskih kandidatov in mladih, ki je bilo organizirano s strani Mladinskega sveta Ljutomer in Mladinskega sveta Slovenije. Dogodek je financiran preko projekta Partycipiraj, s katerim želijo tudi preko videa (“Manj poziraj, več participiraj!”) nagovoriti mlade k udeležbi na volitvah, tokrat lokalnih. Srečanja so se udeležili trije županski kandidati (od skupno 5) ter več kot 100 mladih. 


Namen soočenja med županskimi kandidati občine Ljutomer in tamkajšnjo mladino je bilo namenjeno pogovoru in konstruktivni debati o položaju mladih in mladinski problematiki v lokalnem okolju. Organizatorji dogodka, Mladinski svet Ljutomer in Mladinski svet Slovenije, je ob tem želel mlade tudi ozavestiti o njihovi aktivni vlogi državljanstva in jim približati analizo stanja mladinske problematike. Na soočenju so sodelovali naslednji županski kandidati: Maksimiljan Gošnjak (Lista Marjana Šarca), Dejan Karba (SD-Socialni demokrati) in Gregor Žižek (NSI - Nova Slovenija - Krščanski demokrati). Zaradi službenih obveznosti se je opravičil Andrej Vršič (SMC - Stranka modernega centra), aktualna županja občine Ljutomer, mag. Olga Karba (dr. Miran Puconja in skupina volivcev z Olgo in ekipo SR(e)ČNO NAPREJ!) se soočenja ni udeležila.

Mlade na dogodku so predstavljali dijaki gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, ki sami dobro vedo, kaj pomeni biti aktiven državljan. Ob tem pa priznavajo, da so starši vlogo in pomen aktivnega državljanstva slabo prenesli na svoje otroke. Slednje je tudi eden od razlogov, zakaj se mladi ne udeležujejo volitev. 

Debata je tekla o razlogih za kandidaturo, upoštevanju mladih, aktivnem državljanstvu in strategiji za mlade, kjer so po izboru Mladinskega sveta izpostavili področje izobraževanja, zaposlitvenih in poslovne možnosti, prosti čas mladih in mladinsko organizacijo. Mogoče na prvo žogo malce nezanimive teme saj so kasneje iz občinstva sledila vprašanja o kulturi, turizmu, stanovanjski politiki in mladem kadru, ki prihajajo s področja družboslovnih ved. Mladi so dejali, da je Ljutomer "mesto duhov", saj lokalno okolje oziroma celotna regija ne ponuja veliko zabav in drugih prostorov za druženje. V kolikor želijo mladi biti aktivni v svojem okolju, se morejo vpeti v delovanje kakšnega društva, ki to nudi oziroma ponuja. Podana je bila kritika na Večgeneracijski center Pomurja - enota Ljutomer, ki organizira v novembru peko peciva, izdelovanje adventnih venčkov in druge za mlade neprivlačne dogodke. Mladi bi si želeli karierne delavnice in druge aktivnosti, ki bi olajšale njihovo "pot" do prve zaposlitve. Vsi vemo, da pri večini razpisov zahtevajo 3 do 5 let delovne dobe. 

Županski kandidati se zavedajo problematike mladih in tudi sami želijo spremeniti in nekaj narediti za svojo občino. Kaj točno je predstavljeno v njihovih političnih programih. Strinjajo se, da "na mladih svet stoji" in dodajajo, da se mlade vsekakor ne sme sankcionirati oziroma izključiti. Zakaj je treba upoštevati mnenje mladih, odgovarjajo naslednje. Mladi lahko veliko naučijo starejše, so ustvarjalni, polni idej. Po drugi strani pa mladi dodajajo žalostno dejstvo, da se bodo odselili, v kolikor ne bodo v občini oziroma svojem lokalnem okolju videli svetle prihodnosti. Zavedati se je treba, da se mladi velikokrat odpravijo za "boljši kruh" v prestolnico in druga večja mesta in tam tudi ostanejo. To pa vsekakor ni dobro za Prlekijo in njen nadaljnji razvoj. 

Neformalno izobraževanje, ki ga ponuja Večgeneracijski center Pomurja - enota Ljutomer se ne zdi napačno, saj s tem mladi pridobijo pomembne veščine za življenje. S tem se strinjajo tudi prisotni županski kandidati. In zakaj so potemtakem praktične delavnice (na primer peka peciva) slabo obiskane s strani mladih? Kje je težava? 

S strani mladih je bilo zastavljeno tudi zanimivo vprašanje o štipendijah v občini Ljutomer, saj nekatere sosednje občine poznajo nagrade za dijake in študente. Velikokrat je nagrada za napredovanje v višji letnik s strani občine večja od Zoisove štipendije. Županski kandidati so pri tem spomnili na kadrovske štipendije in karierna mentorstva. Delovanje Mladinskih centrov se jim ne zdi sporno, nekateri v njih vidijo tudi priložnost za dodaten zaslužek v obliki hostla. Mladi pa ob tem poudarjajo, da bi sedež Mladinskega sveta Ljutomer moral imeti svoje prostore v središču mesta Ljutomer (ne v Spodnjem Kamenščaku) saj bi bil tako mladim bolj dostopen. 

Na vprašanje, kako priti do župana in mu predstaviti idejo o turističnem potencialu občine Ljutomer so si kandidati za župane enotni. Vedno bodo pripravljeni prisluhniti, vendar je ob ukinitvi Zavoda za turizem Ljutomer situacija v občini na področju turizma zelo slaba. Trenutno so društva tista, ki vodijo turizem v Ljutomeru. Glede podjetništva so županski kandidati odprti nagrajevanju novih "Start up-ov". Na drugi strani se zavedajo, da je iz "nule" zelo težko začeti.  

Zanimive so tudi ideje prisotnih županskih kandidatov o novih festivalih, ki bi mesto Ljutomer uvrstile na "festivalski zemljevid" ter večji angažiranosti v občinski upravi, ki jih eden izmed kandidatov označuje z besedami "občinska uprava more bolj švicati". Čeprav zaradi časovne stiske ali premalo konkretnih odgovorov županskih kandidatov mladi niso prejeli veliko informacij, je soočenje tudi po zaslugi gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer "obrodilo sadove". 

 

    Fotogalerija