https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

KULTURA

FOTO: V Mikkovi galeriji odprli razstavo Tjaše Rebolj-Ščepec pravljice

Murska Sobota, 13.11.2018 ob 11:00  

V petek, 9. novembra 2018, je v Mikkovi galeriji Odprto obrobje potekalo odprtje razstave Tjaše Rebolj (Alica Pan)-Ščepec pravljice. Razstava je na ogled do 23. novembra 2018. 


Tjaša Rebolj je mlada ilustratorka, ki ustvarja pod umetniškim imenom Alica Pan. Na letošnji zadnji razstavi v MIKKovi galeriji Odprto obrobje bo na ogled postavila svoje čudovite ilustracije, ki bodo razdeljene na tri sklope. Prvi sklop bodo otroške ilustracije, po lastnem navdihu, brez zgodbe, za novorojeno deklico Emo v tehniki akrila ter suhih in akvarelnih barvic na akvarelni papir. V drugem sklopu bodo na ogled ilustracije, ki prihajajo iz projekta veganske kuharske knjige z naslovom Dao v kuhinji in so izdelane v tehniki kolaža v kombinaciji s suho barvico in akrilom. Zadnji sklop ilustracij Alice Pan je njen največji projekt do sedaj, kjer so v mentorstvu Dreambook Studia izdelali personalizirano mitolško knjigo za otroke z naslovom DREVO IMEN. Avtor besedil, dobro poznani reper Rok Terkaj -Trkaj, je poučno in duhovito skoval rime iz mitoloških zgodb celega sveta. 

Tjaša je odraščala v čudoviti vasici Vrhpolje pri Moravčah in že od malih nog večino časa namenila risanju in plesu. Po končani osnovni šoli se je vpisala na srednjo šolo za Oblikovanje in fotografijo, Ljubljana, kjer je pridobila poklicni naziv modni oblikovalec. V času obiskovanja srednje šole se je prijavila na izbor za ilustratorje pri založbi Smar-Team, kjer so povezovali mlade pisatelje in ilustratorje. Ilustrirala je 8 otroških knjig, a s svojim takratnim delom nikoli ni bila zadovoljna. Šolanje je nadaljevala na Naravoslovnotehniški fakulteti v Ljubljani, saj na njeno takaratnjo veliko žalost ni bila sprejeta na Akademijo za likovno umetnost v Ljubljani. 

V času študija je prejela naročilo in narisala preko 350 ilustracij za velikonočne nalepke za pirhe pri podjetju Berčon, vendar te nikoli niso prišle v prodajo. Ob koncu študija se je povezala z Družinskim gledališčem Kolenc in spoznala svojo novo strast, izdelovanje lutk. Kot samouk v izdelovanju le teh, je obiskala Ljubljansko lutkovno gledališče, kjer so ji prijazno predstavili celoten postopek izdelave. Prav tako jo je v svojo delavnico sprejel zelo poznani izdelovalec lutk, lutkar in režiser Jože Zajec, ter ji predstavil postopek izdelave. Za gledališče Kolenc je tako izdelala preko 20 ročnih lutk in sicer za predstave Volk in sedem kozličkov, Čevljar in palčka, Pepelka, Trnuljčica, Sneguljčica in še nekaj drugih za pedagoge, ki so potrebovali lutko za delo z otroki.


Njena pot se je nadaljevala v izobraževanje za pedagoga Montessori, preko Montessori inštituta Slovenija v sodelovanju z Seton Montessori Institut, Chicago, kjer je pridobila diplomo pedagoga montessori za starostno obdobje od 0 do 6 let. Povabili so jo k delu na Montessori inštitut, kjer je bila zaposlena pet let. A kmalu jo je začelo klicati nazaj k risanju in ustvarjanju. Vpisala se je na slikarsko šolo Blaža Slaparja, pustila delo na inšitutu in se odločno vrnila k ilustraciji. Prvo novo naročilo so bile ilustracije za novorojeno deklico Emo, ki so se izkazale kot zelo priljubljene in so bile reprodukcije že večkrat prodane. Kmalu za tem se je odzvala na prošnjo za ilustriranje veganske kuharske knjige Dao v kuhinji, avtoric Marše Meznarič Jović in Tanje Bukovec Pokec. S tem delom se je tudi prvič uradno predstavila pod imenom Alica Pan. Temu pa je sledil njen dosedaj največji projekt in sicer ilustriranje personalizirane otroške knjige Drevo imen, založbe Dreambook Studio, v sodelovanju z avtorjem besedil reperjem Rokom Terkajem, bolje poznanim pod imenom Trkaj.


Njena zadnja stvaritev pa se je ponovno oblikovala v podobi lutke. Tokrat čisto drugačne, kot jih je znala izdelovati do sedaj. Izdelala je samostoječo lutko čarovnice iz zgodbe o Janku in Metki, v naravni velikosti. Lutka je nameščena v Pravljičnem gozdu v Logarski dolini. Letošnjo jesen pa je zavel nov veter sprememb, ki jo je pripeljal v Kranj. Tam so s prijateljicami / bivšimi sošolkami in sodelavkami z Montessori inštituta, odprle varstvo predšolskih otrok in šolanje na domu po metodi montessori, pod imenom Kajžica. Tako je njeno delo zdaj razpolovljeno na pedagogiko montessori in nadaljno risanje ilustracij. Trenutno ustvarja risbe za novo naročilo otroške knjige s prikupno zgodbico o dogodivščinah male deklice in njene psičke. V pripravah pa so tudi ilustracije za njeno prvo animacijo, ki bo prikazovala pravljični svet diamantnega nakita.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.