https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

POLITIKA

FOTO in VIDEO: Pogovor z županskimi kandidati

Gornja Radgona, 10.11.2018 ob 6:00  

V petek, 9. novembra, je Mladinski svet Gornja Radgona organiziral pogovor z županskimi kandidati, od 7 kandidatov je bilo prisotnih 6. Dogodek je potekal v Mladinskem centru. Čeprav je bil dogodek namenjen mladim, je v občinstvu prevladovala starejša in srednja populacija. Organizatorji so omogočili tudi prenos v živo, ki si ga je na družbenem omrežju Facebook ogledalo kar 680 ljudi.

 

Država (Urad RS za mladino) preko razpisov finančno podpira dogodke, s katerimi poskuša zvišati volilno udeležbo med mlado populacijo. Geslo današnjega dogodka se je zato glasilo "naj se te čüje", ki je nagovarjalo mlade naj se udeležijo pogovora z županskimi kandidati občine Gornja Radgona in se 18.11. odpravijo na volišče. Žal mladih v Mladinskem centru ni bilo veliko, le organizatorji in člani mladinskih društev ali organizacij. Pogovor je tekel o stanovanjski problematiki mladih, zaposlovanju mladih, mladinskem turizmu, gospodarskem razvoju občine, o prihodnosti mladih v občini, Strategiji za mlade v občini Gornja Radgona 2017-2021 in viziji za naprej. Prisotnih je bilo 6 županskih kandidatov, in sicer dr. Peter Kralj (NOVA SLOVENIJA - KRŠČANSKI DEMOKRATI), Mitja Ficko (DOBRA DRŽAVA), Urška Mauko Tuš (MAKSIMILJAN VAJS IN SKUPINA VOLIVCEV), Dušan Zagorc (SMC - STRANKA MODERNEGA CENTRA), Ludvik Fekonja (SNS - SLOVENSKA NACIONALNA STRANKA) in zdajšnji župan občine Gornja Radgona, Stanko (Stanislav) Rojko (ROBERT ŽINKOVIČ IN SKUPINA VOLIVCEV). Manjkal je županski kandidat Milan Herzog iz ZELENIH SLOVENIJE. V Gornji Radgoni se torej za županski stolček poteguje kar 7 kandidatov. Prostor Mladinskega centra je deloval nekoliko že prenatrpan in opravičeno se se nekateri ob tem spraševali, zakaj dogodek ni potekal v kulturnem domu?

V viziji so županski kandidati omenjali marsikaj, vsi pa so poudarjali, da so pomembne vse generacije. Naj ob tem še enkrat spomnimo, da je bil dogodek namenjen mladim. Županski kandidati si želijo sodelovanja z mladimi in si želijo, da bi se mladi po koncu šolanja vrnili v svoj rodni kraj oziroma občino Gornja Radgona. Zavedajo se problema stanovanjske problematike, na kateri bo v prihodnosti zagotovo treba nekaj postoriti. Nekateri kandidati občino Gornja Radgona označujejo kot "zeleno pokrajino" z veliko rodovitne zemlje. Mladi zagotovo lahko s svojim znanjem jezikov, mednarodnimi izmenjavami in številnim drugim znanjem pripomorejo k razvoju občine, a kako bodo mlade motivirali? Nekateri v svoji viziji omenjajo širitev industrijske cone, nadgradnjo železniške povezave s sosednjo Avstrijo, turizem, kmetijstvo (kmet prodaja domače izdelke na "svojem pragu"), športno infrastrukturo po celotni občini (ne samo v Gornji Radgoni) in zaposlitev, ki bi jo mladi lahko opravljali od doma oziroma domačega kavča. Drugi bi vizijo občine osnovali na podlagi napisane Strategije o mladih. Ena od rešitev so kadrovske štipendije, pripravništvo, javna dela in infrastruktura, ki bo omogočala udejstvovanje na področju kulture in športa. Turistična vizija gre v smer pohodništva, kolesarskih poti in večje izkoriščenosti obeh gradov v občini. Povezanost z Gradcem, nova delovna mesta na področju visoke tehnologije. 

Na vprašanje, kako bi sodelovali in podpirali mladinske organizacije (financiranje mladinskih organizacij) so županski kandidati odgovorili zelo različno. Po mnenju nekaterih je za to namenjeno kar veliko denarja, izkoriščeno premalo in brez vpetosti vaškega okolja oziroma društev s podeželja. Drugi menijo, da je financiranje urejeno, dodatno pa bi organizirali mladinske tabore in brigade. Dogodki za mlade so velikokrat slabo obiskani. Po končani Osnovni šoli pa veliko mladih odide iz Gornje Radgone, zato je bila izražena ideja o srednji šoli s sedežem v Gornji Radgoni. Drugi predlagajo mesečne sestanke s predstavniki v mladinskih organizacijah in županom / županjo. Nekateri pa opozarjajo mlade na samoiniciativnost, kar je tudi prav. Mladi vedo, kaj si želijo, imajo ideje in treba jih je le "zliti na papir". Direktno financiranje je potuha. To bi lahko povezali s subvencijami za mlade kmete, ki so jih nekateri vidni podjetniki na sejmu Agra označili kot "uspavanje". Županski kandidati pa so dodali naslednje. Če bodo mladi prišli z dobro idejo, bodo to zagotovo podprli. 

Pogovor o Strategiji za mlade v Občini Gornja Radgona 2017-2021 bi se verjetno razvil malce drugače, če bi vsi županski kandidati omenjeno gradivo tudi prebrali. Pri tem poudarjajo podjetniške inkubatorje, startup podjetja in participatorni proračun, kjer bi glas mladih "nekaj štel" oziroma bi potemtakem štel glas vseh (ne samo mladih). 

Prazna stanovanja, hiše bi bilo treba izkoristiti in po pravičnem "ključu" razdeliti mladim in starejšim. Pri novih stanovanjih je občina lahko samo podporno okolje. Ena od idej je prodaja občinskih stanovanj ali iskanju investitorjev, ki bi bili pripravljeni na javno zasebno partnerstvo. Zaposlovanje je nekoliko trši oreh, ki bi s časoma rešilo tudi stanovanjsko stisko mladih. Služb za visoko izobražene kadre je malo. Na drugi strani so močno iskani poklici v kovinski industriji. Nekateri poudarjajo, če bi imeli okolju prijaznejšo industrijo, bi bile višje tudi plače in več prostih delovnih mest. Drugi vidijo rešitev v šoli za deficitarne poklice, ki je v Gornji Radgoni že nekoč bila. Kako dolgo bodo mladi še vztrajali pri minimalni plači v svojem lokalnem okolju? Iz Maribora se je lansko leto odselilo okoli 5000 mladih izobraženih ljudi. 

Za večjo mobilnost bi naredili izposojevalnice koles, uredili kolesarske steze, pločnike in tlančine za invalide, zaprli določene ulice in s tem povečati število peščev, kolesarjev v mestu. A še prej je treba urediti ceste, ki so ponekod v katastrofalnem stanju. Veliko obljub torej, od kje bodo vzeli denar? Zgodba o železniški povezavi z Avstrijo se vleče že toliko časa, da bi o tem težko zapisali kaj novega. Glede na to, da je v občini Gornja Radgona samo 28 postelj, se jim ideja mladih o hostlu zdi popolnoma na mestu (dodali bi le kakšne šotore ob gradu Negova). 

Zadnje vprašanje, postavljeno s strani organizatorjev je bilo, kako bo občina ostala mladim privlačnejša (tudi za mlade iz širšega okoliša)? Poudarjeni so bili ustrezni pogoji, prijaznost in strokovnost. Nekateri so bili zelo realni in so dodali, da v naslednjem mandatu velikih sprememb ne bo, lahko pa se "gradi" na dolgoročnih projektih. Pri tem ne smemo pozabiti na "zabavo" za mlade še dodajajo. Ob koncu so sledila vprašanja iz občinstva.

Spodaj si lahko ogledate celoten pogovor z županskimi kandidati občine Gornja Radgona:

    Fotogalerija