https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

FOTO: Predvolilno soočenje kandidatov za župana Mestne občine Murska Sobota

Murska Sobota, 15.11.2018 ob 6:00  

Pred nedeljskimi lokalnimi volitvami po vsej državi je RTV Slovenija v sredo 14. novembra ob 13. uri v murskosoboški galeriji pripravila predvolilno soočenje dveh kandidatov za župana Mestne občine Murska Sobota v naslednjem mandatu.


Za funkcijo župana Mestne občine Murska Sobota se tokrat prvič v samostojni Sloveniji potegujeta le dva kandidata; aktualni župan MOMS dr. Aleksander Jevšek (Socialni demokrati - SD) in njegov protikandidat nekdanji direktor občinske uprave MOMS Bojan Petrijan - ZATE moja Sobota (SDS - Slovenska demokratska stranka). Po uvodni kratki predstavitvi obeh kandidatov sta voditelja soočenja izmenično postavljala vprašanja, ki so se nanašala na znane in aktualne teme, o problematiki v mestu in okolici, zamujenih priložnosti v preteklosti, razvojnih potencialih ter izzivih regionalnega središča Pomurja v prihodnje.

Je področje geotermije in bogastva tople vode v Murski Soboti izkoriščeno?

Prva tema v soočenju je zadevala področje geotermije ali izkoriščenja bogastva tople vode v Pomurju. Voditelja sta obema kandidatoma zastavila vprašanje, zakaj tega vira nismo izkoristili? Petrijan je v zvezi s tem povedal, da geotermijo moramo izkoristiti ter da je naša prihodnost in potencial, obenem pa izpostavil domnevne slabe zdravstvene razmere v mestu.

Dr. Jevšek je odgovoril, da smo lahko zadovoljni, da živimo na območju, kjer je geotermija prisotna, a moramo na to gledati racionalno z večih vidikov. Kot je dejal, se zavzema za geotermijo in izkoriščanje potencialov tople vode, takrat ko bodo občanke in občani na varni strani in jih energetska podjetja ne bodo izkoriščala zaradi previsoke cene in stroškov. Kot je dejal, so v preteklosti na MOMS že iskali koncesionarje, a se ni javil nihče, kar kaže, da ekonomsko ta oblika energije ni zanimiva. Med kandidatoma se je nato razvila polemična debata o (ne)izkoriščenosti in potencialih geotermalne vode na območju Murske Sobote.

O padlih »okostnjakih« iz omare, črpanju evropskih sredstev in zaposlovanju na MOMS

Kandidata sta morala odgovoriti tudi na nekaj vprašanj s strani občanov, ki jih je v Murski Soboti posnela ekipa RTV-ja. Najprej je novinar Vestnika in Večera, ki kritično spremlja dogajanje v mestu, vsakemu od kandidatov postavil vprašanje.

Vprašanje županu dr. Jevšku: Kateri so največji »okostnjaki«, ki so padli iz omare, po tem, ko ste pregledali, kaj se je dogajalo v mestni upravi v preteklosti?

Dr. Jevšek je glede padlih »okostnjakov« iz omare po prevzemu županskega mandata dejal, da so najprej na MOMS morali poravnati milijon evrov kazni zaradi nesposobnosti pogajanj s Petrolom za čistilno napravo. Nadalje so prav tako morali poravnati 150.000 evrov, ki so bili nakazani v Brežice na zasebno podjetje, ki bi naj v Mursko Soboto pripeljala turistično šolo, iz česa potem meščani naj ne bi imeli nič. Kot tretje je dr. Jevšek navedel nezakonito delo z denarjem komunalnega podjetja, ki je v 100 odstotni lasti MOMS in kjer bi naj Petrijan bil svetovalec, kar se odvija na Okrožnem sodišču v Mariboru.

Vprašanje kandidatu Petrijanu: Kaj bi vi najprej spremenili, če bi bili izvoljeni za župana, se pravi glede dela mestne uprave?

Petrijan je najprej zavrnil očitke o svetovalstvu kot neresnične. Na postavljeno vprašanje o spremembah, ki bi jih naredil, če bi bil izvoljen za župana pa je navedel, da naj bi bilo v tem mandatu na MOMS izgubljenih 600.000 evrov razvojnega denarja. Prav tako naj bi občina v aktualnem mandatu počrpala najmanj evropskih sredstev na prebivalca. Obenem je izpostavil dodatno oz. pretirano zaposlovanje na MOMS in nekaterih zavodih v tem mandatu ter izgubljeno tožbo. Po njegovem mnenju je občina iztirila, zato je potrebno nemudoma zaustaviti vlak, ki drvi v nepravo smer.

Dr. Jevšek mu je odvrnil, da je MOMS v štirih letih počrpala 13 milijonov evropskih sredstev s pomočjo zaposlenih sodelavcev na občini.

 

Turizem in paviljon Expano ob soboškem jezeru

Polemična debata se je nato nadaljevala na področju turizma ter novega paviljona Expano ob soboškem jezeru. Petrijan je povedal, da gre za predrago naložbo in projekt. Od začetnih 1,6 milijonov evrov ob polaganju temeljnega kamna se je projekt postopoma podražil na končnih 6,5 milijona evrov. Z večnamenskim objektom bi naj upravljal Razvojni center Murska Sobota, ki je v stoodstotni lasti MOMS, kar bi naj znašalo 400.000 evrov stroškov na leto. Kot je še navedel, je to zelo zahteven in nevaren projekt.

Dr. Jevšek mu je odvrnil, da je Expano ponos Slovenije, ki je stal v Milanu. Danes pa je paviljon ponos Slovenije, ki stoji v Pomurju. Nadalje je izpostavil, da bodo zgodbe, ki štrlijo iz povprečja, to regijo povzdignile na boljšo pot, na razvojno pot. Kot je dejal, so podoben projekt izpeljali v Lendavi, kjer objekt Vinarium s svojo atraktivnostjo in vsebino prinaša dohodke. Glede financiranja projekta Expano je dr. Jevšek poudaril, da je MOMS za degradirano območje ob soboškem jezeru, kjer danes stoji paviljon Expano, pridobila 80 odstotkov nepovratnih evropskih sredstev. Nadalje še milijon evrov sredstev iz zakona za Pomurje za promocijo regije ter projekt »Vrata v Pomurje«. 

Kdaj se bodo na mestnem stadionu Fazanerija postavili reflektorji in povezale tribune?

Zaključno temo soočenja, a nikakor ne najmanj pomembno za življenje v mestu in pokrajini, je kandidatoma postavila dolgoletna zvesta navijačica nogometnega kluba Mure. Kdaj se bodo na mestnem nogometnem stadionu Fazanerija, kjer igra NK Mura, postavili reflektorji in okoli igrišča v celoto povezale tribune?

Dr. Jevšek je zatrdil, da je ob začetku mandata dejal, da bodo na MOMS opremljali štadion z infrastrukturo, nogometaši pa naj dobro igrajo in dajejo gole. Kot je povedal, so eni in drugi izpolnili svojo nalogo, saj je Mura danes v 1. Ligi na tretjem mestu. Zato si zasluži reflektorje, ki bodo po njegovih besedah stali na stadionu do novega leta in bodo takrat tudi prižgani.

Petrijan je na to temo odvrnil, da sicer to je dosežek MOMS, vendar v mestu rabimo presežke, spet pa naj bi se zadolžili za 500.000 evrov. Oba kandidata pa sta si bila enotna o pomenu nogometa ter športnega turizma za mesto in pokrajino. Dr. Jevšek mu je zatrdil, da je MOMS najmanj zadolžena mestna občina v Sloveniji, ter da ima še veliko potencialov ter možnosti za razvoj.

Mestna občina Murska Sobota bo župana v novem mandatu dobila že to nedeljo

Voditelja predvolilnega soočenja na nacionalni RTV sta oddajo iz soboške galerije zaključila z besedami, da bo Mestna občina Murska Sobota ali z dosedanjim županom dr. Jevškom ali s kandidatom za župana Petrijanom, župana v novem mandatu vsekakor dobila že to nedeljo ter hkrati obema kandidatoma zaželela veliko uspeha. 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija