https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Jevšek in Glavač gladko, v Beltincih bo tesno

15.11.2018 ob 22:30  

Tik pred lokalnimi volitvami bi anketiranci največ največ glasov namenili zdajšnjemu murskosoboškemu županu dr. Aleksandru Jevšku, v Občini Moravske Toplice pa Alojzu Glavaču. Zelo zanimivo bo v Občini Beltinci, kjer je v rahli prednosti novi kandidat za župana Marko Virag. 

Predvolilne namere prebivalcev Mestne občine Murska Sobota

V anketo je bilo vključenih 657 naključno izbranih telefonskih stacionarnih in mobilnih naročnikov iz Mestne občine Murska Sobota, 95 ni ustrezalo vzorčnim določilom, 149 v času anketiranja ni bilo dosegljivih, 113 pa ni želelo sodelovati v anketi. Anketiranih je bilo 300 oseb.

Več kot tri četrtine anketirancev (77,3 %) se namerava udeležiti letošnjih volitev. Največjo udeležbo lahko pričakujemo med moškimi, poklicno izobraženimi, upokojenci, prebivalci okoliških krajev in pristaši levosredinskih strank.

Dr. Aleksander Jevšek ima zelo veliko prednost (58,3 %) pred Bojanom Petrijanom (22,7 %). Ima večinsko podporo pri skoraj vseh skupinah volivcev, upoštevajoč socialni in družbeni status, Petrijan je v prednosti le pri politični opredelitvi, pri pristaših SDS.

Glede na anketo je petina anketirancev še neodločena ali se ne želi opredeliti. Med opredeljenimi pa je najbolje uvrščena SD (17,3 %), sledita SDS (15,7 %) in SMC (13,7 %). Ostale stranke dosegajo manj kot 10 % delež, navišje med njimi je LMŠ (7,7 %). Za SD bi v nekoliko večji meri glasovali moški anketiranci, poklicno in višješolsko izobraženi, upokojenci in zaposleni ter prebivalci okoliških vasi.

Predvolilne namere prebivalcev Občine Beltinci

Iz Občine Beltinci je bilo naključno izbranih 357 telefonskih naročnikov, 36 ni ustrezalo vzorčnim določilom, 74 v času anketiranja ni bilo dosegljivih, 47 pa ni želelo sodelovati v anketi. Anketiranih je bilo 200 oseb.

Več kot štiri petine anketirancev (81,0 %) se namerava udeležiti letošnjih volitev. Največjo udeležbo lahko pričakujemo med moškimi, prebivalci srednjih let in upokojenci, poklicno izobraženimi, prebivalci izven Beltincev in pristaši desnosredinsko usmerjeno strank.

Kandidata sta praktično izenačena, saj je razlika manjša od statistične napake. Ker več kot petina volivcev še ni opredeljena ali svoje opredelitve ne želi povedati, je manevrskega prostora še več kot dovolj in se bo rezultat najverjetneje oblikoval na dan volitev. Oba kandidata imata približno enako podpro pri vseh kategorijah volivcev, tako glede na socialni in družbeni status, razen pri politični opredelitvi ima Virag nekoliko prednosti pri levosredinsko opredeljenih volivcih.

Predvolilne namere prebivalcev občine Moravske Toplice

Iz Občine Moravske Toplic je bilo naključno izbranih 334 naključno, 27 jih ni ustrezalo vzorčnim določilom, 67 v času anketiranja ni bilo dosegljivih, 40 pa ni želelo sodelovati v anketi. Anketiranih je bilo 200 oseb.

Nekoliko več kot dve tretjini anketirancev (70,0 %) se namerava udeležiti letošnjih volitev. Največjo udeležbo lahko pričakujemo med moškimi, srednjih let in upokojenci, s poklicno ali srednjo izobrazbo in volivci, ki preferirajo desnosredinske stranke.

Alojz Glavač ima praktično neulovljivo prednost (76,0 %) pred Borutom Vojkovičem (14,5 %). Tudi neopredeljeni volivci praktično ne bodo mogli spremeniti rezultata volitev. Alojz Glavač ima prednost pri vseh kategorijah volivcev.

Anketa je bila planirano izvedena v zadnjem tednu, ko je kampanja na višku in so se v javnem mnenju zajemali tudi odzivi iz soočenj. Očitno je bil Jevšek v soočenjih prepričljivejši od Petrijana.

Telefonsko anketo, po metodi naključne računalniške izbire anketirancev je za Pomurec.com izvedla organizacija ZOJA v sredo, 14. novembra, in v četrtek, 15. novembra 2018, do 17. ure.

 

    Fotogalerija