https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: S projektom Ethos Land bodo promovirali etični turizem

Lendava, 21.11.2018 ob 6:05  

Projektni partnerji projekta Ethos Land so v četrtek predstavili dejavnosti, ki so jih in jih še bodo v okviru projekta izvajali.

Projekt Ethos Land se izvaja v okviru Programa sodelovanja Interreg V-A Slovenija-Madžarska z namenom promoviranja obmejnega območja in povezovanja etičnih in družbeno odgovornih lokalnih ponudnikov z obeh strani meje. V projektu sodeluje sedem projektnih partnerjev, štirje iz Madžarske in trije iz Slovenije.

S projektom želijo promovirati etični turizem - obliko turizma, ki zagotavlja gospodarski in družbeni razvoj ob hkratnem varovanju okolja, torej vključuje okoljske, gospodarske in socialne vidike. Etični turizem je priložnost za krepitev lokalnega gospodarstva, ustvarjanje novih delovnih mest, angažiranje posameznikov iz različnih ciljnih skupin ter pot do postopnega zmanjšanja razvojnega zaostanka obmejnih regij.

Vodilni partner je Razvojna agencija Slovenska krajina, ki bo poskušala obogatiti turistično ponudbo celotnega Porabja. »Naš cilj je, da bomo do konca projekta imeli v Porabju vsaj deset registriranih lokalnih produktov,« je ob predstavitvi povedala vodja projekta Viktorija Hanžek. V ta namen bodo poiskali ponudnike, jih povezali v mrežo ter jim zagotovili trg za produkte. Ti bodo naprodaj na Slovenski vzorčni kmetiji na Gornjem Seniku, kjer se bo v okviru projekta izoblikovala trgovinica lokalnih produktov.

Drugi partner je Zavod Marianum Veržej - Center DUO, katerega dejavnost v okviru projekta je predstavil Ivan Kuhar. Ob izvajanju projekta želijo prenesti znanja in spretnosti rokodelcev na mlajše (preko raznih kolonij), vključiti kulturno dediščino v turistično ponudbo in zagotoviti dodatne prenočitvene zmogljivosti povezane z bivanjem v naravnem okolju, ob tem pa se bodo osredotočili tudi na različne ranljive skupine.

Kot naslednjega partnerja je Občino Sakalovci predstavila tamkajšnja županja Valerija Rogan. S sodelovanjem v projektu želijo razviti vas Sakalovci z etičnim turizmom, ki bo temeljil na lokalnih produktih, rokodelstvu, kolesarstvu in kmetijstvu. V središču vasi bodo za namene etičnega turizma preuredili zapuščeno kmetijo, kjer bodo turisti lahko tudi prenočili.

Projektni partner Makrobios Panonija je socialno podjetje, ki je pred nekaj leti kupilo posestvo, kjer so zgradili slamnato hišo, ki jo bodo kmalu začeli tudi tržiti za turizem. »V okviru tega projekta bomo zgradili še eno takšno hišo iz naravnih materialov,« je povedala direktorica podjetja Darja Korelc in še dodala: »eden od naših produktov je pomagati ranljivim skupinam priti do mogoče svoje hiše, če zaradi svojih finančnih zmožnosti tega sam ne zmore, in sicer z materiali, ki jih imajo pravzaprav na dvorišču. Slamnata hiša je namreč zgrajena izključno iz lesa, slame in ilovnatega ometa.«

V projektu sodeluje tudi društvo iz Madžarske, imenovano Együtt Sikeres Nováért Egyesület, ki ga je predstavil Milán Ruzsics. V društvu želijo predvsem ohraniti in razviti kulturne ter naravne vrednote okolja, v katerem živijo. Njihov glavni cilj v okviru projekta je prenesti znanja mladim, ker so pomembna za njihovo prihodnost. Znanje, ki se je stoletja širilo iz roda v rod na področju sadjarstva, gobarstva, zeliščarstva in kmetovanja je potrebno širiti in to bodo v okviru projekta tudi izvajali preko raznih delavnic in taborov.

Podobne cilje kot Razvojna agencija Slovenska krajina ima tudi Zavod za socialni razvoj Murska Sobota. »Naš cilj je, da v regiji identificiramo lokalne etične ponudnike,« je ob predstavitvi povedala Lidija Šömen in nadaljevala: »Za te ponudnike želimo izvesti informativne in izobraževalne delavnice ter jih povezati v mrežo etičnih ponudnikov.« V sklopu projekta pa želijo tudi vzpostaviti trgovino, kjer bo vse izdelke, identificirane tekom projekta, mogoče kupiti.

Kot zadnji, projektni partner se je predstavil A Nap Harmata Közhasznú Alapítvány. Javni sklad A Nap Harmata izvaja razne projekte, s katerimi želijo pritegniti tudi romsko narodno skupnost, ki živi v njihovem lokalnem območju. V okviru projekta bodo preverili stanje lokalnih ponudnikov lokalnih produktov na obmejnem območju. Izvedli bodo izobraževalni program, kamor bodo vključili lokalno prebivalstvo in romsko narodno skupnost. Ta bo zasnovan na kmetijstvu oziroma na pridelavi in predelavi, s svojimi izdelki pa želijo tudi priti na trg. Po besedah vodje javnega sklada Andrása Kovácsa pa želijo v okviru projekta pridobiti tudi nove prenočitvene kapacitete in izoblikovati en skupni prostor ter s tem zagotoviti možnost izvedbe delavnic v namene izobraževanja.

Projekt Ethos Land se bo izvajal od 1. julija 2018 do 30. junija 2021. V tem času želijo s projektom ustvariti nove prenočitvene kapacitete na slovenski in madžarski strani. V razvoj kapacitet bodo vključili ranljive ciljne skupine ter ljudi učili novih znanj in veščin, kar jim bo omogočilo več možnosti za zaposlitev. Na obeh straneh meje želijo tudi obogatiti ponudbo lokalnih produktov. Vsi produkti pa bodo na trgu v obeh državah, tudi preko spletne trgovine.

Več informacij o projektu in kaj vse se bo v sklopu projekta izvajalo v prihodnje si lahko ogledate na spletni strani projekta Ethos Land, ki jo najdete tukaj.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.