https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Pogajanja z vlado izboljšala položaj farmacevtov

29.11.2018 ob 12:00  

Sindikat farmacevtov Slovenije - Sifarm je na pogajanjih z Vlado RS uspel izboljšati položaj farmacevtov in povišati njihove plače. Prav tako so s sporazumom dobili možnost za nova delovna mesta.


»Poudariti je treba, da je delo farmacevtov izjemno odgovorno. Zato je bilo nujno, da smo v pogajanjih uspeli doseči izboljšanje do sedaj izrazito slabega položaja farmacevtov. V Sifarm smo se zavzemali, da bodo pridobljene pravice farmacevtov čim bolj trajne, čeprav so nekateri sindikati v pogajanjih izpostavljali tudi zahteve enkratne narave. Za vse člane Sifarm smo izpogajali povišanje plač, prav tako pa se bodo povišali dodatki za delo v manj ugodnem delovnem času,« je ob zaključku pogajanj z Vlado RS povedal predsednik Sindikata farmacevtov Slovenije Damir Domjan.

Država še vedno ne izpolnjuje v celoti svojih osnovnih finančnih obveznosti do lekarn, določenih z zakonom. Zato zaveza vlade, da bo v okviru svojih pristojnosti in obstoječih sistemov financiranja zagotovila sredstva za stroške dela, ki izvirajo iz tega sporazuma, predstavlja pomemben napredek.

Farmacevti bodo s sporazumom dobili še možnost za nova delovna mesta, ki jih predvideva novi Zakon o lekarniški dejavnosti. To bo omililo trenutno preobremenjenost farmacevtov. Ta delovna mesta bodo lahko zasedli, če bodo pridobili specialna znanja, po drugi strani pa sindikat pričakuje pripravljenost delodajalcev, da usposobljene farmacevte razporedijo na ustrezna višje vrednotena delovna mesta.

Vlada je naknadno predlagala, da bodo tudi farmacevtski tehniki, ki jih sicer zastopa Sindikat zdravstva in socialnega varstva, v skladu z novim Zakonom o lekarniški dejavnosti dobili nova delovna mesta.

Med farmacevti bo tarifna skupina VII/2 napredovala za dva plačna razreda, farmacevti specialisti iz tarifne skupine VIII pa za tri plačne razrede. Po mnenju predsednika Sifarm Damirja Domjana je razlika dodatnega plačnega razreda za farmacevte z in brez specializacije ustrezna.

Foto: arhiv Pomurec.com

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.