https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GLOBALNO

To so spremembe na področju družinskih prejemkov in državnih štipendij

02.01.2019 ob 6:00  

Na področju družinskih prejemkov in državnih štipendij je po novem letu začelo veljati več sprememb. Zaradi nekaterih bo potrebno oddati novo vlogo, opozarja Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

V veljavo so 1. januarja 2019 stopile naslednje spremembe: očetovsko in starševsko nadomestilo bo znašalo 100 odstotkov osnove, materinsko nadomestilo bo neomejeno, starševsko nadomestilo pa omejeno na 2,5-kratnik povprečne plače, dodatek za veliko družino bodo prejele vse velike družine, ne glede na materialni položaj družine in do državne štipendije bodo upravičeni dijaki in študenti iz družin z dohodki pod 659,30 EUR neto povprečno na družinskega člana.

Očetovsko, materinsko in starševsko nadomestilo bo stoodstotno

Očetovsko in starševsko nadomestilo bo z novim letom znašalo 100 odstotkov osnove, tako kot pri materinskem, in ne več le 90 odstotkov, kot doslej. Ob tem pri materinskem nadomestilu zgornje omejitve ne bo, pri očetovskem in starševskem nadomestilu pa bo omejeno na 2,5-kratnik povprečne plače in ne več na 2-kratnik.

Vsem, ki bodo imeli na dan 1. 1. 2019 veljavno pravico do materinskega, očetovskega oziroma starševskega nadomestila, bo izdana nova odločba. Posebne vloge pa ni potrebno vlagati. Prvo višje izplačilo nadomestila bo v februarju 2019 za januar 2019.

Do dodatka za veliko družino bo upravičenih 4000 družin več

Dodatek za veliko družino v letu 2019 ne bo več odvisen od materialnega položaja družine, tako da ne bo več cenzusa. Do njega bodo upravičene vse družine s tremi ali štirimi oziroma več otroki, pod pogojem, da ima eden od staršev in otroci skupno stalno prebivališče v Sloveniji.

Za vse upravičence do otroškega dodatka in za vse, ki so v letu 2018 vložili vlogo za uveljavljanje pravice do dodatka za veliko družino, center za socialno delo odloči o pravici do dodatka za veliko družino po uradni dolžnosti, kar pomeni, da jim ni treba vlagati posebne vloge. Vsi ostali morajo za uveljavljanje pravice vložiti vlogo. Predvidoma bo izplačilo dodatka za veliko družino za leto 2019 v aprilu 2019. Do dodatka za velike družine bo po novem upravičenih približno 4000 družin več.

Državno štipendijo bo prejelo 8500 dijakov in študentov več

Do državne štipendije bodo upravičeni dijaki in študenti iz družin pri katerih mesečni dohodek na družinskega člana ne presega 659,30 evra. Do sedaj je cenzus za pridobitev državne štipendije znašal 576,89 evra.

Državna štipendija v zadnjem dohodkovnem razredu znaša 35 evrov za mladoletne in 70 evrov za polnoletne upravičence. Do državne štipendije bo tako upravičenih okoli 8500 dijakov oziroma študentov več.

Vlagatelji lahko oddajo vloge na pristojni center za socialno delo od 1. decembra 2018 naprej. Vloge morajo vložiti tako tisti, ki jim je bila štipendija v preteklosti zavrnjena zaradi preseganja cenzusa, kakor tudi vlagatelji, ki jim državna štipendija v šolskem oziroma študijskem letu 2018/2019 miruje zaradi preseganja cenzusa. Centri za socialno delo ne bodo odločali o upravičenosti do štipendije po uradni dolžnosti, ampak samo na podlagi vloge, so opozorili na ministrstvu.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      02.01.2019 ob 23:35 gost

      )) Želite najti žensko za eno noč? Pridite ==> www.3xDate.top

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      03.01.2019 ob 0:27 Luka gost

      Mesec je CAR! Volim LEVICO! Mesec drži Serpentinška za jajca. Če bi bil Jansha bi še to vzel ljudem, kar so imeli sedaj.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.