https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Regijski dogodek: Upravljanje z energijo v javnih stavbah

Moravske Toplice, 04.12.2018 ob 14:00  

Energija v prostoru je samoumevna dokler jo imamo, dokler jo lahko rabimo. Ko pa naenkrat se srečamo z izpadom elektrike, pa brez nje v današnjem času ne moremo ničesar opravljati.

Tematski dogodek Upravljanje z energijo v javnih stavbah je RA Sinergija organizirala skupaj z Skupnost občin Slovenije v sodelovanju z LEA Pomurje. Dogodek so obeležili kot zaključni dogodek projekta PEACE_Alps, kjer so bili med drugim predstavljeni tudi rezultati in aktivnosti projekta.

Dogodek so popestrili z sorodnimi vsebinami, kjer so govorci zbrane seznanili z pomembnostjo energije in kaj lahko naredijo posamezniki javnih stavb, da bo boljša energetska učinkovitost stavbe.  Bojan Vogrinčič, direktor LEA Pomurje, jih je seznanil o trajnostnem sodelovanju med javnimi institucijami v regiji na področju varstva okolja, energetske učinkovitosti in obnovljivih virov energije. Kakšna je raba kohezijskih sredstev za energetsko prenovo je slušatelje seznanila mag. Branka Bugarin in jim vlila optimizem, da bo v letu 2019 več denarja namenjenih javnim stavbam in da na ministrstvu razvijajo ideje o podpori razvoja slovenskega ESCO trga.

Mestna občina Ljubljana je s pomočjo tehnične pomoči ELENA pripravila predinvesticijsko dokumentacijo za izvedbo posodobitev na področju energetske infrastrukture in energetske učinkovitosti stavb. Alenka Loose je predstavila enega večjih projektov energetskih obnov po modelu javnega zasebnega partnerstva v Sloveniji in v Evropi.

Srečali so se tudi s terminom Inovacije v energetksi učinkovitosti, kjer je cilj projekta povečanje zmogljivosti javnega sektorja za vzpostavitev t.i. energetsko pametnih šol in integrirano usposabljanje učencev in šolskega osebja, ki bodo postali starejši in mlajši energetski skrbniki. Ti bodo spremljali rabo energijo na šoli in oblikovali energetsko osveščeno kulturo.

Tekom projekta so se javne institucije seznanile z Uredbo o upravljanju z energijo, kateri cilj uredbe je vzpostaviti in izvajati učinkovit sistem upravljanja z energijo v javnih stavbah in tako dajati zgled zasebnemu sektorju na področju učinkovite rabe energije. Henrik Gjerkeš je predstavil spletno aplikacijo za zavezance za poročanje, katero je pripravilo Ministrstvo za infrastrukturo. Predvsem je izpostavil periodično poročanje o rabi energije in energentov, stroški, o tehničnih lastnostih stavbe in sistemov ter načrtovanih in izvedenih ukrepih s poudarkom na organizacijskih ukrepih (ozaveščanje, izobraževanje, energetski pregled stavbe,…) in vzdrževalnih ukrepih (redno vzdrževanje stavbe in sistemov,…).

 

Dogodek so zaključili s predstavitvijo o pripravi strategije razvoja regije in umestitev energetskih projektov v RRP 2021-2027 ter vloga RRA oz. razvojnega partnerstva. Pri pripravi sodelujejo tudi deležniki, kot so javni in zasebni zavodi, lokalne skupnosti, interesna združenja in civilne iniciative ter občani. Ključni cilji procesa so skreiranje vizije, fokusa in samega načrta. Umestitev energetike v pripravo RRP-ja pa so obeležili z krajšo delavnico, kjer so udeleženci pripisali svoje prednosti, slabosti, priložnostni in nevarnosti na 4 teme (Geotermija, Energetsko samozadostna regija, Trajnostni energetski krog ter energetska prenova stavb).

 

 

Več fotografij v spodnji galeriji ...

 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    !Za komentiranje se morate prijaviti

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.