https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Pomurska regija med gospodarsko krizo izboljšala svoj položaj

18.12.2018 ob 6:00  

V letih med gospodarsko krizo se je splošna gospodarska slika v Pomurju izboljšala. Regija je izboljšala svoj položaj glede na ostale statistične regije v Sloveniji, povečuje pa se tudi zaposlovanje, izhaja iz podatkov državnega statističnega urada. Najvišjo gospodarsko rast lani je sicer zabeležila jugovzhodna Slovenija.

Jugovzhodna Slovenija (Novo mesto) z najvišjo gospodarsko rastjo, izstopala tudi po stopnji rasti zaposlenosti

Slovenija že nekaj let beleži relativno visoke stopnje gospodarske rasti, ki bi naj po napovedih finančnih strokovnjakov in gospodarstvenikov v tem letu dosegla vrhunec, potem pa se zmanjševala. Najvišjo gospodarsko rast je lani tako dosegla regija jugovzhodna Slovenija (Novo mesto). V primerjavi z letom 2016 je bila višja kar za 10,4 odstotka, s tem pa je bila višja tudi od povprečne rasti bruto domačega proizvoda (BDP) v Sloveniji, ki je znašala 6,5 odstotka. Omenjena regija je izstopala tudi po stopnji rasti zaposlenosti.

Tej regiji sta po rasti BDP sledili gorenjska in obalno-kraška regija, kjer je bila rast po 7,2-odstotna. Najmanj se je BDP zvišal v zasavski (za 3,8 odstotka) in primorsko-notranji regiji (za 3,9 odstotka), poroča državni statistični urad.

Pomurska regija med krizo svoj položaj relativno izboljšala

V času gospodarske rasti, med letoma 2014 in 2017, sta svoj položaj, glede na BDP na prebivalca posamezne regije v primerjavi s celotno Slovenijo, močno izboljšali obalno-kraška in goriška regija (za 4,7 in 1,3 odstotne točke). Sicer gre za regiji, ki sta bili v obdobju gospodarske krize med letoma 2008 in 2014, med vsemi v najslabšem položaju. Pomurska regija je v letih med gospodarsko krizo svoj položaj glede na druge regije relativno izboljšala – tako je bila pred vsemi regijami.

Manj uspešne regije hitreje izboljšale svoj položaj

Kot kažejo podatki statističnega urada, so svoj položaj v zadnjih štirih letih relativno hitreje izboljšale manj uspešne regije, med njimi tudi pomurska. Med tem pa uspešnejše regije napredujejo počasneje, saj je prav te regije gospodarska kriza relativno močneje prizadela, kot manj uspešne regije, poroča statistični urad.

Sicer se regionalne razlike v BDP počasi povečujejo. V osrednjeslovenski regiji je BDP na prebivalca lani znašal 29.371 evrov, kar je bilo za 41,1 odstotka več od slovenskega povprečja. Slovenski BDP na prebivalca na nacionalni ravni je namreč znašal 20.815 evrov. Razlika med najbolj in najmanj uspešno regijo je znašala 88,7 odstotne točke.

Zaposlenost narašča od leta 2014

Po zadnjih statističnih podatkih je bilo v kohezijski regiji vzhodna Slovenija zaposlenih 465.389 oseb, kar je 2,7 odstotka več kot v letu prej. Zaposlenost v Sloveniji in tudi v Pomurju tako narašča od leta 2014 in tudi v letu 2017 je bila višja kot v letu prej, v povprečju za 2,9 odstotka. Med regijami kohezijske regije vzhodna Slovenija je glede na zaposlenost izstopala jugovzhodna Slovenija, saj se je v tej regiji zaposlenost zvišala več kot v celotni Sloveniji, in sicer za 4,8 odstotka, še navaja portal STA.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      18.12.2018 ob 12:16 gost

      V Avstriji je zaposlenih skoraj 20.000 Slovencev. Največ jih je zaposlenih v obmejnih regijah, od tega je okoli 9.000 takšnih, ki se na delo vozijo vsak dan.

      14 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      18.12.2018 ob 13:28 Ty gost

      Kje bi pa delali,če nebi bilo Avstrije????????

      11 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      18.12.2018 ob 19:23 gost

      Dobro nakladate, če nebi bilo Avstrij, kaj bi pisali?

      2 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      18.12.2018 ob 21:47 Hell gost

      )))) Si želite, da bi našli žensko za eno noč? Obiščite http://www.3xDate.top

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      19.12.2018 ob 4:19 lepec gost

      Pravljice za lahko noč. Zanima me kaj se bo zgodilo, ko se bo svetovno gospodarstvo začelo ohlajati, ki je bilo kar dolga leta v konjunkturi. Torej mi sedaj prihajamo iz recesije?? Kaj pa bo šele, ko bo svetovno gospodarstvo zašlo v recesijo mogoče celo v dolgoročno gospodarsko depresijo. No, da vidimo.......Mofoče bo podal svoje mnenje tudi ekspert za tovrtsna vprašanja g. dr. Robert Celec.

      6 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      24.12.2018 ob 13:42 Xxx gost

      Hvala lepa Avstrija.

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.