https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Predstavljena spletna stran jubileja in logotip

21.12.2018 ob 14:20  

Iniciativni odbor za obeleževanje 100-letnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki mu predseduje prvi predsednik Republike Slovenije Milan Kučan je na zadnji seji pred pričetkom jubilejnega leta  obravnaval časovni pregled dogodkov, ki so opredeljeni v Programu za obeleževanje tega jubileja, potrdil logotip, spletno stran ter osnutek zloženke.


Današnja seja iniciativnega odbora za pripravo aktivnosti ob 100. obletnici priključitve Prekmurja k matičnemu narodu je bila zadnja pred uradnim pričetkom obeleževanja zgodovinskega mejnika za Prekmurje. Člani odbora in povabljeni na sejo so pregledali izvedene aktivnosti od zadnje seje ter potrdili logotip jubileja.

Na povabilo Mestne občine Murska Sobota za oblikovanje logotipa je prispelo šest predlogov. Predloge je obravnavala posebna komisija, ki je soglasno ugotovila, da izmed prispelih predlogov svojemu namenu ustreza samo eden predlog in sicer predlog, ki ga je poslal FRANCFRANC D. O. O. in je s strani strokovne komisije zbral največje število točk.

Izbran logotip

Izbrani logotip izhaja iz kombinacije večih elementov. V njem prepoznamo številko sto, ki obeležuje slovesno obletnico, preplet dveh ničel, ki se spletata v znak za neomejeno in neskončno, ki simbolizira neskončno - torej trajno in ne začasno – povezanost Prekmurja z matično državo. Ob tem pa je v drugi ničli diskretno skrita ali razkrita stilizirana podoba srca, ki se sklada s sloganom »Prekmurje v srcu«. Zaradi svečanosti in pomembnosti jubileja je osnovna pojavnost logotipa v zlatem barvnem odtenku. Logotip se bo kot skupna celostna podoba uporabljal kot prepoznavni znak celotnega obeleževanja 100. obletnice – uporabili ga bomo na spletni strani, vseh dogodkih in na vseh tiskovinah in dokumentih, ki bodo izdani ali oblikovani tekom naslednjega leta.

 

Predstavljena spletna stran

Članom odbora je bila predstavljena spletna stran jubileja z naslovom www.prekmurjevsrcu.si. Spletna stran bo aktivna v začetku leta in bo vsebovala časovni pregled vseh dogodkov, vsebine se bodo po potrebi dopolnjevale. Na spletni strani bo objavljen tudi zgodovinski pregled dogajanja pred 100 leti v Prekmurju, Sloveniji in Evropi. Stran bo dopolnjena tudi z ostalimi relevantnimi vsebinami in povezavami, ki bodo obiskovalcem dajale informacije o dogajanju v regiji in širše po Sloveniji.

Izdali bodo zloženko

Na seji je bil obravnavan tudi osnutek zloženke ob 100. obletnici, ki jo bo januarja izdal Pomurski muzej Murska Sobota in bo vsebovala informacije o dogodkih pred 100 leti ter njihovemu pomenu tako za Prekmurce kot za celotno Slovenijo.

Članom odbora je bila predstavljena tudi informacija o aktivnostih v okviru radijskih, televizijskih in spletnih programov  RTV Slovenija. Tako je v televizijskem programu že bilo  predstavljeno kulturno-zgodovinsko izročilo in dediščina Prekmurja ter pomen njenega ohranjanja iz jezikovnega vidika. Druga oddaja je gledalce seznanila s temo praznovanja božiča v Prekmurju, prve dni novega leta pa bo z namenom vstopa v stoto obletnico združitve Prekmurcev z matičnim narodom izveden intervju, v okviru katerega bo izpostavljena kulturna zgodovina Prekmurja.

Prvi dogodek 18. januarja

Prvi dogodek v jubilejnem letu bo 18. januarja, to je ob 100-letnici začetka Pariške mirovne konference. Javno bo predstavljena knjiga dr. Uroša Lipuščka o vlogi in pomenu ameriškega profesorja in svetovalca predsednika ZDA Wilsona na pariški konferenci, majorja Johnsona za pripravo in sprejem odločitve o usodi Prekmurja na tej konferenci. Knjigo je založila Ustanova dr. Šiftarjeva fundacija.
 

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      21.12.2018 ob 15:34 Feri gost

      Ka je pa pušpek gnjes blagoslavlal, kak Jezuš na glavi zelja ležij?

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      21.12.2018 ob 22:09 LFL gost

      TELE

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      21.12.2018 ob 22:45 Hell gost

      ++ Si želiš najti žensko za eno noč? Obisk on http://www.3xDate.top

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.