https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Tradicionalni blagoslov konj na štefanovo v Beznovcih

Beznovci, 27.12.2018 ob 18:00  

26. decembra na štefanovo tradicionalno po številnih krajih v državi potekajo srečanja konjerejcev in blagoslovi konj. Ena takih prireditev ob koncu decembra že tradicionalno poteka tudi v Beznovcih v občini Puconci, ki jo že vrsto let na Štefanovo prireja turistično društvo Vrtnica Beznovci.


Sv. Štefan je bil jeruzalemski diakon, ki so ga zaradi oznanjanja krščanske vere obsodili na smrt s kamenjanjem. V Evropi so ga razglasili za zavetnika konj in živine, ker je nadomestil pogansko božanstvo, ki je indoevropskim ljudstvom varovalo konje ter živino. Ob današnjem godu sv. Štefana, zavetnika konj, se je po državi zvrstila vrsta blagoslovov konj. Najmnožičnejši tradicionalni zbor na Štefanovo sicer prirejajo v Dolenji Stari vasi pri Šentjerneju, kjer se običajno zbere okoli 150 konjenikov.

V Prekmurju pa je tradicionalni  dogodek, ki ga že vrsto let prireja turistično društvo Vrtnica Beznovci, potekal tudi pri vaški kapelici v Beznovcih, kjer so se tako ponovno srečali konjerejci občin Puconci, Grad in Cankova. Prireditev so s kulturnim programom obogatili otroci in najmlajši nastopajoči.

Zbrane obiskovalce dogodka sta pozdravila in nagovorila predsednica TD Vrtnica Beznovci Tanja Marič in dolgoletni župan občine Cankova Drago Vogrinčič ter lastnikom konj, ki so se zbrali v Beznovcih, podelila tudi priznanja. Obenem sta ob tej priložnosti vsem zbranim zaželela srečno in predvsem zdravo prihajajoče leto 2019. Na tradicionalnem dogodku v Beznovcih je nato cankovski župnik Ivan Kranjec blagoslovil vse konje.

Na veliko veselje otrok in ob pričakovanju pa je najmlajše obiskal in obdaril Dedek Mraz. Poskrbljeno je bilo tudi za kulinarično ponudbo, saj je zadišalo po slastnih langaših in kuhanem vinu. 

Več utrinkov s tradicionalnega blagoslova konj na Štefanovo v Beznovcih pa si lahko ogledate v spodnji foto galeriji.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija