https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

FOTO: Ministrica za kmetijstvo na obisku v Pomurju

Murska Sobota, 09.01.2019 ob 13:00  

Danes, 9. januarja, je Pomurje obiskala ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Aleksandra Pivec s sodelavci. Najprej se je srečala s pomurskimi kmeti, nato pa je obiskala še podjetje Ocean Orhids, podjetje Panvita d.o.o. in podjetje Panorganic.


V prostorih KGZ Murska Sobota se je srečala z vodstvom ter pomurskimi kmeti, kjer je bilo izpostavljeno kar nekaj pereče problematike. Kot eno največjih težav s katerimi se srečujejo pomurski kmetje so izpostavili sušo, ki je v zadnjih letih vse hujša ter z njo povezano namakanje. Potencial vode vidijo predvsem v reki Muri, vendar pa se tukaj spet pojavi težava z naravovarstveniki, ki skoraj vsako stvar zaustavljajo. Prav tako pa želijo, da se vključijo tudi župani, z njimi že konec tega meseca organizirajo sestanek. Reka Mura bi bila rešitev za vsa kmetijska zemljišča južneje od Murske Sobote.

Izpostavili so tudi problem kmetijske politike, natančneje pomoč pri nakupu zemljišč, ugodnejše obrestne mere, obiskovalci pa so izpostavili predvsem vprašanje prednostne pravice in se ob tem spraševali, kdaj bo na slovenski zemlji zavladal slovenski kmet in ne tujci in delniške družbe. Ministrica jim je ob tem obljubila, da bo nadaljevala s to razpravo, katero je začel že prejšnji minister, saj tudi sama vidi nekaj pomankljivosti.

Ob koncu pa so se dotaknili še ene teme, ki je trn v peti pomurskim kmetom in to je divjad. Namreč na Goričkem je večina kmetijskih zemljišč ograjenih, ravno zato, da jim divjad vsega ne uniči, vendar je ta težava povezana z lovstvom, ki pa je povezano tudi z Ministrstvom za okolje in prostor.

Ministrico sta spremljala oba državna sekretarja in, med drugim tudi direktorica Direktorata za kmetijstvo. Ministrici se zdi pomembno, da pri oblikovanju prihodnje politike sodelujejo tudi akterji iz terena in želi, da tisti ukrepi, ki so se v preteklosti izkazali za dobre ohranjajo oziroma nadgradijo z boljšimi rešitvami, na vseh ostalih področjih pa želijo iskati rešitve in cilje za pomursko regijo in tudi za preostalo Slovenijo.

Glede nove kmetijske politike je Pivčeva dejala: "Tovrstnih usmeritev v kreiranju nove politike nimamo, to je tokrat prepuščeno strateškemu načrtovanju na ravni posameznih držav članic, kar pomeni, da bomo to politiko lahko oblikovali glede na pogoje in danosti, ki jih v Sloveniji imamo. Pri tem bo možno upoštevati posamezne regijske posebnosti. Čaka nas izjemno težko in odgovorno delo, da bo skreirana takšna kmetijska politika, ki bo ciljno usmerjeno."

Ministrica je omenila, da so se v prvih mesecih odkar je nastopila ministrsko funkcijo ukvarjali predvsem s tekočo problematiko, v ospredju je bilo predvsem črpanje evropskih sredstev v obstoječi finančni perspektivi 2014-2020. Izvedenih je bilo nekaj ukrepov, ki bi naj olajšali dostop do teh sredstev. Zaradi veliko negodovanja na terenu glede dolgih čakalnih dob vlog in drugih, tudi nesmiselnih, administrativnih zadev so pozornost posvetili temu področju in uvedli nekaj ukrepov, ki bodo te čakalne dobe zmanjšali oziroma jih že zmanjšujejo in tudi v prihodnje nameravajo na tem področju še delati. Veliko pozornost namenjajo tudi načrtovanju prihodnje finančne perspektive.

Dotaknila se je tudi teme pridelovanja hrane v Pomurju: "Meni je specifika pridelovanja v Pomurju znana. Danes smo govorili o nekaj predlogih in ukrepih o tem, da se spremenijo nekateri zakonodajni okvirji, danes smo na primer govorili o zakonu spreminjanja o kmetijskih zemljiščih, ki bi olajšali pogoje s katerimi se srečuje kmetijstvo v Pomurju. V luči načrtovanja prihodnje finančne perspektive se lotili tudi spremembe zakonodaje, ki mora slediti temu kar bodo strateški cilji in če bodo to povečanje prehrambske samooskrbe, zagotavljanje prehranske varnosti potem morajo temu slediti tudi zakonodajni okviri, ki bodo potem dopuščali takšne ukrepe s katerimi bodo lahko zastavljene cilje uresničevali."

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      09.01.2019 ob 15:15 rajko gost

      Tresla se gora, rodil de se miš -pacov, ha-ha-ha-hi-hi-hi, , obiski radi obiskov, kot že neštetič. Dobra volja je najbolja in je Kekeec odfrčal.

      10 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        09.01.2019 ob 16:15 lungo gost

        kmetje so jo prosili kak naj potrošijo subvencije ka so jim od lani gor ostale ka zdaj že nove dobijo?

        14 11 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      09.01.2019 ob 17:12 kmet gost

      V Muri bi bilo zadosti vode !? Poleti izgleda takšen vodostaj , da bi ga dva dobra pivca lahko sproti vkraj pila ! S čim bi potem namakali ? Z praznimi glavami!

      7 7 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      09.01.2019 ob 17:54 kmet brez zemlje gost

      Nenasitni Kučan se pa grdo drži !

      16 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      09.01.2019 ob 18:04 DEDI DEDI gost

      saj bi se zako dvRešitev,proti suši so hidrocentrale na Muri,saj bi se tako dvignil nivo podtalnice.Naravovarstvenike pa na kolesa,odlklopiti jim elektriko in naj živijo kot pred sto leti.

      16 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      09.01.2019 ob 18:43 štef gost

      Bedaki! Le kdo je tako nor, da še verjame v namakanje iz Mure? To so fore tistih, ki bi radi na projektu zaslužili. Vedo, da bi del sredstev dala država del pa EU. Učinka pa ne bi bilo nobenega. Oziroma namakanja ne bi bilo. Kot prvi problem je razdrobljenost zemlje. Vsakih nekaj metrov je druga kultura na nijivi in drug lastnik. Kaj so res ljudje tako naivni, da mislijo, da jim bo država naredila celotno namakanje???? Pipo na njivo in še ves sistem za zalivanje ?? Malo morgen! Naivneži !!!!!

      11 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        10.01.2019 ob 16:33 Poljedelrc gost

        Niti en minister je še nej pogledno in nej napravo nič v kmetijstvi! Vesno se ide in pijta ka trbej panvito in podobne kaj rabijo, kakšne razpise itd.... Zato je zdaj tudi povdarek na namakanje!

        2 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      09.01.2019 ob 21:06 gost

      Ko medvedov je nej obečala,ka be jih eno-par se preselile,vej če je lejko že majo seposedje,te do pri nas tuj dobrodošli kok migrante

      0 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.01.2019 ob 22:25 lepo gost

      tak je bilo..

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      10.01.2019 ob 1:39 lepec gost

      Gospod Kučan imenovan Čoba se zelo grdo drži to se ne bo dobro končalo!!!!! Iz zanesljivih virov sem izvedel, da primanjkuje deževničarjev!!!!!

      11 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    9. gost
      10.01.2019 ob 1:40 lepec gost

      Po novem se bo dal gospod Čoba prekrstiti v Surlo.........

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    10. gost
      10.01.2019 ob 6:18 gost

      Kaj je prišla gledat,kak so v Ljubljani,v tem času samostojnosti Slovenije načrtno zapravljali kmetije in tovarne v prekmurji drugo jim ni bilov interesu.Naj gre od kod je prišla.Lep pozdrav.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    11. gost
      10.01.2019 ob 9:57 Poljedelec gost

      Samo za panvitino rit se gleda!! Za kmeta pa nikoli!

      17 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    12. gost
      10.01.2019 ob 17:04 press gost

      V ozadju je neuradno bilo, da bi naj nekaj medvedov preselili v Pomurje, ker jih še samo v tej regiji ni. Amapk o tem se sedaj še ne sme govoriti, ker bi med ljudmi nastala panika.

      6 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    13. gost
      10.01.2019 ob 20:21 gost

      Ta ženska ve,kakšne barve je krava,pa ka je kravji drek,pa kak ga odstraniti,da se krava poserje,to močno dvomim.

      4 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    14. gost
      10.01.2019 ob 21:10 lepec gost

      Iz zanesljivih virov vem, da je dotična gospa razen da je doktor kemijske tehnologije tudi mojster borilnih veščin. Torej z njo ne gre češnje zobat. Tako, da se tudi gospod Čoba zastonj jezi in drži grdo kajti, če bo potrebno ga bo kar hitro kresnila po surli z enim Mawashi Geri udarcem.

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    15. gost
      12.01.2019 ob 3:36 lepec gost

      Gospod Čoba prava kmečka pokončna drža, neusmiljen pogled, kravata za vratom zvezana po kmečko, skratka pravi kmet!!!!

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        15.01.2019 ob 20:37 lungo gost

        To mu je ostalo še iz časov gda je bil velki mladinski funkcionar, zdaj pa ženja minule zasluge predsednik nadzornega sveta Pomurskih mlekarn izobrazba NULA

        2 0 Prijavi neprimerno vsebino
    16. gost
      12.01.2019 ob 18:35 beda gost

      na ministrantica ter sindikalist küčan ne vejsta ka je to motika srp, kosa itd. , čas bi bil, da pričneta z delom !?

      2 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    17. gost
      12.01.2019 ob 18:46 zajec gost

      dobra za kukurcu trgati.

      0 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    18. gost
      13.01.2019 ob 17:16 lepec gost

      Gospod Čoba je nafudnjene ka kakšen puran.........

      5 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    19. gost
      14.01.2019 ob 14:53 lepec gost

      Pizdarije na obzorju g. Surla je čemeren

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    20. gost
      15.01.2019 ob 12:28 lepec gost

      Fajn ka ste izbrisali komentarje o g. Čobi.....drugače de se nafudno pa de se razčesno!!!!

      1 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.