https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

Telenovela o Glasbeni šoli Murska Sobota

Murska Sobota, 06.06.2011 ob 11:21  

Mestna občina Murska Sobota je do leta 2009 zagotavljala sredstva za delovanje glasbene šole, od 2010 naprej pa so omejili sofinanciranje le na otroke iz svoje občine. Tako bi po novem ključu morali sredstva prispevati dvanajst občin bivše Upravne enote Murske Sobote, vendar kot poudarja ravnateljica Erna Lukač se dogovora ne držijo občina Moravske Toplice, občina Beltinci in MOMS. Slednji te trditve zanikajo.

Novembra lani je Mestna občina Murska Sobota poslala dopis na vse občine  šolskega okoliša s podrobnim izračunom materialnih stroškov in povračil stroškov v zvezi z delom na učenca in številom učencev iz posamezne občine. Občine je zaprosila, da znesek, ki temelji na 82. členu ZOFVI, vključijo v pripravo proračuna za leto 2011.

Kot navaja ravnateljica glasbene šole Erna Lukač se je tudi sama vključila in poslala na vse občine dopis, v katerem je navedla vzroke in zakonske podlage za takšno odločitev MO Murska Sobota, z vsemi župani, razen Antonom Štihcem, pa je opravila tudi osebne razgovore. Trenutni rezultat vseh aktivnosti je ta, da je devet občin, od dvanajstih našega šolskega okoliša pristopilo k sofinanciranju  in že podpisalo pogodbe za leto 2011. Žal med njimi ni Občine Moravske Toplice, Občine Beltinci in MO Murska Sobota, navaja Lukačeva.

MOMS: Prilagoditi gospodarskim razmeram primerno, brez nepotrebnega zaostrovanja in izsiljevanja

Na petkovi tiskovni konferenci so župan Štihec, direktor občinske uprave Bojan Petrijan ter vodja oddelka za gospodarske in negospodarske zadeve Štefan Cigan povedali, da navedbe ravnateljice Glasbene šole Murska Sobota glede izpolnjevanja finančnih obveznosti Mestne občine Murska Sobota ne držijo. V obrazložitvi je bilo povedano, da so še lani pokrivali materialne stroške pokrivali za vse učence, od letos pa pokrivajo materialne stroške samo za učence iz naše občine, ker se realno pričakuje, da bodo tudi ostale občine izpolnile svoje obveznosti.

"V skladu z 83. členom ZOFVI javna glasbena šola določi prispevek za materialne stroške osnovnega glasbenega izobraževanja, za katere ne zagotavlja sredstev lokalna skupnost. To pomeni, da šola razliko med materialnimi stroški in sofinanciranjem lokalnih skupnosti pokrije iz šolnine.

Seveda pa so tukaj pogoste različne predstave in želje glede namenskosti teh sredstev. V danih gospodarskih razmerah smo mnenja, da so pogoji za normalno delovanje glasbene šole zagotovljeni. Pričakujemo da bo svojo nalogo opravila v skladu in v finančnih okvirih, ki so gospodarskim razmeram primerni, brez nepotrebnega zaostrovanja in izsiljevanja," so v sporočilo za javnost zapisali z murskosoboške občine.

Glasbena šola: Če ne bo dogovorov z občinami, bodo razliko morali pokriti starši

Vodstvo glasbene šole se trudi, da bi z omenjenimi tremi občinami dosegli dogovor, vendar se bojijo, da ga brez pomoči staršev ne bomo. "Menim, da morajo imeti vsi učenci možnost vključitve v glasbeno šolo pod istimi pogoji, ne glede iz katere občine prihajajo. Tisti, ki pa so odgovorni za financiranje svojih obveznosti, pa bi morali sredstva načrtovati tudi za področje glasbenega izobraževanja svojih mlajših občanov. Žalostno je, da šola nima vzvodov, ki bi ji omogočali od posameznih lokalnih skupnosti izterjati njihove obveznosti.

Vse je odvisno od »dobre volje« posameznih lokalnih voditeljev, ki pa morda na tem področju ne vidijo večjih koristi oz. njihovi osebni odnosi z institucijami vplivajo na njihove (osebne) odločitve," pravi Lukačeva in dodaja, da v kolikor ne bo prišlo do dogovorov, da bodo od septembra naprej primorani strošek občin preložili na starše, kar je bilo predstavljeno tudi županom.

Erna Lukač (v sredini)

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.