https://www.nepremicnine.net/oglasi-prodaja/beltinci-dobelska-cesta-2-stanovanje_6598659/
https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

GOSPODARSTVO

Materialni položaj gospodinjstev se je izboljšal

28.01.2019 ob 6:00  

Gospodinjstva v Sloveniji so s svojimi dohodki v 2018 lažje shajala kot v 2017, kažejo podatki iz prve polovice leta 2018. Materialno je bilo prikrajšanih manj ljudi, povečalo pa se je zadovoljstvo ljudi s svojim življenjem.


Največ gospodinjstev s svojimi dohodki preživi mesec z manjšimi težavami

S svojimi dohodki je lani brez težav (lahko oziroma zelo lahko) mesec preživelo 17 odstotkov gospodinjstev, kar je 2 odstotni točki več kot leta 2017. Prav tako za dve odstotni točki, iz 26 odstotkov na 24 odstotkov, se je zmanjšal delež tistih gospodinjstev, ki so s svojimi dohodki shajala s težavami (težko oziroma zelo težko). Največ gospodinjstev in približno toliko kot v prejšnjih letih pa je izjavilo, da so s svojimi dohodki preživela mesec z manjšimi težavami (34 odstotkov).

Število materialno prikrajšanih oseb se je znižalo

Stopnja resne materialne prikrajšanosti je bila v letu 2018 3,7-odstotna in za 0,9 odstotne točke nižja kot leto pred tem. To pomeni, da je v 2018 živelo v materialno prikrajšanih gospodinjstvih približno 74.000 oseb.

Manj gospodinjstev se spopada z zamudami pri plačevanju finančnih obveznosti

Stanovanjski stroški, ki vključujejo tudi morebitno najemnino ali odplačila hipotekarnih posojil, so bili v 2018 veliko breme za 35 odstotkov gospodinjstev, kar je za 1 odstotno točko manj kot v 2017. Plačilo stanovanjskih stroškov pa sploh ni bilo breme za 12 odstotkov gospodinjstev, kar je enak delež kot v preteklem letu.

Pri banki najeta posojila, ki niso bila namenjena za nakup stanovanja ali za reševanje osnovnega stanovanjskega problema, temveč na primer za nakup avtomobila, za počitnice, za nakup pohištva, je v letu 2018 odplačevalo 27 odstotkov gospodinjstev.

Gospodinjstev, ki so odplačevala nakupe na obroke, npr. nakupe gospodinjskih naprav, pohištva, kurilnega olja, je bilo 18 odstotkov. Med vsemi gospodinjstvi v Sloveniji pa je z odplačili posojil oziroma obrokov zamujal po 1 odstotek gospodinjstev.

Ljudje zadovoljni s svojim življenjem, še bolj pa z osebnimi odnosi

V letu 2018 izvedenem raziskovanju Življenjski pogoji so merili tudi zadovoljstvo oziroma blaginjo oseb, starih 16 ali več let, in sicer z lestvico od 0 (povsem nezadovoljen) do 10 (zelo zadovoljen).

Povprečna samoocena zadovoljstva z življenjem se je v letu 2018 zvišala za 0,1 vrednosti ocene na 7,3. Osebni odnosi s prijatelji, sorodniki, sosedi, sodelavci na delovnem mestu ipd. so bili ocenjeni s povprečno oceno 8,6. Na splošno so bili anketiranci zadovoljni tudi z dolžino prostega časa, ki so ga imeli v 2018 na voljo (povprečna samoocena: 7,2).

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      23.03.2019 ob 9:03 LFL gost

      materialni položaj družin se je izboljšal - - -LEVIČARSKO ZAVAJANJE

      0 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.