https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

LOKALNO

Besede pohvale za soboški zdravstveni dom in bolnišnico

31.01.2019 ob 10:00  

V hitrem tempu vsakdanjega življenja hitro pozabimo na prijazne besede ali pa se nam zdijo tako samoumevne. Prijazen pogled, majhna gesta pa lahko nekomu zelo veliko pomeni, saj v današnjem svetu velikokrat pozabljamo biti sočlovek.


Prijaznost pa se zagotovo ne zdi samoumevna Milici Gerčl, ki je decembra svojo mamo odpeljala k zdravniku, saj je imela težave z dihanjem. V pismu je tako pohvalila vso osebje; od tistih v Zdravstvenem domu Murska Sobota, do tistih v Splošni bolnišnici, kamor sta bili napoteni. Pismo objavljamo v celoti:

V vsakodnevnem življenju, ko je vse tako, kot mora biti z našim zdravjem, se sploh ne zavedamo, da so tam nekje v Rakičanu osebe, ekipe, ki nenehno skrbijo za sočloveka, za človeka, ki pride tja nenadoma, iščoč pomoči, zdravja, vzpodbudne besede.
Potem pa se zgodi nekaj, kar podre začasno ali trajno, naš vsakdan zdravega človeka in moja mama ob večernem sprehodu slabotno išče mojo roko podpore, ker le s težavo pride do sape. Od tega dne naprej je njeno življenje drugačno, lahko bi bilo slabše, a je, zaradi soljudi, predanih skrbi za zdravje, samo drugačno.
Takoj sva obiskali zdravstveni dom v Murski Soboti. Ne vem katero je bilo bolj strah, njo ali mene, ampak že prvi vtis in prve besede ge. Alme Rihtaršič v ordinaciji g. dr Janoša Vöroša, te pomiri, daje stabilnost, vse bo v redu, mama se ne more povzpeti po stopnicah do ordinacije, na to mirno odgovori: » g. dr. Janoš Vöroš rad pride dol, počakajta tam, vse bo dobro«. V moji glavi je zmeda milijonov misli, pomislekov, vprašanj, prošenj, ampak s svojimi besedami in umirjenostjo takoj postavi stvari na svoje mesto. Hvala!
Pregled g. dr. Janoša Vöröša mine strokovno, kot vedno, a vedno prijazno, predano, s srcem, pomiri vsakega človeka, še posebej je to pomembno pri starejših osebah. Nenazadnje je bila tudi ona nekoč mlada, polna energija in poleta, predana drugim, nenazadnje bodo tudi vsi, zdaj mladi in polni poleta, enkrat stari, onemogli, prestrašeni, ko bodo pomoči potrebni...Dobiva napotnico za urgenco.
Ker sem prvič na urgenci, sem nerodna, ne vem kam in kako, a zunaj naju sreča medicinska sestra, ne vem imena, umirjeno in prijazno naju usmeri, počaka pri mami, da jaz odstranim avto. Kako take malenkosti pomagajo! Hvala.
Na urgenci, bil je 19.12.2018, spoznam predano »zeleno« ekipo urgence okrog mamine postelje, ter prvo dušo, v beli halji, te bolnice, ga. dr. Katja Režonja. Razložila nama je kaj se je zgodilo, zakaj boli v prsih, zakaj je težko dihala, kaj to pomeni in kaj to lahko ali bo prineslo s seboj. Umirjeno, srčno, prijazno, prijela je mamo za roko in ji prijazno pogledala v oči: »najbolje bi bilo, da ostanete dva, tri dni pri nas« in umirjeno, prijazno razloži zakaj.
Tega ne jaz, ne mama ne bova pozabili, ker je tudi to del zdravljenja, ker imamo čustva tudi, ali pa še bolj izrazita, ko nastopi bolezen, ker so bolniki še vedno ljudje. Ker naše počutje, misli, vplivajo na naše zdravje.
Doživela sem že »slavne« osebe iz zdravstva, znane iz medijev, z ne vem kakšnimi nagradami in priznanji, a ves čas razgovora niti enkrat ne dvigne glave in pogleda sogovornika v oči, na vprašanja odgovarja z muko in komaj kaj, ... to bomo naredili... brez razlage, pogovora.
Tudi v treh minutah, če jih imaš na razpolago, je možno povedati dovolj, prijazno, da se pacient in skrbnik počutita videna, slišana, da se počutita človeka.
Tako, kot ne smemo posploševati zdravstveno osebje, ne smemo posploševati paciente in njihove svojce. Hvala ga. dr. Katja Režonja, vredni ste vse pohvale, vseh priznanj in nagrad, ki ste jih in boste prejeli in še več od tega!
Na Internem oddelku v prvem nadstropju je mama bila na zdravljenju od 19. – 24.12.2018. Bila je v oskrbi odlične ekipe zdravstvenega osebja, medicinske sestre so ji pomagale, bile prijazne, skrile vse svoje skrbi in slabo voljo, če je bila, pod modre in bele halje in bile Soljudje! Energične mlade medicinske sestre dopolnjujejo že izkušene medicinke, perfektna kombinacija.
Res ste duše oddelka, žal ne vem vseh imen, a poznam vas po vaši energiji in predanosti.
Doživeli sva tudi prijazno go. Jožico Grah iz transfuzijskega oddelka, ki me je usmerila, ko sem to potrebovala.
Tudi na oddelku sva spoznali zdravnico, ki je skrbela za mamo, ki je vsa predana svojemu poklicu in delu, res je poklicana, da bo zdravnica, ga. Urška Bencak Ferko, dr.med. Mama mi je povedala, da je bil pogovor z njo »vitaminska bomba in zeleni čaj obenem«. Hvala spoštovana Zdravnica!
Ko svojci čakamo pri okencu za informacije o bolniku smo itak že v skrbeh in včasih je bitje našega srca glasnejše, kot glas sogovorečega, pa ji ni bilo nič težko ponoviti, razložiti kaj je narobe z maminim zdravjem, kaj delajo z njo sedaj in kaj bo še treba, zakaj, kako. Nekaj minut, a lepo, prijazno strokovno. Minuta je vendarle relativni čas...odvisno od tega, kako jo izkoristiš.
Bila je tam še ena zdravnica, a žal ne vem imena, vem pa, da je bila še ena predana, strokovna, srčna zdravnica.
Zdravljenje je bilo zaključeno 24.12.2018 in z zadnjim razgovorom z dr. Danijelom Crnčič, dr. med. spec.internist, ki je potrdil »dobrega duha« ekipe Internega oddelka v prvem nadstropju, ko je z nasmehom povedal mami dobro novico, da ste jo »malo prenovili« in v izboljšanem stanju lahko gre domov na božični večer ...
Vsem nam je čas odmerjen, za delo, a tudi za življenje...odvisno kako ga izkoristimo. Lahko se v tisti eni minuti človeku nasmehnemo in s pogledom in eno besedo pomirimo, izrazimo empatijo, ali pa lahko to minuto spremenimo v vek, če jo porabimo za dve, tri nestrpne, živčne, grobe besede, z mrkim ali kar brez pogleda v sočlovekov obraz. Hvala gospod Doktor, da ste tisto prvo...!
Čas, ki ga je mama preživela pri vas, je bil zelo strokovno intenziven, zdravstveno stanje moje mamo je boljše in stabilno, obveščeni sva o vsem, kar se je dogajalo v tem času, na strokoven in prijazen način. Dobili sva učno uro o tem, kaj je in kako ravnati z bolnikom s srčnim popuščanjem pri ge. Aniti Vogrinčič-Černezel. Vse zelo prijazno, predano, strokovno.
Vsem, ki ste spremljali mamino zdravljenje od prvega trenutka slabosti, najboljši tandem g. dr. med. Janoš Vöroš / ga. Alma Rihtaršič, do urgenčne ekipe, ga. dr. med. Katja Režonja, do srčike 5-dnevnega zdravljenja, ga. dr. med Urška Bencak Ferko in cela ekipa zdravstvenega osebja Internega oddelka, prvega nadstropja, ter zaključku na predbožični dan, g. dr. med. Danijel Crnčič, iz srca hvala vsem vam za strokovnost, hvala za človečnost, ki je del zdravljenja, ki pospeši zdravljenje, kajti bolnik se bolje počuti, počuti se sočloveka.
Ker življenje vedno vse povrne, dobro in slabo, le da slabo bolj opazimo in čutimo...naj vam vsem povrne vse, ker delate in dajete dobrega, vsako vašo strokovno dejanje in pomoč, vsak vaš nasmeh bolniku in svojcem, strpnost in strokovnost, vsako vašo prijazno besedo stokrat in še več.

Prisrčna hvala in lepo življenje vam želim.

Milica Grečl in Jožefa Grečl,
Murska Sobota


Malenkosti so tiste, ki štejejo največ, velikokrat se jih pa premalo zavedamo ali pa jih enostavno pozabimo. Komu boste pa vi danes polepšali dan?

 

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      31.01.2019 ob 13:28 kkiko gost

      Ka ma ta njena vsebina pohvale z nami ? Je resan bila tak zadovoljna samo zaradi tega -oz njena mama-ker je znana predstavnica podjetja: MTC-SL - trgovina z repromaterialom za prehrambeno in farmacevtsko industrijo Murska Sobota d.o.o. Vodilni delavci - odgovorni za poslovanje s tujino: Milica Grečl ----- in jo zato v bolnici tudi poznajo?? Nič nimam proti njej in ne trdim da se v bolnici Rakičan ne trudijo, se vendar ne za vse enako!!

      15 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      31.01.2019 ob 14:24 Dugi gost

      Groza, kakšno patetiko objavljate!

      8 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      31.01.2019 ob 16:25 gost

      Tudi sama hodim v Mursko k ortopedu Slavko Kramberger vse pohvale tudi sestram lp Marjetka

      10 5 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      31.01.2019 ob 16:51 pp gost

      Gnes nete nika od bolnice objavili?

      7 4 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      31.01.2019 ob 17:10 6514654 gost

      NAJSLABŠA BOLNICA NA SSSSVVVVEEEEJJJJTTTTIIII.

      8 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      02.02.2019 ob 12:18 šamlavi gost

      Ja v SBM so že čistilke zvijšene in te tak srejpo spremljajo z pogledom ,če slučajno moraš stopiti kjer so gospe že obrisale tla da o drugih pistvinah sploh ne pijšem .Ta ženska,ki poje in piše takšne hvalnice se samo vö meče nič drugo .

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      09.07.2023 ob 16:33 Atide gost

      Po desetletju izkušenj ugotavljam, da sem imela srečo pri izbiri osebnega zdravnika dr. Vöros Janoša. Odločitev izbire je bila izključno izvor njegovega priimka oz. njegovih korenin. Pravijo, da naključij ni. Klobuk dol pred njim, enako kot pred med. sestro Almo.

      5 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.