https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

MLADI

Soboški gimnazijci na simulaciji Evropskega parlamenta v Strasbourgu

7.2.2019  

Na nacionalnem tekmovanju, ki ga je pripravila pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji na temo volitev v Evropski parlament, je v prvi skupini zmagala prva ekipa Gimnazije Murska Sobota pod mentorstvom profesorice Irene Horvat.


Z zmago so si priborili odhod na mednarodno simulacijo Evropskega parlamenta, ki je potekala 31. januarja letos v Strasbourgu. Dogodka se je udeležilo 24 dijakov soboške gimnazije, ki letos praznuje 100. obletnico obstoja. Na simulaciji so bili najprej seznanjeni s projektom Evro šola. Preko kamere so imeli možnost postaviti vprašanje nemškemu poslancu, ki se je oglasil iz Bruslja. Večina dijakov je izrazila mnenje, da je članstvo njihove države v EU za njih izrednega pomena, prav tako pa tudi skupna valuta evro. Veliko vprašanj se je navezovalo na Brexit in kako bo ta vplival na evropske študente, ki se izobražujejo v Veliki Britaniji. Beseda je nanesla tudi na na migracije in o tem, če sta dva parlamenta (v Bruslju in v Strasbourgu) res potrebna, saj se jim to zdi potrata denarja.

Sledila je predstavitev vseh udeleženih šol iz 23 držav in skupinsko reševanje kviza Eurogame. Vsi člani skupin so morali biti različnih narodnosti, kar je prispevalo k temu, da so se med njimi spletla nova prijateljstva. Slovenijo in Gimnazijo Murska Sobota sta predstavavljala dijaka Liza in Alen. Z dijaki iz drugih držav so razpravljali o šestih aktualnih temah v Evropski Uniji: okolje in obnovljivi viri energije ("Kako spodbujati trajnostni razvoj?"), varnost in človekove pravice ("Ali lahko omejimo človekove pravice, če je ogrožena varnost?"), evropske volitve 2019 ("Ali lahko z volitvami spremenimo Evropo?"), prihodnost Evrope ("Kakšna naj bo prihodnost Evrope?"), migracije in integracija ("Kakšno vlogo naj ima Evropa pri migracijah in integraciji?") ter zaposlovanje mladih ("Zaposlovanje mladih, evropski izziv?").

Za dijake je bila to nepozabna izkušnja, saj so lahko občutili in se preizkusili v vlogi poslanca Evropskega parlamenta, hkrati pa so se z govorjenjem v angleščini in nemščini kalili v znanju tujih jezikov. Spoznali so vrstnike, ki imajo podobne interese in cilje v prihodnosti skupne Evrope. Za Gimnazijo Murska Sobota je bila to velika čast in spodbuda, da lahko tudi mladi pripomorejo k boljši prihodnosti Evrope.

Foto: Gimnazija Murska Sobota

    Fotogalerija

    Komentarji

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.