https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Pomurski župani tudi o poplavni ogroženosti

Murska Sobota, 13.02.2019 ob 6:00  

V ponedeljek je potekala 76. Redna seja Sveta Pomurske razvojne regije. Pomurski župani so med drugim razpravljali o ustanovitvi Pokrajine Pomurje in dopolnili poslovnik, izpostavili pa so tudi poplavno ogroženost.

 

Mandat predsednika ostaja eno leto

Pomurski župani so najprej razpravljali o ustanovitvi Pokrajine Pomurje, o kateri smo pisali TUKAJ.

V nadaljevanju seje so obravnavali spremembe in dopolnitve Poslovnika Sveta Pomurske razvojne regije. Mandat predsednika predsedstva naj bi po novem predlogu trajal 2 leti, vendar so po glasovanju potrdili enoletni mandat. Trenutni predsednik Sveta regije je župan Občine Šalovci, Iztok Fartek.

Seznanili so se o poteku izvajanja Dogovora za razvoj regij.

Uroš Kamenšak, predsednik Turistične zveze Pomurja, pa je županom predstavil delovanje zveze in načrte za letošnje leto.

Poplavna ogroženost veliko večja kot kažejo podatki študij

Pod točko razno so se seznanili še s težavami pri sprejemanju občinskih prostorskih načrtov v luči podatkov o poplavni ogroženosti. Podatki o poplavni ogroženosti  naj ne bi bili odraz realnega stanja. Po dopolnjeni hidrološko-hidravlični študiji v občini Razkrižje je poplavna ogroženost veliko večja, kot so pokazali podatki. Zato bi bilo potrebno  narediti nove, natančnejše študije ter povečati protipoplavno varnost v Pomurju s strani države. Ker ni izdelane celovite poplavne študije za reko Muro, dejanska poplavna nevarnost za posamezna naselja ob Muri ni znana. Zaščita pred poplavami je za posamezne občine preveliko breme, saj terja ogromno vlaganja v povišanje in vzdrževanje nasipov. Zato se ne strinjajo, da po določilih države, vsaka občina izdela svoje protipoplavne študije, kjer osnovne vhodne podatke dajejo državni organi.

Pomurski župani so enotnega mnenja, da naj bi država naročila in izdelala protipoplavno študijo za porečje Mure, saj so stroški za posamične občine enormno visoki. Opozarjajo tudi na vhodne podatke, ki morajo za izdelavo študije biti realni. Na Ministrstvo za okolje in prostor bodo nasloviti zahtevo, da izdela novo oceno oziroma karto poplavne ogroženosti, ki bo natančneje ocenila realno stanje.  Dogovorili se bodo tudi za skupni sestanek s pripravljavci občinskih prostorskih načrtov in z Direkcijo Republike Slovenije za vode.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      13.02.2019 ob 12:15 BURAŠ gost

      Ka se pa vij razmite v protipoplavna območja, njihov pomen in preprečevanje poplav ! Skoraj sama mladijna se vas je zbrala pa se vam niti ne senja , kaj vse se lahko zgodi ob vremenski nepriliki! Teorija ,ki jo mogoče imate , je daleč premalo od reševanja zagat!Nas bi pozvali ,da bi vam na določenih krajih pokazali in povedali, kje zajec ščičij!

      18 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      13.02.2019 ob 14:06 župani gost

      Nekajkrat sem šel čez vse slike in gledam in gledam in nikjer ne vidim nekaj "pomembnih" županov. Očitno je poplavna ogroženost postraneskega pomena. Gredo pač tisti, ki imajo čas in se želijo slikati. Kaj drugega itak s sestankovanjem ne bodo naredili.

      17 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      13.02.2019 ob 17:09 gost

      Ka vas je pa tou nemrem vrvati.Ima ka vrag vzame državo.Dobro plačeni za nindri nič bravo.

      10 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      13.02.2019 ob 23:49 stara garda gost

      sami jaki strokovnjaki ..nega ka ..da pa do kaj prijde pa si paniko znapravijo,tu bi se moglo pozvati gasilske pa od civilne zaščite povelnike in podppovelnike,šteri se v tejh ekstremah znajdejo..nej pa nekše gvantaše,ka še sami nevejo zakoj so na občinaj ...no če je tak tepa da de drgauč poplava,naj van župan,županja prijde pa znosi pejsik pa napravi načrt reševanja ..lp

      8 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      14.02.2019 ob 5:55 opazovalec gost

      Ge pa naš böltinski nadüjtež?! Poslal je direktora, za keroga je napovedal odstavko... tele zavaljeno, se že kaže kelko njemi je za domače lidij pa za teme kere so za območje na keron živemo pomembne...

      19 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      14.02.2019 ob 18:05 sosed gost

      Naš Belti. se ešče nej po hrbti posujšil, nej ka bi znal ka so elementarne nesreče !Jaboku daleč ne spadne od drejva ,stem san van vse povedal!

      12 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      20.02.2019 ob 19:56 Jo gost

      Nigdi ne vidim parazita Kusteca ,trbelo bi ga pijtati kelko je pospravo pejnez v žep za nasijpek ka ga mamo .baraba .Naj prijde letos velka voda kak de pa tI šodrani nasijp neslo .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.