https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Kaj o gospodarskih in socialnih razmerah v Sloveniji menijo v Bruslju

07.03.2019 ob 6:00  

Evropska komisija je v okviru zimskega gospodarskega svežnja objavila poročilo o gospodarskih in socialnih razmerah v Sloveniji.

Komisija je včeraj objavila poročila o gospodarskih in socialnih razmerah v vseh 28 članicah unije, ki so del zajetnega zimskega gospodarskega svežnja.

Sveženj je del evropskega semestra, cikla tesnejšega usklajevanja proračunskih in gospodarskih politik članic pod budnim očesom Bruslja, ki ga je unija uvedla leta 2011 v kriznih časih, da bi preprečila nove finančne in gospodarske krize.

V poročilu za Slovenijo komisija izpostavlja, da lahko postane slovensko gospodarstvo, ki trenutno doživlja močno rast, še odpornejše na prihodnje gospodarske šoke s krepitvijo naložb in reševanjem izzivov, povezanih s staranjem prebivalstva.

Ugotavlja tudi, da je Slovenija na splošno dosegla omejen napredek pri uresničevanju evropskih priporočil iz lanskega leta.

Napredek je bil dosežen pri privatizaciji in alternativnih virih financiranja za hitro rastoča podjetja, na področju javnih naročil ter starejših in nizko kvalificiranih delavcev pa komisija ugotavlja omejen napredek.

Na področjih zdravstvenega varstva, dolgotrajne oskrbe in pokojninskega sistema, ki jih obremenjuje staranje prebivalstva, pa napredka ni bilo.

Komisija še ugotavlja, da dosega Slovenija dober rezultat pri večini kazalcev socialnega indeksa, vendar tudi opozarja, da bi bilo pravičnost v sistemu še mogoče izboljšati.

Izpostavljajo tudi, da se slovenska mala in srednja podjetja pri zunanjem financiranju močno zanašajo na bančne kredite ter da kljub izboljšanju poslovnega okolja še vedno obstajajo velika upravna bremena in pomanjkljivosti pri javnih naročilih.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      07.03.2019 ob 10:49 DF gost

      Dol mi visi za to, kar oni menijo. Naj delamo do 78. leta, za placo 700 evrov in penzijo 400 evrov in takrat bodo oni zadovoljni ali jim bo pa se to premalo.

      7 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        08.03.2019 ob 8:22 gost

        V Avstriji so plače in pokojnine dvakrat višje samo oni majo gnili kapitalizem. V našem socializmi pa imajo samo svinje pri koriti.

        0 1 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      07.03.2019 ob 12:14 Kaj menijo? gost

      Visi mi doko******. Važno da oni lepo plačo vlečejo, raja pa na sirotinji.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.