https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

GOSPODARSTVO

Banke in hranilnice povišale cene večine svojih plačilnih storitev

19.03.2019 ob 6:00  

Zadnja analiza Banke Slovenije o nadomestilih za plačilne storitve, v katero je vključenih 15 bank in hranilnic, kaže, da so bila lani zvišanja povprečnih nadomestil večja v tradicionalnih segmentih storitev, kot je plačevanje preko okenca in nižja v sodobnih, kot je plačevanje preko elektronske banke.


Z javno objavo nadomestil Banka Slovenije slovenskim uporabnikom plačilnih storitev, tako fizičnim kot pravnim osebam, omogoča primerjavo nadomestil in s tem oceno, kateri ponudnik v Sloveniji je zanje, glede na njihove potrebe in navade plačevanja, najcenejši oziroma najprimernejši.

Od skupno 21 analiziranih segmentov plačilnih storitev so se povprečna nadomestila v lanskem letu povišala v 15 segmentih, znižala so se v dveh segmentih, v štirih so ostala nespremenjena.

Najbolj, za 25 odstotkov, se je zvišalo povprečno nadomestilo za prilivna plačila pravnih oseb. Največje oziroma 8,7-odstotno znižanje pa je bilo pri povprečnem nadomestilu za interna mala kreditna plačila fizičnih oseb preko elektronske banke.

Analiza prinaša tudi primerjavo stroškov košarice plačilnih storitev, ki uporabnikom olajša izbiro najprimernejšega ponudnika. Stroške košaric plačilnih storitev najdražjih in najcenejših ponudnikov plačilnih storitev po metodologijah Banke Slovenije si lahko ogledate v spodnji tabeli.

V segmentu fizičnih oseb je bila lani tako za tradicionalnega, kot za e-komitenta najbolj ugodna Delavska hranilnica. Najdražja pa je bila za tradicionalnega komitenta SKB, za e-komitenta pa NLB.

Izračun tako kaže, da lahko fizična oseba kot tradicionalni komitent z zamenjavo ponudnika plačilnih storitev prihrani tudi do 137,86 evra, kot e-komitent pa do 29 evrov (košarica Banke Slovenije) letno.

Zaradi velikega obsega transakcij in višjih nadomestil so razlike med najcenejšim in najdražjim ponudnikom večje v segmentu pravnih oseb. Za oba komitenta pri pravnih osebah je bila lani najcenejša Primorska hranilnica Vipava. Najdražja pa je bila za tradicionalnega komitenta NLB, za e-komitenta pa Banka Sparkasse.

Pravna oseba, kot tradicionalni komitent lahko tako z zamenjavo ponudnika plačilnih storitev prihrani tudi do 945,26 evra letno, kot e-komitent pa do 362,10 evra letno.

Primerjavo letnih stroškov plačilnih storitev z uporabo tako imenovanih primerjalnikov bančnih storitev fizičnim osebam omogoča tudi Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS). Njihove aktivnosti na področju informiranja potrošnikov finančno podpira tudi Banka Slovenije. Primerjalniki so brezplačno dostopni vsem potrošnikom na spletni strani ZPS.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      19.03.2019 ob 9:23 zavezani PREKMUREC gost

      Banke, to je še mafija kot primer NLB državljani smo sanirali tisto kar so old-bojsi pokradli. Zdaj pa ko se je kao privatizirala pa vudri po ljudstvu takoj z višjimi cenami to bi bilo potrebno vse rasterati.

      23 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      19.03.2019 ob 9:31 gost

      Pa zobesiti !!!!

      13 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      19.03.2019 ob 11:12 Strijc Džouže gost

      Levica na vladi, moto njoj je vse kar se da Pokradi!!! Df pa levica dva zaljubljenca!

      12 8 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      19.03.2019 ob 20:14 LFL gost

      Ti si že dolgo ZRELI ZA ŠTRIK. Čim prej si ga ZATEGNI

      2 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      20.03.2019 ob 6:13 gost

      Lopovi pojebani.

      1 1 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.