https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje

POLITIKA

Šarca pozivajo, da konča tri desetletja dolgo bitko za reko Muro

05.03.2019 ob 20:00  

Iz kampanje Rešimo Muro! so predsednika vlade, Marjana Šarca pozvali naj konča več kot 30-letno bitko za reko Muro. Prva priložnost, da vlada pod vodstvom Šarca izpolni obljube iz koalicijske pogodbe je že ta četrtek na redni seji vlade.


V sporočilu za javnost so zapisali, da je v sredo, 27. februarja potekel rok za podajo pripomb na Osnutek Uredbe o prenehanju veljavnosti Uredbe o koncesiji za rabo vode za proizvodnjo električne energije na delu vodnega telesa reke Mure od Sladkega Vrha do Veržeja. Podporo razveljavitvi Uredbe za gradnjo 8 hidroelektrarn na reki Muri je izkazalo 100 znanstvenikov in več kot 100 organizacij iz Slovenije in Evrope. Glede na to da je razglašena Biosfera, je razveljavitev uredbe nujni in logični naslednji korak. Podporniki prostotekoče Mure ne glede na dogajanje na političnem odru pričakujejo takojšnjo razveljavitev uredbe ter trajno zaščito reke Mure brez nadaljnjega slepomišenja in nepotrebnega odlašanja.

"Večina političnih strank je v anketi pred volitvami nedvoumno zavzela stališče, da so proti gradnji hidroelektrarn na reki Muri. Vladne stranke so to zapisale celo v koalicijsko pogodbo.  Upam, da bo predsednik vlade storil vse, da se reka Mura, imenovana tudi ledvica Prekmurja in Prlekije, trajno zaščiti in s posebnim zapisom izvzame iz vseh dokumentov za energetsko izrabo. Upravičeno pričakujemo, da bo premier s svojo avtoriteto pripomogel, k izpolnitvi obljube in s tem dokazal, da koalicijska pogodba ni bila podpisana s figo v žepu." pravi Samo Tuš, predsednik ZD Moja Mura.

 

"Reka Mura skupaj z Dravo in Donavo tvori več kot 1000 km še prosto tekočih rečnih žil. Predstavlja dom kar 51 domorodnim vrstam rib, kar jo uvršča na sam vrh po številu ribjih vrst na nacionalnem nivoju. Upravičeno jo imenujemo kraljica biotske raznovrstnosti, ki pa ima celo velik potencial za izboljšanje ekološkega stanja - revitalizacijo reke. Zadnji čas je, da vlada konča več kot 30-letno bitko za reko Muro in ta naravni biser trajno zaščiti" je povedala Andreja Slameršek, predsednica DPRS.

 

"Predsednika vlade Marjana Šarca držimo za besedo in zahtevamo, da Muro takoj uvrsti na sejo vlade in razveljavi koncesijo za gradnjo osmih hidroelektrarn. Prav tako pričakujemo, da bo novi minister za okolje in prostor brez nadaljnjega nadaljeval postopke za dokončno in trajno rešitev Mure ter prebivalcem od Šentilja do hrvaške meje pomagal pri vzpostavitvi razmer za zdravo življenjsko okolje in razvoj zelenega turizma" dodaja Sonja Bezjak, vodja Muzeja norosti, Trate. 

 

Več kot sto organizacij iz Slovenije in 24 organizacij in inštitucij iz tujine – Avstrija, Madžarska, Hrvaška in Nemčija podpirajo prostotekočo Muro in kampanjo. Med njimi so okoljevarstvene nevladne organizacije, ribiški klubi, kulturne institucije, planinske organizacije in občine.

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      05.03.2019 ob 21:15 BOLJŠEVIK gost

      SPOŠTOVANI NEVLADNIKI V ČIGAVEM IMENU VI TO TERATE ??? Niti slučajno NE v imenu Pomurskega ljudstva, ker za to nimate nobenih pristojnosti in ne pooblastila, ste manjšina oziroma posamezniki, ki vsiljujete svoje ideje večini. Enkrat se že preštejte kolikor vas je in javno objavite kolikor denarja - našega (davkoplačevalskega) prejemate v zahvalo pa nagajate. Enkrat se že spravite delat nekaj družbeno koristnega za to državo Slovenijo in poskušajte živeti od dela svojih rok in ne tujih. Če pa imate kaka druga nagnjenja izvolite v Brazilski pragozd ogromno je tam prostora pa da vas vidim kako boste preživeli brez elektrike, telefona, interneta, tv in vsega ostalega kar prinaša civilizacija v letu 2019.

      10 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.03.2019 ob 22:32 čriček gost

        Ej, BOLJŠEVIK, kaj si pa ti hudega pojedel? Ali mogoče skadil ali spil, da take norosti klamfaš? Ubošček! A si mogoče iz elektro lobija? Samo tam bi take zrasle. Ja, ja, hudo je, ko ostaneš brez dobrega posla. Saj vemo, da se od vsake investicije kar nekaj odstotkov porazgubi sem in tja. Eni bodo pač ob nekaj deset ali sto jurjev. Najlažje je delat z javnim denarjem, kar elektro lobi je.

        8 6 Prijavi neprimerno vsebino
    2. gost
      05.03.2019 ob 21:41 KrEn gost

      Što te pa sili ka mureš tu živeti. Če bi rad mel HE se k eni preseli pa tam uživaj.

      9 6 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.03.2019 ob 23:46 BOLJŠEVIK gost

        Kje sam pa jas omenjal He trdim pa de ne zastopate Pomurcev. Če so bodo gradile elektrarne bo odločilo ljudstvo pa makar na referendomu ne pa vi, ki mešate meglo.

        5 4 Prijavi neprimerno vsebino
    3. gost
      05.03.2019 ob 21:53 Jar gost

      @Boljševik, odličen komentar, ni kaj dodati, Elektriko vzeti vsem nevladnikom, potem pa naj ponoči lajajo na mesec.

      6 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        05.03.2019 ob 22:35 čriček gost

        Ej, Jar, kaj si tak bedak??? Očitno pojma nimaš od kod imaš elektriko. In glih ti boš gobezdal, komu vzeti elektriko. Ponudnikov je veliko in še več jih bo. Večini dol visi HE na Muri. Štrom kupujejo tam, kjer je najbolj ugoden. In ga prodajajo vsem, ki ga želijo in plačajo. Pojma nimaš kako ta sistem deluje!

        8 4 Prijavi neprimerno vsebino
    4. gost
      06.03.2019 ob 7:15 gost

      Šarec še sebe nede rešja ne ka bi Muro.

      12 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    5. gost
      06.03.2019 ob 8:43 gost

      Zbrali smo 4.321 podpisev za izgradnje Elektrarn upam , da bodo našo voljo upoštevali. Mura je državna last da se razume.

      9 2 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
      • gost
        06.03.2019 ob 12:12 - gost

        BEDAK! Dobro vemo, kako je eletro lobi financiral določene skupine ljudi. In taki, ki so in še imajo korist so podpisovali za elektrarne. En znan človek v Pomurju je tudi nekoč na začetku bil zelo proti in celo organiziral okroglo mizo v MS. Ko je DEM pričela financirat društvo, ki mu oseba pripada je obrnil ploščo in pričel propagando za gradnjo. PRODANE DUŠE !!!!!

        3 3 Prijavi neprimerno vsebino
    6. gost
      06.03.2019 ob 8:51 Mala mravljica gost

      Na Muri , naši Muri se ne bodo nikoli gradile HE , zdaj če vsi zagovorniki gradnje HE mislite kakšno "drugo reko Muro " , tudi prav , in tam lahko gradite , tu pa ne boste svinjali .

      3 9 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    7. gost
      06.03.2019 ob 11:07 deki gost

      Ne vem zakaj se pri nas vsi pametne delate. Povsod po tujini se normalno gradi pa nobenih problemov. Recimo primer: v Sloveniji se ne sme graditi vetrna elektrarna , kao zaradi ptic ki bi se zaletavale v to. Če se je kdo vozil po Nemčiji, proti Berlinu, je videl da jih je na enem kupu čez 100 komadov, pa se noben ne buni. Samo pri nas se vedno nekše "znalci" najdejo, keri v vsakoj stvari nekaj najdejo ka jim smeta.

      8 3 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino
    8. gost
      15.03.2019 ob 23:20 gost

      Vsi tisti ki ste na VOLITVAH obkrožili ŠARCA. Jebe se njemu za vas in vaše mnenje . VEČ VAS NE POTREBUJE. Dol mu visi MURA in PREKMURJE.

      6 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.