https://www.pomurec.com/go/194/Oglasevanje
https://www.pomurec.com/go/203/LOKALNO
https://www.ris-dr.si/go/1011/1886/DRUZINSKI_CENTER_POMURJE

LOKALNO

FOTO: Pohod rdečih balonov prvič tudi v Murski Soboti

09.03.2019 ob 14:00  

Danes je v Murski Soboti potekal pohod rdečih balonov. Dogodku se je Murska Sobota letos pridružila prvič, ta pa je postal že kar mednarodni. S pohodom rdečih balonov se tako spominjajo redkih bolezni, katerega sicer obeležujemo 28. februarja.


V Murski Soboti so se zbrali pred restavracijo Uno Rajh, kjer so se okrepčali, poklepetali in razdelili balone ter se nato podali mimo drevoreda in skozi mesto nazaj do drevoreda oziroma začetne točke.

Dogodek je postal že mednarodni, saj so se letos pohode organizirali še na Hrvaškem (Zagreb) in v Srbijai (Beograd), s čimer pa se krepijo tudi medsosedski odnosi. Na pohod pa so se danes podali v 15-ih mestih po Sloveniji. Dogodek pa poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika države, Boruta Pahorja.

28. februar je svetovni dan redkih bolezni, gre za bolezni večinoma genetskega izvora. Pri tem so pogosto kronične, napredujoče in degenerativne ter imajo težke posledice za obolele. Pogosto so te bolezni neozdravljive ter s tem doživljenjske ali celo smrtonosne. Gre za bolezni, ki prizadenejo pet ali manj ljudi na 10.000 prebivalcev. Znanstveniki trenutno poznajo med 6000 in 8000 redkih bolezni, ki po ocenah prizadenejo od šest do osem odstotkov prebivalstva. Po nekaterih ocenah v Sloveniji živi okoli 120.000 bolnikov z redkimi boleznimi. V kar 75 odstotkih primerov prizadenejo otroke. Svetovni dan redkih bolezni je leta 2008 razglasila Evropska organizacija za redke bolezni.

S pohodom rdečih balonov, ki so simbol upanja, ljubezni, predvsem pa sprejemanja sleherne drugačnosti, želijo javnosti približati drugačnost in z željo, da bi bili vsi enako sprejeti, saj jim enakovredno mesto v družbi tudi pripada. Glavni organizator dogodka je Zavod 13, nevladna organizacija, ki združuje otroke z redkimi boleznimi ter njihove svojce.

Več fotografij v spodnji galeriji ...

    Fotogalerija

    Komentarji

    1. gost
      11.03.2019 ob 19:07 imre gost

      Te trij na glavni sliki z sončnimi očali res nimajo sramu .Oblačno vreme in sončne očale .

      0 0 replyOdgovori Prijavi neprimerno vsebino

    info_outline

    Opozorilo

    Slovenski knjižni jezik je samo naš, zato ga cenimo. Na Pomurec.com želimo vzpodbujati njegovo rabo, zato vas naprošamo, da vaš komentar podate v slovenskem knjižnem jeziku. Pri tem sledite tudi načelom kakovostnega komentiranja. Najboljše komentarje bomo ob koncu leta nagradili.

    Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Pomurec.com. Pozivamo vas k strpni in argumentirani razpravi brez sovražnega govora.

    Po Kazenskem zakoniku KZ-1 je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe. Pomurec.com bo v primeru obrazložene zahteve državnih organov, ki temelji na zakonski podlagi, podatke o komentatorjih, s katerimi razpolagamo, tem tudi posredoval.